Článek
Dnes existuje spousta způsobů, jak si vaječný koňak doma vyrobit. Stejně tak je možné tento nápoj ozvláštnit i nejrůznějšími příchutěmi, od karamelu, pistácií, po čokoládu či kávu.
Vaječný koňak může být i skvělým dárkem pod stromečkem. Stačí vybrat hezkou lahev, přidat štítek s nápisem „domácí vaječný likér“ či „vyrobeno s láskou“ a máte originální dárek. Sklenici můžete ozvláštnit například krajkou, stužkou nebo smrkovou větvičkou.
Některé babičky vaječný likér využívaly i jako tajnou ingredienci při pečení. Přidávaly ho do bábovek, rolád, řezů, krémů do dortu apod. Někdo z něj dělá i českou verzi oblíbeného bombardina.
Marokánky: tradiční recept a bezlepková varianta
Vaječný koňak podle Ivety Fabešové
INGREDIENCE |
---|
1 vanilkový lusk |
1 l smetany ke šlehání (33 %) |
1 kg salka |
300 g žloutků |
300 g rumu |
POSTUP:
- Nejprve v kastrůlku svařte kondenzované mléko spolu se semínky z vanilkového lusku a zbytkem lusku.
- Směs nechte trochu vychladnout, poté z kastrůlku vyjměte vanilkový lusk.
- Připravte si vodní lázeň, do horní mísy dejte žloutky.
- Přilijte mléčnou směs a míchejte do zhoustnutí.
- Jakmile je směs hustá, dejte ji bokem a nechte úplně vychladnout.
- Do vychladlé směsi vmíchejte rum.
- Hotový koňak uložte do lednice.
Vaječný likér podle Josefa Maršálka
INGREDIENCE |
---|
0,5 l mléka |
0,5 l smetany ke šlehání (33 %) |
150 g cukru krupice |
120 g žloutků |
1 vanilkový lusk |
150 ml rumu |
POSTUP:
- Do hrnce nalijte půl litru mléka a půl litru smetany.
- Na základní vaječný likér použijte vanilkový lusk, druhé nejdražší koření na světě. Rozřízněte jej napůl a opatrně z něj vyberte zrníčka. Ta přihoďte do hrnce. Směs mléka, smetany a vanilky přiveďte k varu.
- Mezitím si v misce smíchejte dohladka žloutky s cukrem.
- Zhruba třetinu vařící směsi mléka, smetany a vanilky nalijte do žloutků. Poté celý obsah misky i se žloutky nalijte zpět do hrnce se zbytkem vařícího mléka a smetany.
- Na mírném plamenu míchejte do zhoustnutí, tedy zhruba 15 až 30 sekund.
- Do zhoustlého vaječného likéru nalijte rum, nejlépe karibský, třtinový nebo ten nejlepší, který si můžete dovolit. Dále už nevařte.
- Ještě horký vanilkový likér přelijte do lahve a nechte s otevřeným víkem vychladnout v lednici.
Na indický způsob
K základnímu likéru přimíchejte 50 g pasty z kešu oříšků a 2 g směsi koření Chai Masala – hřebíček, skořici a kardamom. Zamíchejte do hladka, můžete i pomocí mixéru. Následně přelijte do lahví a s otevřeným víkem nechte vychladnout. Vychladlý vaječný likér servírujte nejlépe na led.
Na karibský způsob
K základnímu likéru přidejte 50 g kokosové pasty a čerstvě nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu. Zamíchejte dohladka, můžete i pomocí mixéru. Následně přelijte do lahví a s otevřeným víkem nechte vychladnout. Vychladlý vaječný likér servírujte nejlépe na led.
Vaječný koňak s brandy
INGREDIENCE |
---|
397 g salka |
310 g neslazeného kondenzovaného mléka |
1/2 vanilkového lusku |
120 g cukru krystal |
5 žloutků |
100 ml rumu |
250 ml brandy |
POSTUP:
- Do hrnce nalijte jednu celou plechovku salka a jednu celou plechovku neslazeného kondenzovaného mléka.
- Vanilkový lusk rozřízněte napůl a vyškrábejte.
- Do hrnce ke kondenzovaným mlékům přidejte vanilku i lusk.
- Přiveďte k varu a lusk poté vyndejte.
- Vmíchejte cukr a nechte vychladnout.
- Do lehce vychladlé směsi zašlehejte po jednom žloutku.
- Míchejte a vraťte na sporák, kde opět přiveďte k varu.
- Za stálého míchání vařte do zhoustnutí, až bude konzistence připomínat řidší pudink.
- Sundejte z plotýnky a hrnec přetáhněte potravinářskou folií. Nechte vychladnout.
- Do vychladlého základu postupně vmíchejte alkohol.
- Vše rozmixujte a hotový koňak přelijte do skleněné lahve.