Hlavní obsah

Recepty na vaječný koňak podle Ivety Fabešové a Josefa Maršálka

Vaječný koňak, nebo také vaječný likér, zpříjemňuje sváteční chvíle již po staletí. První zmínky o podobném nápoji se objevují již ve 14. století v Anglii. Nicméně rivalové připisují původ likéru Francii, přičemž autorem měl být ve 13. století dokonce sám král Ludvík IX. Ať už tomu bylo jakkoli, jisté je to, že je tento nápoj velmi oblíbený i v současnosti. U řady rodin se dokonce recept na něj dědí z generace na generaci.

Foto: Profimedia.cz

Vaječný koňak patří k adventu a vánočním svátkům

Článek

Dnes existuje spousta způsobů, jak si vaječný koňak doma vyrobit. Stejně tak je možné tento nápoj ozvláštnit i nejrůznějšími příchutěmi, od karamelu, pistácií, po čokoládu či kávu.

Vaječný koňak může být i skvělým dárkem pod stromečkem. Stačí vybrat hezkou lahev, přidat štítek s nápisem „domácí vaječný likér“ či „vyrobeno s láskou“ a máte originální dárek. Sklenici můžete ozvláštnit například krajkou, stužkou nebo smrkovou větvičkou.

Některé babičky vaječný likér využívaly i jako tajnou ingredienci při pečení. Přidávaly ho do bábovek, rolád, řezů, krémů do dortu apod. Někdo z něj dělá i českou verzi oblíbeného bombardina.

Marokánky: tradiční recept a bezlepková varianta

Vánoce

Vaječný koňak podle Ivety Fabešové

INGREDIENCE
1 vanilkový lusk
1 l smetany ke šlehání (33 %)
1 kg salka
300 g žloutků
300 g rumu

POSTUP:

  1. Nejprve v kastrůlku svařte kondenzované mléko spolu se semínky z vanilkového lusku a zbytkem lusku.
  2. Směs nechte trochu vychladnout, poté z kastrůlku vyjměte vanilkový lusk.
  3. Připravte si vodní lázeň, do horní mísy dejte žloutky.
  4. Přilijte mléčnou směs a míchejte do zhoustnutí.
  5. Jakmile je směs hustá, dejte ji bokem a nechte úplně vychladnout.
  6. Do vychladlé směsi vmíchejte rum.
  7. Hotový koňak uložte do lednice.

Vaječný likér podle Josefa Maršálka

Vaječný likér podle Josefa Maršálka: Vyzkoušejte letos netradiční indickou či karibskou příchuťVideo: Novinky

INGREDIENCE
0,5 l mléka
0,5 l smetany ke šlehání (33 %)
150 g cukru krupice
120 g žloutků
1 vanilkový lusk
150 ml rumu

POSTUP:

  1. Do hrnce nalijte půl litru mléka a půl litru smetany.
  2. Na základní vaječný likér použijte vanilkový lusk, druhé nejdražší koření na světě. Rozřízněte jej napůl a opatrně z něj vyberte zrníčka. Ta přihoďte do hrnce. Směs mléka, smetany a vanilky přiveďte k varu.
  3. Mezitím si v misce smíchejte dohladka žloutky s cukrem.
  4. Zhruba třetinu vařící směsi mléka, smetany a vanilky nalijte do žloutků. Poté celý obsah misky i se žloutky nalijte zpět do hrnce se zbytkem vařícího mléka a smetany. 
  5. Na mírném plamenu míchejte do zhoustnutí, tedy zhruba 15 až 30 sekund.
  6. Do zhoustlého vaječného likéru nalijte rum, nejlépe karibský, třtinový nebo ten nejlepší, který si můžete dovolit. Dále už nevařte.
  7. Ještě horký vanilkový likér přelijte do lahve a nechte s otevřeným víkem vychladnout v lednici.

Na indický způsob

K základnímu likéru přimíchejte 50 g pasty z kešu oříšků a 2 g směsi koření Chai Masala – hřebíček, skořici a kardamom. Zamíchejte do hladka, můžete i pomocí mixéru. Následně přelijte do lahví a s otevřeným víkem nechte vychladnout. Vychladlý vaječný likér servírujte nejlépe na led.

Na karibský způsob

K základnímu likéru přidejte 50 g kokosové pasty a čerstvě nastrouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu. Zamíchejte dohladka, můžete i pomocí mixéru. Následně přelijte do lahví a s otevřeným víkem nechte vychladnout. Vychladlý vaječný likér servírujte nejlépe na led.

Vaječný koňak s brandy

Foto: Profimedia.cz

Vaječný koňak s brandy

INGREDIENCE
397 g salka
310 g neslazeného kondenzovaného mléka
1/2 vanilkového lusku
120 g cukru krystal
5 žloutků
100 ml rumu
250 ml brandy

POSTUP:

  1. Do hrnce nalijte jednu celou plechovku salka a jednu celou plechovku neslazeného kondenzovaného mléka.
  2. Vanilkový lusk rozřízněte napůl a vyškrábejte.
  3. Do hrnce ke kondenzovaným mlékům přidejte vanilku i lusk.
  4. Přiveďte k varu a lusk poté vyndejte.
  5. Vmíchejte cukr a nechte vychladnout.
  6. Do lehce vychladlé směsi zašlehejte po jednom žloutku.
  7. Míchejte a vraťte na sporák, kde opět přiveďte k varu.
  8. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí, až bude konzistence připomínat řidší pudink.
  9. Sundejte z plotýnky a hrnec přetáhněte potravinářskou folií. Nechte vychladnout.
  10. Do vychladlého základu postupně vmíchejte alkohol.
  11. Vše rozmixujte a hotový koňak přelijte do skleněné lahve.

Medovníčky s povidly podle cukrářky Sugar MaMa

Vánoce

Nejoblíbenější cukroví Josefa Maršálka

Vánoce

Výběr článků

Načítám