Hlavní obsah

Recepty na nepečené raw vánoční cukroví

Novinky, Eva Dvořáková

Hledáte zdravější alternativu klasického vánočního cukroví? Variant je hned několik. Pokud hledáte zdravou, snadnou a nepříliš náročnou, zamilujete si raw cukroví.

Foto: Profimedia.cz

Na zdravé raw alternativě vánočního cukroví si pochutná celá rodina.

Článek

Co je to vlastně raw strava? Raw znamená v překladu syrový, a celá ideologie je na tom postavená. Raw strava a mimo jiné i životní styl s ní spojený spočívá v konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin, anebo vařených či pečených maximálně do teplot 42-45 stupňů.

Podle zastánců této stravy totiž vyšší teploty ničí důležité vitamíny a látky, které pokrmy obsahují. Některé vědecké poznatky dokonce říkají, že tepelně zpracovaná jídla jsou kyselinotvorná, narušují rovnováhu těla a nadměrně zatěžují a zanášejí vylučovací orgány.

Raw cukroví trendem posledních let

Raw pokrmy jsou známé především ve svých zeleninových variantách, mnoho lidí ale už zná i raw sladké dezerty. Co je velkým trendem posledních dvou let, je nepečené raw cukroví.

Na vánoční tabuli statečně nahrazuje klasické, ale tučné a těžké tradiční cukroví. Inspirujte se recepty netradičními, ale i obměnami dobře známého klasického cukroví.

Oříšková tyčinka se sušeným ovocem máčená v čokoládě
Suroviny: 30 g sušeného ovoce, 150 g oblíbených oříšků, 50 g datlí, 100 g kakaového másla, 3 vrchovaté lžíce kakaa, 3 lžíce sirupu z agáve, 10 g sušeného ananasu, trochu vody
Postup: Nakrájejte sušené ovoce a nasekejte oříšky. Z datlí, ananasu a vody umixujte pyré. Promíchejte pyré s kousky ovoce a oříšků. Základ pro tyčinky je hotov. Vytvarujte z těsta tyčinky a dejte je přes noc do sušičky. Čokoládová poleva: Rozehřejte kakaové máslo ve vodní lázni. Promíchejte s agáve sirupem a kakaem, dokud nevznikne jemná čokoláda, kterou jemně polévejte tyčinky. Nechte ztuhnout a podávejte.
Vánoční hravý domek
Suroviny: 150 g mandlí, 30 g lněného semínka, 50 g datlí, 50 g meruněk, trochu vody, 1/2 lžička badyánu, 1 lžička vanilkového prášku, 1 lžička skořice, trochu sušeného ovoce
Postup: Namelte najemno mandle a hnědé lněné semínko. Smíchejte datle, meruňky a vodu a mixujte, dokud nemáte jemnou konzistenci. Ochuťte vánočním kořením, jako je badyán, mletá vanilka nebo skořice. Nyní máte hotové těsto. Rozetřete ho v poměrně silné vrstvě a udělejte dva stejně veliké pláty (cca 10 x 15 cm), z kterých bude střecha. Ze zbytku těsta můžete vyrobit třeba dveře, fantazii se meze nekladou. Dozdobte ořechy a sušeným ovocem.
Kokosové sušenky s malinovou marmeládou
Suroviny: 300 g strouhaného bio kokosu, 4 polévkové lžíce za studena lisovaného bio kokosového oleje, 4 polévkové lžíce vanilkového palmového cukru, 100 g malin, 4 polévkové lžíce chia semínek, 1-2 polévkové lžíce medu
Postup: V mixéru rozmixujeme kokos a vanilkový palmový cukr. Díky mixování se uvolní dostatek tuku a vznikne tak kokosové těsto. Těsto vložíme do mísy a přidáme kokosový olej. Těsto rozválíme nebo ručně zpracujeme do obdélníku, z něhož si vykrajujeme tvary dle libosti. Kokosové sušenky dáme na hodinu ztuhnout do mrazáku. Mezitím z malin, medu a chia semínek vytvoříme marmeládu. Tu připravíme smícháním všech surovin. Ke zpracování je nejlepší klasická vidlička. Zhruba po pěti minutách by směs měla ztuhnout v marmeládovou hmotu. Ztuhlé sušenky zdobíme marmeládou dle chuti a fantazie.
Perníčky
Suroviny: 200 g bio mandlí, 100 g bio zlatého lněného semínka, 25 g perníkového koření, 100 g datlí
Postup: Do mixéru vložíme mandle, lněné semínko a perníkové koření. Rozmixujeme na hladké těsto, které přemístíme do mísy. Do mixéru vložíme datle, zalijeme malým množstvím vody a rozmixujeme do hustší jemné datlové pasty. Tou pak těsto osladíme. Těsto rozválíme válečkem a tvarujeme do požadovaných tvarů. Vzniklé perníčky můžeme sušit v sušičce při teplotě 42 stupňů. Doba sušení je 10 – 14 hodin. Pokud nemáte sušičku, vložte je na 1 – 2 hodiny do mrazáku a nechte ztuhnout. Pro výraznější chuť před podáváním perníčky posypeme perníkovým kořením.
Vanilkové rohlíčky
Suroviny: 150 g bio a raw kešu oříšků, 250 g bio strouhaného kokosu, 4 polévkové lžíce kokosového palmového cukru, 2 čajové lžičky vanilky
Postup: V mixéru rozmixujeme všechny ingredience, vytvoříme těsto. Z něj ručně vyválíme či vykrájíme rohlíčky. Ty potom sušíme v sušičce při teplotě 42 stupňů. Rohlíčky by měly být usušené a připravené k podávání do 18 hodin. Alternativou může být tuhnutí v mrazáku cca 1 hodinu.
Raw čokoládová srdíčka
Suroviny: 1 hrnek lískových oříšků, 1 hrnek slunečnice, 1 hrnek kakaa, 1 hrnek sušeného kokosu, 1/2 hrnku agáve světlé, 2/3 hrnku rozpuštěného kokosového másla, 1/3 hrnku kakaových bobů, 3/4 lžičky skořice, 1/4 lžičky soli
Postup: Rozmixujeme v robotu nejprve ořechy na mouku, poté přidáme ostatní ingredience a umixujeme hutné těsto. Vložíme do ledničky a necháme mírně ztuhnout. Vyválíme válečkem na teflexové folii (na těsto si položíme igelit) a vykrajujeme srdíčka. Sušíme v sušičce 4 hodiny na 42 stupňů a poté necháme vychladnout v lednici. Jakmile srdíčka ztuhnou, přemístíme je do krabice proložené nelepivou folií nebo papírem. V ledničce je můžeme skladovat až tři týdny.

Výběr článků

Načítám