Článek
Fíkové kopečky
Rodinný recept Buchalových
INGREDIENCE |
---|
Těsto: |
300 g hladké mouky |
200 g másla |
100 g moučkového cukru |
1 vejce |
1 sáček vanilkového cukru |
Náplň: |
200 g sušených fíků |
100 g vody |
50 g loupaných mandlí |
2 lžíce rumu |
100 g čokolády na polití |
POSTUP:
- Těsto: Všechny suroviny propracujte na vále v hladké těsto a v lednici ho nechte hodinu i více odpočinout.
- Z těsta vyválejte placku a vypíchejte kolečka o průměru cca 3,5 cm. Upečte je ve středně teplé troubě do zlatova.
- Fíky lehce povařte a promíchejte s lupínky nebo hranolky mandlí.
- Do vychladlé hmoty přidejte rum, promíchejte.
- Z fíkové hmoty tvořte hrudky, položte je na kolečka a přelijte rozpuštěnou čokoládou.
Ovocný suchárek
Rodinný recept Buchalových
INGREDIENCE | |
---|---|
60 g cukru krupice | 25 g mletých vlašských ořechů |
60 g másla | 20 g pomerančové kůry |
165 g hl. mouky | 20 g citronové kůry |
80 g žloutků | 1/3 vanilkového lusku |
40 g proslazených třešní | 3 g perníkového koření |
45 g rozinek | 1 žloutek na potření |
POSTUP:
- Máslo s cukrem, perníkové koření a vanilku vyšlehejte v robotu. Postupně přidejte žloutky.
- Do vyšlehané hmoty zamíchejte hrubě mleté ořechy a drobně nasekané ostatní suroviny a prosátou mouku.
- Z těsta vyválejte dva válečky o průměru cca 3 cm. Před pečením válečky potřete žloutkem.
- Pečte je ve středně teplé troubě do zlatova (přibližně 15 minut na 170 °C).
- Po vychladnutí a odležení nakrájejte plátky asi 1 cm silné.
Tip na polevu ke zdobení
Dohladka umíchejte 180 g moučkového cukru, 1 bílek z vejce M, 20 g kukuřičného škrobu a 1 až 3 lžičky citronové šťávy. Nešlehejte, aby se do hmoty nedostalo moc vzduchu. Polevou můžete zdobit jakékoli cukroví včetně perníčků.
Inspirace na dárky pro praktické ženy
Bezlepkové ovesné placičky
Rodinný recept Buchalových
INGREDIENCE | |
---|---|
170 g ovesných vloček | 30 g cukru moučka |
60 g oleje na opražení vloček | 1/2 lžičky kypřicího prášku |
1 vejce | špetka skořice |
80 g másla | 1/4 lusku vanilky |
20 g bezlepkové mouky |
POSTUP:
- Na tuku opražte vločky do zlatova, nechte je vychladnout.
- Přidejte cukr, vejce a mouku smíchanou s kypřicím práškem, zrníčka vanilky a skořici, zpracujte těsto.
- Na plech s pečicím papírem pokládejte placičky a pečte je ve středně teplé troubě (na 170 °C přibližně 8 minut).
- Teplé placičky můžete obalit v moučkovém cukru nebo po vychladnutí ozdobit bílou a tmavou čokoládou.
Vánoční recepty na cukroví, vaječný koňak a vánočku od Ivety Fabešové
Vanilkové rohlíčky
Recept inspirovaný rohlíčky Magdaleny Dobromily Rettigové
INGREDIENCE |
---|
150 g hladké mouky |
110 g másla |
20 g cukru |
60 g mletých vlašských ořechů |
1 vejce |
Na obalení: |
moučkový cukr s vanilkou z jednoho lusku |
POSTUP:
- Ze surovin vypracujte těsto a nechte ho v chladu minimálně hodinu odpočinout.
- Modelujte z něj rohlíčky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte je přibližně 7 minut na 180 °C. Ještě horké rohlíčky obalte v moučkovém cukru s vanilkou (nebo je posypejte).
Linecké cukroví: recept na tradiční, bezlepkové a ze špaldové mouky
Eliščiny věnečky
Jan Kettner: Moučníkářka, vydání z roku 1926
INGREDIENCE | |
---|---|
300 g mouky | skořice |
180 g másla | citronová kůra |
120 g cukru | vejce na potření |
1 vejce | sekané mandle nebo hrubý krystalový cukr na posypání |
POSTUP:
- Ze všech přísad vypracujte těsto, rozválejte ho a vypíchejte z něj věnečky.
- Potřete je rozšlehaným vejcem a posypejte krystalovým cukrem nebo sekanými mandlemi.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 8 minut.
Vánoční perníčky: recepty na tradiční, hned měkké a bílkovou polevu
Žloutkové pusinky
Jan Kettner: Moučníkářka, vydání z roku 1926
INGREDIENCE |
---|
5 žloutků |
140 g cukru |
vanilka z jednoho lusku |
POSTUP:
- „Žloutky s cukrem třeme 1 hodinu,“ doporučuje původní, sto let starý recept. Nechte ale raději pracovat robot se šlehací metlou, na plný výkon 10 až 15 minut. Vytvoří se světlá, hustá pěna, která, když steče z metličky, zanechává na hladině viditelný vzor, nesplyne hned dohladka.
- Do pěny přidejte vanilku a pomocí kornoutku nastříkejte na plech s pečicím papírem pusinky nebo srdíčka.
- Dejte je do trouby předehřáté na 140 °C. Po deseti minutách troubu vypněte, neotvírejte a cukroví nechte ještě pár hodin sušit ve vypnuté troubě.
Naše tipy:
- Žloutkové cukroví můžete upéct také v plechových formičkách vymazaných sádlem.
- Cukroví chutná stejně jako rakvičky a stejně jako rakvičky ho můžete podávat se šlehačkou.