Hlavní obsah

Recepty na retro vánoční cukroví

Na jakém cukroví si pochutnávali naši předkové před sto lety? S vydatnou pomocí skvělých cukrářů manželů Buchalových jsme se ponořili do vzácných starých kuchařek i rodinných sešitů a našli jednoduché, dobré recepty našich pečlivých, ale i kreativních předchůdkyň v kuchyni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fíkové kopečky

Článek

Fíkové kopečky

Rodinný recept Buchalových

INGREDIENCE
Těsto:
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
1 vejce
1 sáček vanilkového cukru
Náplň:
200 g sušených fíků
100 g vody
50 g loupaných mandlí
2 lžíce rumu
100 g čokolády na polití

POSTUP:

  1. Těsto: Všechny suroviny propracujte na vále v hladké těsto a v lednici ho nechte hodinu i více odpočinout.
  2. Z těsta vyválejte placku a vypíchejte kolečka o průměru cca 3,5 cm. Upečte je ve středně teplé troubě do zlatova.
  3. Fíky lehce povařte a promíchejte s lupínky nebo hranolky mandlí.
  4. Do vychladlé hmoty přidejte rum, promíchejte.
  5. Z fíkové hmoty tvořte hrudky, položte je na kolečka a přelijte rozpuštěnou čokoládou.

Ovocný suchárek

Rodinný recept Buchalových

Foto: Milan Malíček, Právo

Ovocný suchárek

INGREDIENCE
60 g cukru krupice25 g mletých vlašských ořechů
60 g másla20 g pomerančové kůry
165 g hl. mouky20 g citronové kůry
80 g žloutků 1/3 vanilkového lusku
40 g proslazených třešní 3 g perníkového koření
45 g rozinek 1 žloutek na potření

POSTUP:

  1. Máslo s cukrem, perníkové koření a vanilku vyšlehejte v robotu. Postupně přidejte žloutky.
  2. Do vyšlehané hmoty zamíchejte hrubě mleté ořechy a drobně nasekané ostatní suroviny a prosátou mouku.
  3. Z těsta vyválejte dva válečky o průměru cca 3 cm. Před pečením válečky potřete žloutkem.
  4. Pečte je ve středně teplé troubě do zlatova (přibližně 15 minut na 170 °C).
  5. Po vychladnutí a odležení nakrájejte plátky asi 1 cm silné.

Tip na polevu ke zdobení

Dohladka umíchejte 180 g moučkového cukru, 1 bílek z vejce M, 20 g kukuřičného škrobu a 1 až 3 lžičky citronové šťávy. Nešlehejte, aby se do hmoty nedostalo moc vzduchu. Polevou můžete zdobit jakékoli cukroví včetně perníčků.

Bezlepkové ovesné placičky

Rodinný recept Buchalových

Foto: Milan Malíček, Právo

Bezlepkové ovesné placičky

INGREDIENCE
170 g ovesných vloček30 g cukru moučka
60 g oleje na opražení vloček 1/2 lžičky kypřicího prášku
1 vejcešpetka skořice
80 g másla1/4 lusku vanilky
20 g bezlepkové mouky

POSTUP:

  1. Na tuku opražte vločky do zlatova, nechte je vychladnout.
  2. Přidejte cukr, vejce a mouku smíchanou s kypřicím práškem, zrníčka vanilky a skořici, zpracujte těsto.
  3. Na plech s pečicím papírem pokládejte placičky a pečte je ve středně teplé troubě (na 170 °C přibližně 8 minut).
  4. Teplé placičky můžete obalit v moučkovém cukru nebo po vychladnutí ozdobit bílou a tmavou čokoládou.

Vanilkové rohlíčky

Recept inspirovaný rohlíčky Magdaleny Dobromily Rettigové

Foto: Milan Malíček, Právo

Vanilkové rohlíčky

INGREDIENCE
150 g hladké mouky
110 g másla
20 g cukru
60 g mletých vlašských ořechů
1 vejce
Na obalení:
moučkový cukr s vanilkou z jednoho lusku

POSTUP:

  1. Ze surovin vypracujte těsto a nechte ho v chladu minimálně hodinu odpočinout.
  2. Modelujte z něj rohlíčky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Pečte je přibližně 7 minut na 180 °C. Ještě horké rohlíčky obalte v moučkovém cukru s vanilkou (nebo je posypejte).

Eliščiny věnečky

Jan Kettner: Moučníkářka, vydání z roku 1926

Foto: Milan Malíček, Právo

Eliščiny věnečky

INGREDIENCE
300 g moukyskořice
180 g máslacitronová kůra
120 g cukruvejce na potření
1 vejce sekané mandle nebo hrubý krystalový cukr na posypání

POSTUP:

  1. Ze všech přísad vypracujte těsto, rozválejte ho a vypíchejte z něj věnečky.
  2. Potřete je rozšlehaným vejcem a posypejte krystalovým cukrem nebo sekanými mandlemi.
  3. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 8 minut.

Žloutkové pusinky

Jan Kettner: Moučníkářka, vydání z roku 1926

Foto: Milan Malíček, Právo

Žloutkové pusinky

INGREDIENCE
5 žloutků
140 g cukru
vanilka z jednoho lusku

POSTUP:

  1. „Žloutky s cukrem třeme 1 hodinu,“ doporučuje původní, sto let starý recept. Nechte ale raději pracovat robot se šlehací metlou, na plný výkon 10 až 15 minut. Vytvoří se světlá, hustá pěna, která, když steče z metličky, zanechává na hladině viditelný vzor, nesplyne hned dohladka.
  2. Do pěny přidejte vanilku a pomocí kornoutku nastříkejte na plech s pečicím papírem pusinky nebo srdíčka.
  3. Dejte je do trouby předehřáté na 140 °C. Po deseti minutách troubu vypněte, neotvírejte a cukroví nechte ještě pár hodin sušit ve vypnuté troubě.

Naše tipy:

  • Žloutkové cukroví můžete upéct také v plechových formičkách vymazaných sádlem.
  • Cukroví chutná stejně jako rakvičky a stejně jako rakvičky ho můžete podávat se šlehačkou.

Výběr článků

Načítám