Hlavní obsah

Recepty na raw vánoční cukroví aneb Zdravé mlsání plné živin

Novinky, das

Hledáte zdravější alternativu klasického vánočního cukroví? Variant je hned několik. Pokud hledáte zdravou, snadnou a nepříliš náročnou, zamilujete si raw cukroví.

Foto: Matouš Vinš

Kokosové sušenky s malinovou marmeládou

Článek

Raw strava a s ní spjatý životní styl spočívá v konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin, anebo vařených či pečených maximálně do teplot 42-45 stupňů.

Podle zastánců této stravy totiž vyšší teploty ničí důležité vitamíny a látky, které pokrmy obsahují. Raw cukroví tak může být skutečně zdravější variantou klasického cukroví.

1. Raw marokánky

Foto: bistRAWveg

Raw marokánky

INGREDIENCE

Na marokánky (32 ks)

  • 16 g lískového oříšku předem namočeného a usušeného
  • 56 g mandlí předem namočených a usušených 
  • 8 g slunečnice předem namočené a usušené
  • 40 g sušených meruněk nesířených
  • 40 g rozinek nesířených
  • 1,5 lžíce kokosového cukru
  • 160 g banánu

Na polevu

  •  52 g kakaového másla
  • necelá lžička agávového sirupu tmavého
  • 20 g kakaa

POSTUP:

  1. Nožem nasekejte lískové oříšky a mandle, dejte do mísy.
  2. Suché meruňky nakrájejte nožem na drobné kostičky a přidejte do mísy. 
  3. Dále přidejte slunečnici, rozinky a kokosový cukr a vše promíchejte dohromady.
  4. Rozmixujte banán na kaši a smíchejte s obsahem v míse.
  5. Lžičkou tvořte placičky na nepřilnavou vložku sušícího plátu a dejte sušit na 12 hodin při 42 °C. 
  6. Všechny suroviny na čokoládovou polevu rozmixujte, následně s ní marokánky ozdobte.
  7. Následně uchovejte v lednici.

Recepty na biskupský chlebíček od našich nejlepších cukrářů

Vánoce

2. Oříšková tyčinka se sušeným ovocem máčená v čokoládě

Foto: Lifefood

Oříšková tyčinka ze sušeného ovoce máčená v čokoládě

INGREDIENCE

  • 30 g sušeného ovoce
  • 150 g oblíbených oříšků
  • 50 g datlí
  • 100 g kakaového másla
  • 3 vrchovaté lžíce kakaa
  • 3 lžíce sirupu z agáve
  • 10 g sušeného ananasu
  • trochu vody

POSTUP:

  1. Nakrájejte sušené ovoce a nasekejte oříšky.
  2. Z datlí, ananasu a vody umixujte pyré.
  3. Promíchejte pyré s kousky ovoce a oříšků. Základ pro tyčinky je hotov.
  4. Vytvarujte z těsta tyčinky a dejte je přes noc do sušičky.
  5. Čokoládová poleva: Rozehřejte kakaové máslo ve vodní lázni.
  6. Promíchejte s agáve sirupem a kakaem, dokud nevznikne jemná čokoláda, kterou jemně polévejte tyčinky.
  7. Nechte ztuhnout a podávejte.

Jak na zdravější cukroví? Stačí ubrat cukr a přidat živiny. Vyzkoušejte naše recepty

Vánoce

3. Vánoční hravý domek

Foto: Lifefood

Vánoční domeček

INGREDIENCE

  • 150 g mandlí
  • 30 g lněného semínka
  • 50 g datlí
  • 50 g meruněk
  • trochu vody
  • 1/2 lžičky badyánu
  • 1 lžička vanilkového prášku
  • 1 lžička skořice
  • trochu sušeného ovoce

POSTUP:

  1. Namelte najemno mandle a hnědé lněné semínko.
  2. Smíchejte datle, meruňky a vodu a mixujte, dokud nemáte jemnou konzistenci.
  3. Ochuťte vánočním kořením, jako je badyán, mletá vanilka nebo skořice.
  4. Nyní máte hotové těsto. Rozetřete ho v poměrně silné vrstvě a udělejte dva stejně veliké pláty (cca 10 x 15 cm), z kterých bude střecha.
  5. Ze zbytku těsta můžete vyrobit třeba dveře, fantazii se meze nekladou.
  6. Dozdobte ořechy a sušeným ovocem.

