Hlavní obsah

Recepty na oblíbené cukroví ze Španělska, Libanonu či USA

Novinky, redakce
4:00
4:00

Poslechněte si tento článek

Světové sladkosti, které přichystala šéfkuchařka Aquapalace Hotel Prague Maria Blomová, přispějí k pestrosti vánoční tabule a hosty zaručeně okouzlí.

Foto: Michal Šula, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Španělsko

Turón s mandlemi

Foto: Michal Šula, Novinky

Turón s mandlemi

INGREDIENCE:
130 g medu 2 bílky
100 g cukru krystal 2 ks rýžového papíru
250 g mandlí

POSTUP:

  1. Oloupané mandle na pánvi orestujte do zlatova. Smíchejte med s cukrem a na mírném ohni zahřívejte, až se cukr rozpustí a začne karamelizovat.
  2. Stáhněte z plotýnky a smíchejte s bílky vyšlehanými do sněhu. Tuto směs smíchejte s mandlemi.
  3. Dno formy vyložte jedním kusem rýžového papíru, směs na něj natlačte, uhlaďte do roviny a přikryjte druhým plátem rýžového papíru a opět přitlačte.
  4. Po vychladnutí vyklopte a nakrájejte na kousky.

Recept na milovské perníčky, které jsou hned měkké

Vánoce

Libanon

Datlovo-ořechové cukroví

Foto: Michal Šula, Novinky

Datlovo-ořechové cukroví

INGREDIENCE:
400 g BeBe sušenek 200 ml salka
200 g másla 200 ml smetany (35 % tuku )
2 lžíce vody 80 g sýru Philadelphia nebo mascarpone
400 g datlí 1 lžička mleté skořice na posypání

POSTUP:

  1. Sušenky rozdrcené a spojené s máslem a trochou vody napěchujte na plech vyložený pečicím papírem.
  2. Vypeckované datle rozmixujte se zbytkem ingrediencí do husté kaše, kterou rozetřete do hladka na sušenkovou vrstvu.
  3. Pečte na 130 °C přibližně 30 minut. Hotové posypte mletou skořicí a nechte vychladnout nejlépe do druhého dne.
  4. Nakrájejte na libovolné tvary.

TIP: Z upečené placky můžete také vykrajovátky tvořit vánoční tvary, zbytky lze navrstvit do sklenek a ozdobit šlehačkou.

Nejoblíbenější cukroví Josefa Maršálka

Vánoce

Spojené státy americké

Skořicová roláda

Foto: Michal Šula, Novinky

Skořicová roláda

INGREDIENCE:
Na těsto:
65 g cukru krystal 120 g másla
1 lžička soli 1 vejce
14 g sušeného droždí 600 g hladké mouky
350 ml mléka
Na náplň:
170 g kukuřičného sirupu máslo na potření
340 g hnědého cukru 80 g mandlí
120 g másla 80 g hrozinek
1 lžička mleté skořice

POSTUP:

  1. Těsto: Z mléka, droždí a špetky cukru připravte kvásek a nechte ho vzejít. Poté smíchejte mouku, rozpuštěné máslo, sůl, vejce, cukr a kvásek . Vypracujte těsto a nechte ho 30–5 minut kynout. Mezitím si připravte náplň.
  2. Náplň: Rozehřejte máslo a smíchejte ho s cukrem, skořicí a kukuřičným sirupem.
  3. Když máte těsto vykynuté, půlku náplně naneste na dno pekáče. Z vykynutého těsta vyválejte obdélník silný přibližně jeden centimetr.
  4. Na těsto naneste druhou půlku náplně a posypte mandlemi a rozinkami. Těsto srolujte v roládu.
  5. Rozkrájejte ji na kusy silné čtyři až pět centimetrů a rozložte je do pekáče. Nechte ještě 15 minut kynout. Pečte na 170 °C přibližně 30 minut.
  6. Po upečení vyndáte kousky tak, že otočíte pekáček dnem vzhůru. Podávejte je vlažné, můžete je ještě potřít máslem nebo servírovat se zmrzlinou či šlehačkou.

Recept na tiramisu do sklenky

Recepty

Západ USA

Karamelový popcorn

Foto: Michal Šula, Novinky

Karamelový popcorn

INGREDIENCE:
230 g másla 1/2 lžičky jedlé sody
440 g hnědého cukru 1/2 lžičky vanilkové tresti
170 g kukuřičného sirupu 250 g kukuřice na popcorn
špetka soli 2 lžíce oleje

POSTUP:

  1. Máslo, cukr a sirup přiveďte k varu v dostatečně velké nádobě. Ideálně se na to hodí hluboká pánev se silným nepřilnavým dnem, zohledněte také to, že karamel se sodou nabude až šestinásobně, tak aby z nádoby nevytekl.
  2. Až bude vše rozpuštěné, nechte pět minut na mírném ohni vařit bez míchání. Přidejte sodu, vanilku a sůl.
  3. Pokud máte vyzkoušené, jak doma udělat ve velkém hrnci popcorn, jděte do toho. Do velkého hrnce přidejte olej a pod pokličkou nechte rozpukat kukuřici. Jednodušší ale bude ho nechat udělat v mikrovlnce (použijte nesolený) nebo v popcornovači z kukuřice.
  4. Poté ho smíchejte s připravenou směsí, rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a při 120 °C pečte přesně hodinu, každých 15 minut přitom promíchejte.

Protiklady v kuchyni a chutné vaření z nich

Recepty
Související témata:

Výběr článků

Načítám