Článek
1. Fitness pistáciové kuličky
INGREDIENCE
- 200 g sušených datlí bez pecek
- 100 g mandlí
- 2 lžíce kakaa
- 200 g bio nesolených pistácií (vyloupaných)
POSTUP:
- Nasekejte pistácie najemno a odložte je stranou.
- Vypeckované datle rozmixujte společně s mandlemi a kakaem.
- Lehce navlhčenýma rukama tvarujte kuličky, které obalte v připravených pistáciích.
Zdravé cukroví na poslední chvíli. Ochutnejte kokosové kuličky s jáhlami a čokoládové lanýže s rumem
2. Marcipánové kuličky
INGREDIENCE
- 200 g pravého marcipánu
- asi 20 mandlí
- kakao na obalení
POSTUP:
- Pokud máte mandle neoloupané (mají hnědou slupku), tak je dejte do mističky a zalijte vroucí vodou.
- Nechte je louhovat asi 10 minut, pak vodu slijte a jednotlivé mandle svlékněte z hnědé slupky.
- Marcipán rozdělte na stejné části.
- Do každé zabalte jednu mandličku, utvořte kuličku a obalte ji v kakau.
- Hotové kuličky dejte do papírového košíčku.
Kokosové kuličky Rafaelo. Recepty na cukroví oblíbené nejen na Vánoce
3. Kuličky ze sušeného ovoce
INGREDIENCE
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1/2 hrnku sušených datlí
- 1/3 hrnku sušených brusinek
- 1/3 hrnku mandlí
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- javorový sirup
POSTUP:
- Nejprve nasekejte najemno datle, brusinky, mandle (v kutru).
- Tuto směs nasypte do misky a přidejte ovesné vločky a strouhaný kokos.
- Vše smíchejte, nakonec přidávejte po lžících javorový sirup, aby vznikla hmota, ze které půjdou dělat kuličky.
- Ty vkládejte do papírových košíčků a nechte je proležet a ztuhnout.
Recepty na raw vánoční cukroví aneb Zdravé mlsání plné živin
4. Nepečené perníkové kuličky
INGREDIENCE
- 200 g kupovaných perníčků (na strouhání)
- 50 g strouhaného kokosu
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g kandovaného ovoce
- 100 g čokolády na vaření
- 40 g marmelády
POSTUP:
- Perníčky nakrájejte na malé kostičky.
- Část můžete i nastrouhat, kuličky potom budou lépe držet.
- K perníčkům vmíchejte strouhaný kokos, nasekané vlašské ořechy a kandované ovoce.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
- Vlijte ji do směsi a přimíchejte marmeládu.
- Hmotu propracujte a rukama tvořte kuličky.
- Hotové obalte v kokosu.
Vánoční perníčky: recepty na tradiční, hned měkké a bílkovou polevu
5. Nepečené kuličky z margotky (40 kusů)
INGREDIENCE
- 100 g cukru krupice
- 4 tyčinky Orion Margot
- 200 g sušeného polotučného mléka
- 100 g strouhaného kokosu
- 100 ml vody
- 125 g másla
- 40 lískových oříšků
- strouhaný kokos na obalení
POSTUP:
- Máslo a cukr rozpustíme ve vodě.
- Pak přidáme sušené mléko, kokos i rozdrobené tyčinky a mícháme, až vznikne tužší lepivá hmota.
- Bude-li třeba, zahustíme ji ještě kokosem. Pak těsto necháme trochu zchladnout.
- Do dlaní vezmeme kousek sladké hmoty, zabalíme do ní lískový oříšek a kuličku poválíme ve strouhaném kokosu.
Vánoční štóla: Recept na tradiční tvarohovou a dvě další skvělé varianty
6. Nepečené šípkové cukroví
INGREDIENCE
- 100 g šípkové zavařeniny
- 200 g mandlové mouky
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka mletého muškátového květu
- pekanové ořechy
POSTUP:
- Mouku smícháme se zavařeninou a vytvoříme tužší těstíčko.
- Pracovní plochu lehce posypeme mandlovou moukou. Těsto vyválíme na tenký plát a vykrajujeme z něj různé tvary.
- Na každý kousek pomocí šípkové zavařeniny přilepíme pekanový oříšek.
- Cukroví usušíme v sušičce na ovoce či v troubě na 80 stupňů po dobu 12 hodin.
Recepty na raw vánoční cukroví aneb Zdravé mlsání plné živin
7. Pomerančové nepečené kuličky ze sněhového těsta (cca 25 kuliček)
INGREDIENCE
- 55 g sněhového cukroví
- pomerančová kůra ze 2 pomerančů
- 25 g sekaných pistácií
- 100 g rozehřáté mléčné čokolády
- 1 lžička ovocného likéru
POSTUP:
- Sněhové cukroví nahrubo nasekejte nebo rozdrolte do mísy, přidejte pomerančovou kůru, sekané pistáciové oříšky, rozehřátou čokoládu a ovocný likér.
- Vše smíchejte dohromady. Ze vzniklé hmoty ručně nebo pomocí dvou lžic vymodelujte kuličky, které následně obalte v rozpuštěné čokoládě a sekaných pistáciích.
- Můžete je ale podle chuti obalit například i ve strouhaném kokosu nebo kakaovém prášku.
Vosí hnízda neboli včelí úly: Recepty na oblíbené cukroví českých Vánoc
8. Čokoládové cizrnové kuličky
INGREDIENCE
- 200 g bio cizrnové mouky
- 125 g bio másla
- 40 ml bio mléka pokojové teploty
- 4 čajové lžičky bio medu
- špetka jedlé sody
- 4 čajové lžičky bio vanilkového extraktu
- 1,5 hrnku nasekané čokolády v bio kvalitě
- skořice, kakao nebo oříšky v bio kvalitě na ozdobu
POSTUP:
- Na mírném ohni v pánvi rozehřejte máslo a přidejte cizrnovou mouku.
- Míchejte asi 10 minut tak, aby se směs nepřipálila.
- Odstavte a přidejte mléko, med, jedlou sodu a vanilkový extrakt.
- Pomocí ručního šlehače vše dobře zapracujte.
- Přisypejte ¾ hrnku nasekané čokolády.
- Nechte asi hodinu a půl odpočinout.
- Ze směsi vytvarujte kuličky a dejte je opět na půl hodiny na chladné místo.
- Mezitím si připravte vodní lázeň a rozpusťte zbytek čokolády.
- Kuličky v čokoládě namáčejte, můžete je poté posypat skořicí, kakaem, nebo ozdobit nasekanými oříšky.
- Uchovávejte je na chladném místě.