Hlavní obsah

Recepty na slané pečené pohoštění

Aktualizováno

Pohostěte návštěvu mísou, která vypadá jako přehlídka vánočního cukroví, přitom ale nabízí mimořádné překvapení: téměř všechny kousky jsou slané! Skvělé recepty na „slanoví“ připravila blogerka Pavla Janečková Hájková, autorka kuchařky Vintage Kitchen – Inspirace minulostí na talíři současnosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slané pečení

Článek

Košíčky s rajčaty a sýrem

Foto: Milan Malíček, Právo

Košíčky s rajčaty a sýrem

INGREDIENCE
175 g hladké mouky
85 g másla
85 g najemno nastrouhaného čedaru
3 vejce
1 lžíce dijonské hořčice
4 lžíce crème fraîche
250 g cherry rajčat
snítka tymiánu

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Mouku, máslo a čedar promíchejte v robotu. Přidejte jedno lehce rozšlehané vejce a znovu šlehejte, dokud se nevytvoří koule.
  2. Těstem vyložte muffinové silikonové košíčky do 3/4, do tvaru košíčků, jež později naplníte krémem. Dejte je na 10 minut do lednice.
  3. Korpusy propíchejte vidličkou a 10 minut předpékejte, dokud lehce nezezlátnou.
  4. Ze zbývajících vajec s dijonskou hořčicí a crème fraîche umíchejte krém.
  5. Na předpečené korpusy položte rozpůlená rajčátka, posypte je lístky tymiánu a zalijte touto vaječnou směsí.
  6. Pečte 10 minut na 180 °C. Pak troubu ztlumte na 150 °C a dopékejte dalších 15 minut, dokud krém neztuhne. Před podáváním nechte zchladnout.

Slané karamely s vůní rumu

Foto: Milan Malíček, Právo

Slané karamely s vůní rumu

INGREDIENCE
250 g cukru
60 g sladěnky nebo jiného sirupu (agáve, čekankový, kukuřičný)
3 lžíce vody
200 ml slazeného kondenzovaného mléka
1 lžíce másla
1 lžíce rumu
1/2 lžičky soli

POSTUP:

  1. Ve větším hrnci na středním plameni přiveďte k varu cukr, sladěnku nebo sirup a vodu. Za občasného míchání vařte, dokud směs nezíská tmavě jantarovou barvu, 8–10 minut. Odstavte z plotny.
  2. Přidejte kondenzované mléko, rum, sůl a máslo. Míchejte, dokud směs nebude hladká.
  3. Směs nalijte do tukem vymazané formy. Nechte ztuhnout a poté nakrájejte ostrým nožem namočeným ve vodě na kousky.
  4. Před ztuhnutím opatrně posypejte hrubozrnnou solí.

Tip: Karamely je dobré zmrazit oddělené od sebe (zmrzlé je můžete přendat do krabičky či sáčku) a skladovat v mrazáku. Ještě zmrzlé je pak před podáváním rozložíte na tác. V teple tají a slepují se. Také je můžete dát do papírových košíčků.

Soletkové linecké se slaným karamelem

Foto: Milan Malíček, Právo

Soletkové linecké se slaným karamelem

INGREDIENCE
Těsto:
150 g soletek (slané tyčky nebo preclíky)
200 g hladké mouky
200 g světlého třtinového cukru
250 g másla
3/4 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky hrubé soli
1 vejce
Karamel:
250 g krystalového cukru
200 ml smetany na šlehání
2 lžíce másla
1/2 lžičky soli
60 g sladěnky nebo jiného sirupu (agáve, čekankový, kukuřičný)
1 lžíce rumu

POSTUP:

