Článek
Španělsko
Turón s mandlemi
INGREDIENCE: | |
---|---|
130 g medu | 2 bílky |
100 g cukru krystal | 2 ks rýžového papíru |
250 g mandlí |
POSTUP:
- Oloupané mandle na pánvi orestujte do zlatova. Smíchejte med s cukrem a na mírném ohni zahřívejte, až se cukr rozpustí a začne karamelizovat.
- Stáhněte z plotýnky a smíchejte s bílky vyšlehanými do sněhu. Tuto směs smíchejte s mandlemi.
- Dno formy vyložte jedním kusem rýžového papíru, směs na něj natlačte, uhlaďte do roviny a přikryjte druhým plátem rýžového papíru a opět přitlačte.
- Po vychladnutí vyklopte a nakrájejte na kousky.
Recept na milovské perníčky, které jsou hned měkké
Vánoce
Libanon
Datlovo-ořechové cukroví
INGREDIENCE: | |
---|---|
400 g BeBe sušenek | 200 ml salka |
200 g másla | 200 ml smetany (35 % tuku ) |
2 lžíce vody | 80 g sýru Philadelphia nebo mascarpone |
400 g datlí | 1 lžička mleté skořice na posypání |
POSTUP:
- Sušenky rozdrcené a spojené s máslem a trochou vody napěchujte na plech vyložený pečicím papírem.
- Vypeckované datle rozmixujte se zbytkem ingrediencí do husté kaše, kterou rozetřete do hladka na sušenkovou vrstvu.
- Pečte na 130 °C přibližně 30 minut. Hotové posypte mletou skořicí a nechte vychladnout nejlépe do druhého dne.
- Nakrájejte na libovolné tvary.
TIP: Z upečené placky můžete také vykrajovátky tvořit vánoční tvary, zbytky lze navrstvit do sklenek a ozdobit šlehačkou.
Nejoblíbenější cukroví Josefa Maršálka
Vánoce
Spojené státy americké
Skořicová roláda
INGREDIENCE: | |
---|---|
Na těsto: | |
65 g cukru krystal | 120 g másla |
1 lžička soli | 1 vejce |
14 g sušeného droždí | 600 g hladké mouky |
350 ml mléka | |
Na náplň: | |
170 g kukuřičného sirupu | máslo na potření |
340 g hnědého cukru | 80 g mandlí |
120 g másla | 80 g hrozinek |
1 lžička mleté skořice |
POSTUP:
- Těsto: Z mléka, droždí a špetky cukru připravte kvásek a nechte ho vzejít. Poté smíchejte mouku, rozpuštěné máslo, sůl, vejce, cukr a kvásek . Vypracujte těsto a nechte ho 30–5 minut kynout. Mezitím si připravte náplň.
- Náplň: Rozehřejte máslo a smíchejte ho s cukrem, skořicí a kukuřičným sirupem.
- Když máte těsto vykynuté, půlku náplně naneste na dno pekáče. Z vykynutého těsta vyválejte obdélník silný přibližně jeden centimetr.
- Na těsto naneste druhou půlku náplně a posypte mandlemi a rozinkami. Těsto srolujte v roládu.
- Rozkrájejte ji na kusy silné čtyři až pět centimetrů a rozložte je do pekáče. Nechte ještě 15 minut kynout. Pečte na 170 °C přibližně 30 minut.
- Po upečení vyndáte kousky tak, že otočíte pekáček dnem vzhůru. Podávejte je vlažné, můžete je ještě potřít máslem nebo servírovat se zmrzlinou či šlehačkou.
Recept na tiramisu do sklenky
Recepty
Západ USA
Karamelový popcorn
INGREDIENCE: | |
---|---|
230 g másla | 1/2 lžičky jedlé sody |
440 g hnědého cukru | 1/2 lžičky vanilkové tresti |
170 g kukuřičného sirupu | 250 g kukuřice na popcorn |
špetka soli | 2 lžíce oleje |
POSTUP:
- Máslo, cukr a sirup přiveďte k varu v dostatečně velké nádobě. Ideálně se na to hodí hluboká pánev se silným nepřilnavým dnem, zohledněte také to, že karamel se sodou nabude až šestinásobně, tak aby z nádoby nevytekl.
- Až bude vše rozpuštěné, nechte pět minut na mírném ohni vařit bez míchání. Přidejte sodu, vanilku a sůl.
- Pokud máte vyzkoušené, jak doma udělat ve velkém hrnci popcorn, jděte do toho. Do velkého hrnce přidejte olej a pod pokličkou nechte rozpukat kukuřici. Jednodušší ale bude ho nechat udělat v mikrovlnce (použijte nesolený) nebo v popcornovači z kukuřice.
- Poté ho smíchejte s připravenou směsí, rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a při 120 °C pečte přesně hodinu, každých 15 minut přitom promíchejte.
Protiklady v kuchyni a chutné vaření z nich
Recepty