Článek
Vánoční perníkové cappuccino
INGREDIENCE
- 25 g kvalitní, nahrubo mleté kávy
- 1 dcl živočišného nebo rostlinného mléka
- špetka perníkového koření
- na dozdobení mletou skořici nebo kakao
- cukr podle chuti
POSTUP:
- Na dno šálku položte perníkové koření a zalijte ho šálkem klasického espressa nebo kávy připravené ve french pressu.
- Pak dejte do french pressu horké mléko a pomocí sítka našlehejte do pěny.
- Nalijte na kávu a dozdobte podle chuti a fantazie skořicí nebo kakaem.
Sněhová pusinka: Cukroví z bílků, které pro svou křehkost nikdy neomrzí
Vánoce
Sváteční vánoční káva
INGREDIENCE na 4 šálky
- 200 ml kávy
- 250 ml šlehačky
- 100 g čokolády na rozpuštění
- 1 celá skořice
- 1 vanilkový lusk
- 2 malé badyány
- 1/2 sušeného plátku pomeranče
- 3 čajové lžičky pomerančové kůry
- Na ozdobu: hvězdicový anýz, celá skořice, sušený plátek pomeranče nebo nastrouhaná čokoláda
POSTUP:
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
- Připravte si 200 ml vaší oblíbené kávy. Lze doporučit kávu s oříškovými a citrusovými tóny.
- Kávu nalijte na pánev, přidejte vanilkový lusk, skořici, badyán a sušený pomeranč a vše táhněte na mírném ohni tak, aby směs nezačala vařit.
- Rozpuštěnou čokoládu rozdělte do 4 velikých sklenic.
- Kávu s kořením přeceďte a nalijte do připravených sklenic.
- Do šlehačky zapracujte pomerančovou kůru.
- Šlehačku přidejte do vánoční kávy.
- Dle chuti dozdobte kořením nebo čokoládou.
Vosí hnízda neboli včelí úly: Recepty na oblíbené cukroví českých Vánoc
Vánoce
Baileys latte
INGREDIENCE
- 2 cl Baileys Original
- 2,5 cl kávy espresso
- 12,5 cl mléka
POSTUP:
- Do vysoké sklenice s napěněným mlékem pomalu přilijte espresso tak, abyste neporušili nadýchanou pěnu.
- Přidejte smetanový likér
- Drink dozdobte vločkami z hořké čokolády nebo kakaem.
Kokosové kuličky Rafaelo. Recepty na cukroví oblíbené nejen na Vánoce
Vánoce
Calimero
INGREDIENCE
- 1 dcl vaječného likéru
- 0,4 dcl whisky
- espresso
- šlehačka
- nastrouhanou hořkou čokoládu k ozdobení
POSTUP:
- Smíchejte vaječný likér a whisky. Směs krátce zahřejte, nesmí ale překročit teplotu 80 stupňů Celsia (tedy neměla by se začít vařit).
- Než se vaječný likér s whisky ohřejí, připravte si espresso.
- Do sklenice nebo skleněného hrnku nalijte nejprve ohřátou směs likéru a whisky.
- Poté opatrně přes lžičku nalijte na hladinu nápoje espresso, obě složky se od sebe krásně oddělí.
- Nahoru dejte našlehanou šlehačku a ozdobte nastrouhanou čokoládou.