Recepty na nepečené cukroví, které připraví snadno a rychle i začátečník

Vánoce

4. Kokosové sušenky s malinovou marmeládou

INGREDIENCE

  • 300 g strouhaného bio kokosu
  • 4 polévkové lžíce za studena lisovaného bio kokosového oleje
  • 4 polévkové lžíce vanilkového palmového cukru
  • 100 g malin
  • 4 polévkové lžíce chia semínek
  • 1-2 polévkové lžíce medu

POSTUP:

  1. V mixéru rozmixujte kokos a vanilkový palmový cukr.
  2. Díky mixování se uvolní dostatek tuku a vznikne tak kokosové těsto.
  3. Těsto vložte do mísy a přidejte kokosový olej.
  4. Těsto rozválejte nebo ručně zpracujte do obdélníku, z něhož si vykrajujte tvary dle libosti.
  5. Kokosové sušenky dejte na hodinu ztuhnout do mrazáku.
  6. Mezitím z malin, medu a chia semínek vytvořte marmeládu.
  7. Tu připravte smícháním všech surovin.
  8. Ke zpracování je nejlepší klasická vidlička.
  9. Zhruba po pěti minutách by směs měla ztuhnout v marmeládovou hmotu.
  10. Ztuhlé sušenky ozdobte marmeládou dle chuti a fantazie.

Vosí hnízda neboli včelí úly: Recepty na oblíbené cukroví českých Vánoc

Vánoce

5. Perníčky

Foto: Matouš Vinš

Perníčky

INGREDIENCE

  • 200 g bio mandlí
  • 100 g bio zlatého lněného semínka
  • 25 g perníkového koření
  • 100 g datlí

POSTUP:

  1. Do mixéru vložte mandle, lněné semínko a perníkové koření.
  2. Rozmixujte na hladké těsto, které přemístěte do mísy.
  3. Do mixéru vložte datle, zalijte malým množstvím vody a rozmixujte do hustší jemné datlové pasty.
  4. Tou pak těsto oslaďte.
  5. Těsto rozválejte válečkem a tvarujte do požadovaných tvarů.
  6. Vzniklé perníčky můžete sušit v sušičce při teplotě 42 stupňů.
  7. Doba sušení je 10-14 hodin.
  8. Pokud nemáte sušičku, vložte je na 1-2 hodiny do mrazáku a nechte ztuhnout.
  9. Pro výraznější chuť před podáváním perníčky posypte perníkovým kořením.

Vánoční cukroví chutná i bez tuku a cukru

Vánoce

6. Vanilkové rohlíčky

Foto: Matouš Vinš

Vanilkové rohlíčky

INGREDIENCE

  • 150 g bio a raw kešu oříšků
  • 250 g bio strouhaného kokosu
  • 4 polévkové lžíce kokosového palmového cukru
  • 2 čajové lžičky vanilky

POSTUP:

  1. V mixéru rozmixujte všechny ingredience, vytvořte těsto.
  2. Z něj ručně vyválejte či vykrájejte rohlíčky.
  3. Ty potom sušte v sušičce při teplotě 42 stupňů.
  4. Rohlíčky by měly být usušené a připravené k podávání do 18 hodin.
  5. Alternativou může být tuhnutí v mrazáku cca 1 hodinu.

Zdravé cukroví na poslední chvíli. Ochutnejte kokosové kuličky s jáhlami a čokoládové lanýže s rumem

Lifestyle

7. Raw čokoládová srdíčka

Foto: Sweet Secret of Raw, Veronika Klamtová

Raw čokoládová srdíčka

INGREDIENCE

  • 1 hrnek lískových oříšků
  • 1 hrnek slunečnice
  • 1 hrnek kakaa
  • 1 hrnek sušeného kokosu
  • 1/2 hrnku agáve světlé
  • 2/3 hrnku rozpuštěného kokosového másla
  • 1/3 hrnku kakaových bobů
  • 3/4 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky soli

POSTUP: 

  1. Rozmixujte v robotu nejprve ořechy na mouku, poté přidejte ostatní ingredience a umixujte hutné těsto.
  2. Vložte do ledničky a nechte mírně ztuhnout.
  3. Vyválejte válečkem na teflexové folii (na těsto si položíme igelit) a vykrajujte srdíčka.
  4. Sušte v sušičce 4 hodiny na 42 stupňů, poté nechte vychladnout v lednici.
  5. Jakmile srdíčka ztuhnou, dejte je do krabice proložené nelepivou folií nebo papírem.
  6. V ledničce je můžete skladovat až tři týdny.

Klasické recepty na vánoční cukroví podle našich babiček

Vánoce

Související články

Recepty na tradiční vánoční moučníky

Upečte si spolu s cukrářem Josefem Maršálkem tradiční vánoční moučníky. Právě teď je čas na štólu, ta se má nechat měsíc rozležet. Už brzy přijde čas i na...

Výběr článků

Načítám