  1. Sušenky: Soletky rozemelte v robotu na jemný prášek. Preclíkovou „mouku“ smíchejte s hladkou moukou, cukrem, práškem do pečiva a solí.
  2. Zapracujte máslo, přidejte vejce a pokračujte v míchání, dokud se těsto nespojí. Dejte ho alespoň na hodinu odpočinout do lednice.
  3. Na lehce pomoučněném vále rozválejte těsto na tenký plát a vykrajujte kolečka, do poloviny z nich vykrojte menší kolečka i uprostřed. Rozložte je na plech s pečicím papírem.
  4. Pečte cca 10 minut v troubě předehřáté na 170 °C, dokud okraje nezezlátnou.
  5. Karamel: Zahřejte smetanu se solí a rozpusťte v ní máslo. Cukr a sirup vařte ve středním hrnci na mírném ohni, dokud nezíská tmavě jantarovou barvu. Přidejte zahřátou smetanovou směs, rum a promíchejte.
  6. Vařte, dokud karamel nezíská měděnou barvu. Nechte ho chladnout, dokud trochu nezhoustne, ale ne natolik, aby nešel nalévat.
  7. Sušenky bez otvoru uspořádejte vedle sebe. Karamel promíchejte, pomalu a opatrně nalijte přibližně jednu lžíci doprostřed na každý základ. Pokud by karamel příliš vychladl, znovu ho ohřejte ve vodní lázni.
  8. Karamelem polité části přiklopte kolečky s otvorem. Nechte vychladit.
  9. Před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem, středy ale můžete místo toho také mírně posypat vločkami soli.

Minibochánky s parmazánem

Foto: Milan Malíček, Právo

Minibochánky s parmazánem

INGREDIENCE
100 g nastrouhaného parmazánu
300 g ječné celozrnné mouky
250 ml plnotučného mléka
125 g másla
2 vejce
1 lžička soli

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Mléko, máslo a sůl zahřejte ve středně velkém hrnci a přiveďte k varu. Odstavte z plotny, přidejte mouku, promíchejte a nechte trochu vychladnout.
  2. Těsto nalijte do mixéru a šlehejte, dokud úplně nevychladne. Postupně zašlehejte obě vejce: přidejte první, počkejte, až se zcela zapracuje, teprve potom zašlehejte další.
  3. Až když je těsto řádně promíchané, přisypejte parmazán. Znovu šlehejte, dokud se těsto nepromísí.
  4. Tvarujte malé kuličky a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Každou kuličku stlačte vidličkou, tím na povrchu vytvoříte vroubky.
  5. Pečte 15–18 minut dozlatova. Nejlepší jsou hned po vytažení z trouby, teplé a křupavé.

Sýrové krekry

Foto: Milan Malíček, Právo

Sýrové krekry

INGREDIENCE
170 g najemno nastrouhaného sýru čedar
125 g hladké mouky
1 a 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
1/4 lžičky soli
85 g studeného másla
2 lžíce studené vody
1 bílek na potření
vločková nebo hrubozrnná sůl na posypání

POSTUP:

  1. Sypké přísady promíchejte v robotu. Přidejte máslo a zapracovávejte, dokud směs nepřipomíná mokrý písek. Přilijte vodu, a až těsto začne vytvářet velké hrudky, přeneste ho na lehce pomoučněnou pracovní plochu.
  2. Rozdělte těsto na poloviny a každou z nich rozklepejte do čtverce o velikosti přibližně 15 × 15 cm. (Není třeba používat váleček, stačí vytvarovat rukama.) Pokud se vám těsto při zpracovávání zdá suché, navlhčete si prsty studenou vodou.
  3. Oba čtverce těsta pečlivě zabalte do fólie a uložte do chladničky, dokud neztuhnou (alespoň na 1 hodinu, nejdéle 2 dny).
  4. Předehřejte troubu na 180 °C. Rozbalte čtverce těsta a na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte větší čtverce (přibližně 20 × 20 cm).
  5. Pomocí rýhovaného kolečka na těsto, kráječe na pizzu nebo malého ostrého nože vykrajujte malé čtverečky o rozměru 3 × 3 cm. Čtverečky rozložte na plech s pečicím papírem. Špejlí propíchněte střed každého z nich. Povrch potřete bílkem a posypejte vločkovou solí.
  6. Pečte, dokud okraje nezezlátnou, přibližně 16 minut. Před podáváním je nechte na plechu zcela vychladnout.
  7. Krekry skladujte při pokojové teplotě až 1 týden. Pokud jsou těsně uzavřené, ztratí křupavost, proto nechte víko mírně pootevřené.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky

Související témata:

Výběr článků

Načítám