Článek
Španělsko
Turón s mandlemi

Turón s mandlemi
INGREDIENCE: | |
---|---|
130 g medu | 2 bílky |
100 g cukru krystal | 2 ks rýžového papíru |
250 g mandlí |
POSTUP:
- Oloupané mandle na pánvi orestujte do zlatova. Smíchejte med s cukrem a na mírném ohni zahřívejte, až se cukr rozpustí a začne karamelizovat.
- Stáhněte z plotýnky a smíchejte s bílky vyšlehanými do sněhu. Tuto směs smíchejte s mandlemi.
- Dno formy vyložte jedním kusem rýžového papíru, směs na něj natlačte, uhlaďte do roviny a přikryjte druhým plátem rýžového papíru a opět přitlačte.
- Po vychladnutí vyklopte a nakrájejte na kousky.
Libanon
Datlovo-ořechové cukroví

Datlovo-ořechové cukroví
INGREDIENCE: | |
---|---|
400 g BeBe sušenek | 200 ml salka |
200 g másla | 200 ml smetany (35 % tuku ) |
2 lžíce vody | 80 g sýru Philadelphia nebo mascarpone |
400 g datlí | 1 lžička mleté skořice na posypání |
POSTUP:
- Sušenky rozdrcené a spojené s máslem a trochou vody napěchujte na plech vyložený pečicím papírem.
- Vypeckované datle rozmixujte se zbytkem ingrediencí do husté kaše, kterou rozetřete do hladka na sušenkovou vrstvu.
- Pečte na 130 °C přibližně 30 minut. Hotové posypte mletou skořicí a nechte vychladnout nejlépe do druhého dne.
- Nakrájejte na libovolné tvary.
TIP: Z upečené placky můžete také vykrajovátky tvořit vánoční tvary, zbytky lze navrstvit do sklenek a ozdobit šlehačkou.
Spojené státy americké
Skořicová roláda

Skořicová roláda
INGREDIENCE: | |
---|---|
Na těsto: | |
65 g cukru krystal | 120 g másla |
1 lžička soli | 1 vejce |
14 g sušeného droždí | 600 g hladké mouky |
350 ml mléka | |
Na náplň: | |
170 g kukuřičného sirupu | máslo na potření |
340 g hnědého cukru | 80 g mandlí |
120 g másla | 80 g hrozinek |
1 lžička mleté skořice |
POSTUP:
- Těsto: Z mléka, droždí a špetky cukru připravte kvásek a nechte ho vzejít. Poté smíchejte mouku, rozpuštěné máslo, sůl, vejce, cukr a kvásek . Vypracujte těsto a nechte ho 30–5 minut kynout. Mezitím si připravte náplň.
- Náplň: Rozehřejte máslo a smíchejte ho s cukrem, skořicí a kukuřičným sirupem.
- Když máte těsto vykynuté, půlku náplně naneste na dno pekáče. Z vykynutého těsta vyválejte obdélník silný přibližně jeden centimetr.
- Na těsto naneste druhou půlku náplně a posypte mandlemi a rozinkami. Těsto srolujte v roládu.
- Rozkrájejte ji na kusy silné čtyři až pět centimetrů a rozložte je do pekáče. Nechte ještě 15 minut kynout. Pečte na 170 °C přibližně 30 minut.
- Po upečení vyndáte kousky tak, že otočíte pekáček dnem vzhůru. Podávejte je vlažné, můžete je ještě potřít máslem nebo servírovat se zmrzlinou či šlehačkou.
Západ USA
Karamelový popcorn

Karamelový popcorn
INGREDIENCE: | |
---|---|
230 g másla | 1/2 lžičky jedlé sody |
440 g hnědého cukru | 1/2 lžičky vanilkové tresti |
170 g kukuřičného sirupu | 250 g kukuřice na popcorn |
špetka soli | 2 lžíce oleje |
POSTUP:
- Máslo, cukr a sirup přiveďte k varu v dostatečně velké nádobě. Ideálně se na to hodí hluboká pánev se silným nepřilnavým dnem, zohledněte také to, že karamel se sodou nabude až šestinásobně, tak aby z nádoby nevytekl.
- Až bude vše rozpuštěné, nechte pět minut na mírném ohni vařit bez míchání. Přidejte sodu, vanilku a sůl.
- Pokud máte vyzkoušené, jak doma udělat ve velkém hrnci popcorn, jděte do toho. Do velkého hrnce přidejte olej a pod pokličkou nechte rozpukat kukuřici. Jednodušší ale bude ho nechat udělat v mikrovlnce (použijte nesolený) nebo v popcornovači z kukuřice.
- Poté ho smíchejte s připravenou směsí, rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a při 120 °C pečte přesně hodinu, každých 15 minut přitom promíchejte.