Článek
Košíčky s rajčaty a sýrem
INGREDIENCE |
---|
175 g hladké mouky |
85 g másla |
85 g najemno nastrouhaného čedaru |
3 vejce |
1 lžíce dijonské hořčice |
4 lžíce crème fraîche |
250 g cherry rajčat |
snítka tymiánu |
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Mouku, máslo a čedar promíchejte v robotu. Přidejte jedno lehce rozšlehané vejce a znovu šlehejte, dokud se nevytvoří koule.
- Těstem vyložte muffinové silikonové košíčky do 3/4, do tvaru košíčků, jež později naplníte krémem. Dejte je na 10 minut do lednice.
- Korpusy propíchejte vidličkou a 10 minut předpékejte, dokud lehce nezezlátnou.
- Ze zbývajících vajec s dijonskou hořčicí a crème fraîche umíchejte krém.
- Na předpečené korpusy položte rozpůlená rajčátka, posypte je lístky tymiánu a zalijte touto vaječnou směsí.
- Pečte 10 minut na 180 °C. Pak troubu ztlumte na 150 °C a dopékejte dalších 15 minut, dokud krém neztuhne. Před podáváním nechte zchladnout.
Slané karamely s vůní rumu
INGREDIENCE |
---|
250 g cukru |
60 g sladěnky nebo jiného sirupu (agáve, čekankový, kukuřičný) |
3 lžíce vody |
200 ml slazeného kondenzovaného mléka |
1 lžíce másla |
1 lžíce rumu |
1/2 lžičky soli |
POSTUP:
- Ve větším hrnci na středním plameni přiveďte k varu cukr, sladěnku nebo sirup a vodu. Za občasného míchání vařte, dokud směs nezíská tmavě jantarovou barvu, 8–10 minut. Odstavte z plotny.
- Přidejte kondenzované mléko, rum, sůl a máslo. Míchejte, dokud směs nebude hladká.
- Směs nalijte do tukem vymazané formy. Nechte ztuhnout a poté nakrájejte ostrým nožem namočeným ve vodě na kousky.
- Před ztuhnutím opatrně posypejte hrubozrnnou solí.
Tip: Karamely je dobré zmrazit oddělené od sebe (zmrzlé je můžete přendat do krabičky či sáčku) a skladovat v mrazáku. Ještě zmrzlé je pak před podáváním rozložíte na tác. V teple tají a slepují se. Také je můžete dát do papírových košíčků.
Soletkové linecké se slaným karamelem
INGREDIENCE |
---|
Těsto: |
150 g soletek (slané tyčky nebo preclíky) |
200 g hladké mouky |
200 g světlého třtinového cukru |
250 g másla |
3/4 lžičky prášku do pečiva |
1/2 lžičky hrubé soli |
1 vejce |
Karamel: |
250 g krystalového cukru |
200 ml smetany na šlehání |
2 lžíce másla |
1/2 lžičky soli |
60 g sladěnky nebo jiného sirupu (agáve, čekankový, kukuřičný) |
1 lžíce rumu |
POSTUP:
- Sušenky: Soletky rozemelte v robotu na jemný prášek. Preclíkovou „mouku“ smíchejte s hladkou moukou, cukrem, práškem do pečiva a solí.
- Zapracujte máslo, přidejte vejce a pokračujte v míchání, dokud se těsto nespojí. Dejte ho alespoň na hodinu odpočinout do lednice.
- Na lehce pomoučněném vále rozválejte těsto na tenký plát a vykrajujte kolečka, do poloviny z nich vykrojte menší kolečka i uprostřed. Rozložte je na plech s pečicím papírem.
- Pečte cca 10 minut v troubě předehřáté na 170 °C, dokud okraje nezezlátnou.
- Karamel: Zahřejte smetanu se solí a rozpusťte v ní máslo. Cukr a sirup vařte ve středním hrnci na mírném ohni, dokud nezíská tmavě jantarovou barvu. Přidejte zahřátou smetanovou směs, rum a promíchejte.
- Vařte, dokud karamel nezíská měděnou barvu. Nechte ho chladnout, dokud trochu nezhoustne, ale ne natolik, aby nešel nalévat.
- Sušenky bez otvoru uspořádejte vedle sebe. Karamel promíchejte, pomalu a opatrně nalijte přibližně jednu lžíci doprostřed na každý základ. Pokud by karamel příliš vychladl, znovu ho ohřejte ve vodní lázni.
- Karamelem polité části přiklopte kolečky s otvorem. Nechte vychladit.
- Před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem, středy ale můžete místo toho také mírně posypat vločkami soli.
Minibochánky s parmazánem
INGREDIENCE |
---|
100 g nastrouhaného parmazánu |
300 g ječné celozrnné mouky |
250 ml plnotučného mléka |
125 g másla |
2 vejce |
1 lžička soli |
POSTUP:
- Troubu předehřejte na 180 °C. Mléko, máslo a sůl zahřejte ve středně velkém hrnci a přiveďte k varu. Odstavte z plotny, přidejte mouku, promíchejte a nechte trochu vychladnout.
- Těsto nalijte do mixéru a šlehejte, dokud úplně nevychladne. Postupně zašlehejte obě vejce: přidejte první, počkejte, až se zcela zapracuje, teprve potom zašlehejte další.
- Až když je těsto řádně promíchané, přisypejte parmazán. Znovu šlehejte, dokud se těsto nepromísí.
- Tvarujte malé kuličky a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Každou kuličku stlačte vidličkou, tím na povrchu vytvoříte vroubky.
- Pečte 15–18 minut dozlatova. Nejlepší jsou hned po vytažení z trouby, teplé a křupavé.
Sýrové krekry
INGREDIENCE |
---|
170 g najemno nastrouhaného sýru čedar |
125 g hladké mouky |
1 a 1/2 lžičky kukuřičného škrobu |
1/4 lžičky soli |
85 g studeného másla |
2 lžíce studené vody |
1 bílek na potření |
vločková nebo hrubozrnná sůl na posypání |
POSTUP:
- Sypké přísady promíchejte v robotu. Přidejte máslo a zapracovávejte, dokud směs nepřipomíná mokrý písek. Přilijte vodu, a až těsto začne vytvářet velké hrudky, přeneste ho na lehce pomoučněnou pracovní plochu.
- Rozdělte těsto na poloviny a každou z nich rozklepejte do čtverce o velikosti přibližně 15 × 15 cm. (Není třeba používat váleček, stačí vytvarovat rukama.) Pokud se vám těsto při zpracovávání zdá suché, navlhčete si prsty studenou vodou.
- Oba čtverce těsta pečlivě zabalte do fólie a uložte do chladničky, dokud neztuhnou (alespoň na 1 hodinu, nejdéle 2 dny).
- Předehřejte troubu na 180 °C. Rozbalte čtverce těsta a na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte větší čtverce (přibližně 20 × 20 cm).
- Pomocí rýhovaného kolečka na těsto, kráječe na pizzu nebo malého ostrého nože vykrajujte malé čtverečky o rozměru 3 × 3 cm. Čtverečky rozložte na plech s pečicím papírem. Špejlí propíchněte střed každého z nich. Povrch potřete bílkem a posypejte vločkovou solí.
- Pečte, dokud okraje nezezlátnou, přibližně 16 minut. Před podáváním je nechte na plechu zcela vychladnout.
- Krekry skladujte při pokojové teplotě až 1 týden. Pokud jsou těsně uzavřené, ztratí křupavost, proto nechte víko mírně pootevřené.
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky