Článek
Fíkové kopečky
Rodinný recept Buchalových
INGREDIENCE |
---|
Těsto: |
300 g hladké mouky |
200 g másla |
100 g moučkového cukru |
1 vejce |
1 sáček vanilkového cukru |
Náplň: |
200 g sušených fíků |
100 g vody |
50 g loupaných mandlí |
2 lžíce rumu |
100 g čokolády na polití |
POSTUP:
- Těsto: Všechny suroviny propracujte na vále v hladké těsto a v lednici ho nechte hodinu i více odpočinout.
- Z těsta vyválejte placku a vypíchejte kolečka o průměru cca 3,5 cm. Upečte je ve středně teplé troubě do zlatova.
- Fíky lehce povařte a promíchejte s lupínky nebo hranolky mandlí.
- Do vychladlé hmoty přidejte rum, promíchejte.
- Z fíkové hmoty tvořte hrudky, položte je na kolečka a přelijte rozpuštěnou čokoládou.
Ovocný suchárek
Rodinný recept Buchalových

Ovocný suchárek
INGREDIENCE | |
---|---|
60 g cukru krupice | 25 g mletých vlašských ořechů |
60 g másla | 20 g pomerančové kůry |
165 g hl. mouky | 20 g citronové kůry |
80 g žloutků | 1/3 vanilkového lusku |
40 g proslazených třešní | 3 g perníkového koření |
45 g rozinek | 1 žloutek na potření |
POSTUP:
- Máslo s cukrem, perníkové koření a vanilku vyšlehejte v robotu. Postupně přidejte žloutky.
- Do vyšlehané hmoty zamíchejte hrubě mleté ořechy a drobně nasekané ostatní suroviny a prosátou mouku.
- Z těsta vyválejte dva válečky o průměru cca 3 cm. Před pečením válečky potřete žloutkem.
- Pečte je ve středně teplé troubě do zlatova (přibližně 15 minut na 170 °C).
- Po vychladnutí a odležení nakrájejte plátky asi 1 cm silné.
Tip na polevu ke zdobení
Dohladka umíchejte 180 g moučkového cukru, 1 bílek z vejce M, 20 g kukuřičného škrobu a 1 až 3 lžičky citronové šťávy. Nešlehejte, aby se do hmoty nedostalo moc vzduchu. Polevou můžete zdobit jakékoli cukroví včetně perníčků.
Bezlepkové ovesné placičky
Rodinný recept Buchalových

Bezlepkové ovesné placičky
INGREDIENCE | |
---|---|
170 g ovesných vloček | 30 g cukru moučka |
60 g oleje na opražení vloček | 1/2 lžičky kypřicího prášku |
1 vejce | špetka skořice |
80 g másla | 1/4 lusku vanilky |
20 g bezlepkové mouky |
POSTUP:
- Na tuku opražte vločky do zlatova, nechte je vychladnout.
- Přidejte cukr, vejce a mouku smíchanou s kypřicím práškem, zrníčka vanilky a skořici, zpracujte těsto.
- Na plech s pečicím papírem pokládejte placičky a pečte je ve středně teplé troubě (na 170 °C přibližně 8 minut).
- Teplé placičky můžete obalit v moučkovém cukru nebo po vychladnutí ozdobit bílou a tmavou čokoládou.
Vanilkové rohlíčky
Recept inspirovaný rohlíčky Magdaleny Dobromily Rettigové

Vanilkové rohlíčky
INGREDIENCE |
---|
150 g hladké mouky |
110 g másla |
20 g cukru |
60 g mletých vlašských ořechů |
1 vejce |
Na obalení: |
moučkový cukr s vanilkou z jednoho lusku |
POSTUP:
- Ze surovin vypracujte těsto a nechte ho v chladu minimálně hodinu odpočinout.
- Modelujte z něj rohlíčky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte je přibližně 7 minut na 180 °C. Ještě horké rohlíčky obalte v moučkovém cukru s vanilkou (nebo je posypejte).
Eliščiny věnečky
Jan Kettner: Moučníkářka, vydání z roku 1926

Eliščiny věnečky
INGREDIENCE | |
---|---|
300 g mouky | skořice |
180 g másla | citronová kůra |
120 g cukru | vejce na potření |
1 vejce | sekané mandle nebo hrubý krystalový cukr na posypání |
POSTUP:
- Ze všech přísad vypracujte těsto, rozválejte ho a vypíchejte z něj věnečky.
- Potřete je rozšlehaným vejcem a posypejte krystalovým cukrem nebo sekanými mandlemi.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 8 minut.
Žloutkové pusinky
Jan Kettner: Moučníkářka, vydání z roku 1926

Žloutkové pusinky
INGREDIENCE |
---|
5 žloutků |
140 g cukru |
vanilka z jednoho lusku |
POSTUP:
- „Žloutky s cukrem třeme 1 hodinu,“ doporučuje původní, sto let starý recept. Nechte ale raději pracovat robot se šlehací metlou, na plný výkon 10 až 15 minut. Vytvoří se světlá, hustá pěna, která, když steče z metličky, zanechává na hladině viditelný vzor, nesplyne hned dohladka.
- Do pěny přidejte vanilku a pomocí kornoutku nastříkejte na plech s pečicím papírem pusinky nebo srdíčka.
- Dejte je do trouby předehřáté na 140 °C. Po deseti minutách troubu vypněte, neotvírejte a cukroví nechte ještě pár hodin sušit ve vypnuté troubě.
Naše tipy:
- Žloutkové cukroví můžete upéct také v plechových formičkách vymazaných sádlem.
- Cukroví chutná stejně jako rakvičky a stejně jako rakvičky ho můžete podávat se šlehačkou.