Hlavní obsah

Recepty na retro vánoční cukroví

Na jakém cukroví si pochutnávali naši předkové před sto lety? S vydatnou pomocí skvělých cukrářů manželů Buchalových jsme se ponořili do vzácných starých kuchařek i rodinných sešitů a našli jednoduché, dobré recepty našich pečlivých, ale i kreativních předchůdkyň v kuchyni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fíkové kopečky

Článek

Fíkové kopečky

Rodinný recept Buchalových

INGREDIENCE
Těsto:
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
1 vejce
1 sáček vanilkového cukru
Náplň:
200 g sušených fíků
100 g vody
50 g loupaných mandlí
2 lžíce rumu
100 g čokolády na polití

POSTUP:

  1. Těsto: Všechny suroviny propracujte na vále v hladké těsto a v lednici ho nechte hodinu i více odpočinout.
  2. Z těsta vyválejte placku a vypíchejte kolečka o průměru cca 3,5 cm. Upečte je ve středně teplé troubě do zlatova.
  3. Fíky lehce povařte a promíchejte s lupínky nebo hranolky mandlí.
  4. Do vychladlé hmoty přidejte rum, promíchejte.
  5. Z fíkové hmoty tvořte hrudky, položte je na kolečka a přelijte rozpuštěnou čokoládou.

Ovocný suchárek

Rodinný recept Buchalových

Foto: Milan Malíček, Právo

Ovocný suchárek

INGREDIENCE
60 g cukru krupice25 g mletých vlašských ořechů
60 g másla20 g pomerančové kůry
165 g hl. mouky20 g citronové kůry
80 g žloutků 1/3 vanilkového lusku
40 g proslazených třešní 3 g perníkového koření
45 g rozinek 1 žloutek na potření

POSTUP:

  1. Máslo s cukrem, perníkové koření a vanilku vyšlehejte v robotu. Postupně přidejte žloutky.
  2. Do vyšlehané hmoty zamíchejte hrubě mleté ořechy a drobně nasekané ostatní suroviny a prosátou mouku.
  3. Z těsta vyválejte dva válečky o průměru cca 3 cm. Před pečením válečky potřete žloutkem.
  4. Pečte je ve středně teplé troubě do zlatova (přibližně 15 minut na 170 °C).
  5. Po vychladnutí a odležení nakrájejte plátky asi 1 cm silné.

Tip na polevu ke zdobení

Dohladka umíchejte 180 g moučkového cukru, 1 bílek z vejce M, 20 g kukuřičného škrobu a 1 až 3 lžičky citronové šťávy. Nešlehejte, aby se do hmoty nedostalo moc vzduchu. Polevou můžete zdobit jakékoli cukroví včetně perníčků.

Inspirace na dárky pro praktické ženy

Vánoce

Bezlepkové ovesné placičky

Rodinný recept Buchalových

Foto: Milan Malíček, Právo

Bezlepkové ovesné placičky

INGREDIENCE
170 g ovesných vloček30 g cukru moučka
60 g oleje na opražení vloček 1/2 lžičky kypřicího prášku
1 vejcešpetka skořice
80 g másla1/4 lusku vanilky
20 g bezlepkové mouky

POSTUP:

  1. Na tuku opražte vločky do zlatova, nechte je vychladnout.
  2. Přidejte cukr, vejce a mouku smíchanou s kypřicím práškem, zrníčka vanilky a skořici, zpracujte těsto.
  3. Na plech s pečicím papírem pokládejte placičky a pečte je ve středně teplé troubě (na 170 °C přibližně 8 minut).
  4. Teplé placičky můžete obalit v moučkovém cukru nebo po vychladnutí ozdobit bílou a tmavou čokoládou.

Vánoční recepty na cukroví, vaječný koňak a vánočku od Ivety Fabešové

Vánoce

Vanilkové rohlíčky

Recept inspirovaný rohlíčky Magdaleny Dobromily Rettigové

Foto: Milan Malíček, Právo

Vanilkové rohlíčky

INGREDIENCE
150 g hladké mouky
110 g másla
20 g cukru
60 g mletých vlašských ořechů
1 vejce
Na obalení:
moučkový cukr s vanilkou z jednoho lusku

POSTUP:

  1. Ze surovin vypracujte těsto a nechte ho v chladu minimálně hodinu odpočinout.
  2. Modelujte z něj rohlíčky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Pečte je přibližně 7 minut na 180 °C. Ještě horké rohlíčky obalte v moučkovém cukru s vanilkou (nebo je posypejte).

Linecké cukroví: recept na tradiční, bezlepkové a ze špaldové mouky

Vánoce

Eliščiny věnečky

Jan Kettner: Moučníkářka, vydání z roku 1926

Foto: Milan Malíček, Právo

Eliščiny věnečky

INGREDIENCE
300 g moukyskořice
180 g máslacitronová kůra
120 g cukruvejce na potření
1 vejce sekané mandle nebo hrubý krystalový cukr na posypání

POSTUP:

  1. Ze všech přísad vypracujte těsto, rozválejte ho a vypíchejte z něj věnečky.
  2. Potřete je rozšlehaným vejcem a posypejte krystalovým cukrem nebo sekanými mandlemi.
  3. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 8 minut.

Vánoční perníčky: recepty na tradiční, hned měkké a bílkovou polevu

Vánoce

Žloutkové pusinky

Jan Kettner: Moučníkářka, vydání z roku 1926

Foto: Milan Malíček, Právo

Žloutkové pusinky

INGREDIENCE
5 žloutků
140 g cukru
vanilka z jednoho lusku

POSTUP:

  1. „Žloutky s cukrem třeme 1 hodinu,“ doporučuje původní, sto let starý recept. Nechte ale raději pracovat robot se šlehací metlou, na plný výkon 10 až 15 minut. Vytvoří se světlá, hustá pěna, která, když steče z metličky, zanechává na hladině viditelný vzor, nesplyne hned dohladka.
  2. Do pěny přidejte vanilku a pomocí kornoutku nastříkejte na plech s pečicím papírem pusinky nebo srdíčka.
  3. Dejte je do trouby předehřáté na 140 °C. Po deseti minutách troubu vypněte, neotvírejte a cukroví nechte ještě pár hodin sušit ve vypnuté troubě.

Naše tipy:

  • Žloutkové cukroví můžete upéct také v plechových formičkách vymazaných sádlem.
  • Cukroví chutná stejně jako rakvičky a stejně jako rakvičky ho můžete podávat se šlehačkou.

Výběr článků

Načítám