Článek
Raw strava a s ní spjatý životní styl spočívá v konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin, anebo vařených či pečených maximálně do teplot 42-45 stupňů.
Podle zastánců této stravy totiž vyšší teploty ničí důležité vitamíny a látky, které pokrmy obsahují. Raw cukroví tak může být skutečně zdravější variantou klasického cukroví.
1. Raw marokánky
INGREDIENCE
Na marokánky (32 ks)
- 16 g lískového oříšku předem namočeného a usušeného
- 56 g mandlí předem namočených a usušených
- 8 g slunečnice předem namočené a usušené
- 40 g sušených meruněk nesířených
- 40 g rozinek nesířených
- 1,5 lžíce kokosového cukru
- 160 g banánu
Na polevu
- 52 g kakaového másla
- necelá lžička agávového sirupu tmavého
- 20 g kakaa
POSTUP:
- Nožem nasekejte lískové oříšky a mandle, dejte do mísy.
- Suché meruňky nakrájejte nožem na drobné kostičky a přidejte do mísy.
- Dále přidejte slunečnici, rozinky a kokosový cukr a vše promíchejte dohromady.
- Rozmixujte banán na kaši a smíchejte s obsahem v míse.
- Lžičkou tvořte placičky na nepřilnavou vložku sušícího plátu a dejte sušit na 12 hodin při 42 °C.
- Všechny suroviny na čokoládovou polevu rozmixujte, následně s ní marokánky ozdobte.
- Následně uchovejte v lednici.
Recepty na biskupský chlebíček od našich nejlepších cukrářů
2. Oříšková tyčinka se sušeným ovocem máčená v čokoládě
INGREDIENCE
- 30 g sušeného ovoce
- 150 g oblíbených oříšků
- 50 g datlí
- 100 g kakaového másla
- 3 vrchovaté lžíce kakaa
- 3 lžíce sirupu z agáve
- 10 g sušeného ananasu
- trochu vody
POSTUP:
- Nakrájejte sušené ovoce a nasekejte oříšky.
- Z datlí, ananasu a vody umixujte pyré.
- Promíchejte pyré s kousky ovoce a oříšků. Základ pro tyčinky je hotov.
- Vytvarujte z těsta tyčinky a dejte je přes noc do sušičky.
- Čokoládová poleva: Rozehřejte kakaové máslo ve vodní lázni.
- Promíchejte s agáve sirupem a kakaem, dokud nevznikne jemná čokoláda, kterou jemně polévejte tyčinky.
- Nechte ztuhnout a podávejte.
Jak na zdravější cukroví? Stačí ubrat cukr a přidat živiny. Vyzkoušejte naše recepty
3. Vánoční hravý domek
INGREDIENCE
- 150 g mandlí
- 30 g lněného semínka
- 50 g datlí
- 50 g meruněk
- trochu vody
- 1/2 lžičky badyánu
- 1 lžička vanilkového prášku
- 1 lžička skořice
- trochu sušeného ovoce
POSTUP:
- Namelte najemno mandle a hnědé lněné semínko.
- Smíchejte datle, meruňky a vodu a mixujte, dokud nemáte jemnou konzistenci.
- Ochuťte vánočním kořením, jako je badyán, mletá vanilka nebo skořice.
- Nyní máte hotové těsto. Rozetřete ho v poměrně silné vrstvě a udělejte dva stejně veliké pláty (cca 10 x 15 cm), z kterých bude střecha.
- Ze zbytku těsta můžete vyrobit třeba dveře, fantazii se meze nekladou.
- Dozdobte ořechy a sušeným ovocem.
Recepty na nepečené cukroví, které připraví snadno a rychle i začátečník
4. Kokosové sušenky s malinovou marmeládou
INGREDIENCE
- 300 g strouhaného bio kokosu
- 4 polévkové lžíce za studena lisovaného bio kokosového oleje
- 4 polévkové lžíce vanilkového palmového cukru
- 100 g malin
- 4 polévkové lžíce chia semínek
- 1-2 polévkové lžíce medu
POSTUP:
- V mixéru rozmixujte kokos a vanilkový palmový cukr.
- Díky mixování se uvolní dostatek tuku a vznikne tak kokosové těsto.
- Těsto vložte do mísy a přidejte kokosový olej.
- Těsto rozválejte nebo ručně zpracujte do obdélníku, z něhož si vykrajujte tvary dle libosti.
- Kokosové sušenky dejte na hodinu ztuhnout do mrazáku.
- Mezitím z malin, medu a chia semínek vytvořte marmeládu.
- Tu připravte smícháním všech surovin.
- Ke zpracování je nejlepší klasická vidlička.
- Zhruba po pěti minutách by směs měla ztuhnout v marmeládovou hmotu.
- Ztuhlé sušenky ozdobte marmeládou dle chuti a fantazie.
Vosí hnízda neboli včelí úly: Recepty na oblíbené cukroví českých Vánoc
5. Perníčky
INGREDIENCE
- 200 g bio mandlí
- 100 g bio zlatého lněného semínka
- 25 g perníkového koření
- 100 g datlí
POSTUP:
- Do mixéru vložte mandle, lněné semínko a perníkové koření.
- Rozmixujte na hladké těsto, které přemístěte do mísy.
- Do mixéru vložte datle, zalijte malým množstvím vody a rozmixujte do hustší jemné datlové pasty.
- Tou pak těsto oslaďte.
- Těsto rozválejte válečkem a tvarujte do požadovaných tvarů.
- Vzniklé perníčky můžete sušit v sušičce při teplotě 42 stupňů.
- Doba sušení je 10-14 hodin.
- Pokud nemáte sušičku, vložte je na 1-2 hodiny do mrazáku a nechte ztuhnout.
- Pro výraznější chuť před podáváním perníčky posypte perníkovým kořením.
Vánoční cukroví chutná i bez tuku a cukru
6. Vanilkové rohlíčky
INGREDIENCE
- 150 g bio a raw kešu oříšků
- 250 g bio strouhaného kokosu
- 4 polévkové lžíce kokosového palmového cukru
- 2 čajové lžičky vanilky
POSTUP:
- V mixéru rozmixujte všechny ingredience, vytvořte těsto.
- Z něj ručně vyválejte či vykrájejte rohlíčky.
- Ty potom sušte v sušičce při teplotě 42 stupňů.
- Rohlíčky by měly být usušené a připravené k podávání do 18 hodin.
- Alternativou může být tuhnutí v mrazáku cca 1 hodinu.
Zdravé cukroví na poslední chvíli. Ochutnejte kokosové kuličky s jáhlami a čokoládové lanýže s rumem
7. Raw čokoládová srdíčka
INGREDIENCE
- 1 hrnek lískových oříšků
- 1 hrnek slunečnice
- 1 hrnek kakaa
- 1 hrnek sušeného kokosu
- 1/2 hrnku agáve světlé
- 2/3 hrnku rozpuštěného kokosového másla
- 1/3 hrnku kakaových bobů
- 3/4 lžičky skořice
- 1/4 lžičky soli
POSTUP:
- Rozmixujte v robotu nejprve ořechy na mouku, poté přidejte ostatní ingredience a umixujte hutné těsto.
- Vložte do ledničky a nechte mírně ztuhnout.
- Vyválejte válečkem na teflexové folii (na těsto si položíme igelit) a vykrajujte srdíčka.
- Sušte v sušičce 4 hodiny na 42 stupňů, poté nechte vychladnout v lednici.
- Jakmile srdíčka ztuhnou, dejte je do krabice proložené nelepivou folií nebo papírem.
- V ledničce je můžete skladovat až tři týdny.