Článek
1. Fitness pistáciové kuličky
INGREDIENCE
- 200 g sušených datlí bez pecek
- 100 g mandlí
- 2 lžíce kakaa
- 200 g bio nesolených pistácií (vyloupaných)
POSTUP:
- Nasekejte pistácie najemno a odložte je stranou.
- Vypeckované datle rozmixujte společně s mandlemi a kakaem.
- Lehce navlhčenýma rukama tvarujte kuličky, které obalte v připravených pistáciích.
Zdravé cukroví na poslední chvíli. Ochutnejte kokosové kuličky s jáhlami a čokoládové lanýže s rumem

2. Marcipánové kuličky

INGREDIENCE
- 200 g pravého marcipánu
- asi 20 mandlí
- kakao na obalení
POSTUP:
- Pokud máte mandle neoloupané (mají hnědou slupku), tak je dejte do mističky a zalijte vroucí vodou.
- Nechte je louhovat asi 10 minut, pak vodu slijte a jednotlivé mandle svlékněte z hnědé slupky.
- Marcipán rozdělte na stejné části.
- Do každé zabalte jednu mandličku, utvořte kuličku a obalte ji v kakau.
- Hotové kuličky dejte do papírového košíčku.
Kokosové kuličky Rafaelo. Recepty na cukroví oblíbené nejen na Vánoce

3. Kuličky ze sušeného ovoce

INGREDIENCE
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1/2 hrnku sušených datlí
- 1/3 hrnku sušených brusinek
- 1/3 hrnku mandlí
- 2 lžíce strouhaného kokosu
- javorový sirup
POSTUP:
- Nejprve nasekejte najemno datle, brusinky, mandle (v kutru).
- Tuto směs nasypte do misky a přidejte ovesné vločky a strouhaný kokos.
- Vše smíchejte, nakonec přidávejte po lžících javorový sirup, aby vznikla hmota, ze které půjdou dělat kuličky.
- Ty vkládejte do papírových košíčků a nechte je proležet a ztuhnout.
Recepty na raw vánoční cukroví aneb Zdravé mlsání plné živin

4. Nepečené perníkové kuličky

INGREDIENCE
- 200 g kupovaných perníčků (na strouhání)
- 50 g strouhaného kokosu
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g kandovaného ovoce
- 100 g čokolády na vaření
- 40 g marmelády
POSTUP:
- Perníčky nakrájejte na malé kostičky.
- Část můžete i nastrouhat, kuličky potom budou lépe držet.
- K perníčkům vmíchejte strouhaný kokos, nasekané vlašské ořechy a kandované ovoce.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
- Vlijte ji do směsi a přimíchejte marmeládu.
- Hmotu propracujte a rukama tvořte kuličky.
- Hotové obalte v kokosu.
Vánoční perníčky: recepty na tradiční, hned měkké a bílkovou polevu

5. Nepečené kuličky z margotky (40 kusů)

Nepečené kuličky z margotky
INGREDIENCE
- 100 g cukru krupice
- 4 tyčinky Orion Margot
- 200 g sušeného polotučného mléka
- 100 g strouhaného kokosu
- 100 ml vody
- 125 g másla
- 40 lískových oříšků
- strouhaný kokos na obalení
POSTUP:
- Máslo a cukr rozpustíme ve vodě.
- Pak přidáme sušené mléko, kokos i rozdrobené tyčinky a mícháme, až vznikne tužší lepivá hmota.
- Bude-li třeba, zahustíme ji ještě kokosem. Pak těsto necháme trochu zchladnout.
- Do dlaní vezmeme kousek sladké hmoty, zabalíme do ní lískový oříšek a kuličku poválíme ve strouhaném kokosu.
Vánoční štóla: Recept na tradiční tvarohovou a dvě další skvělé varianty

6. Nepečené šípkové cukroví

INGREDIENCE
- 100 g šípkové zavařeniny
- 200 g mandlové mouky
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka mletého muškátového květu
- pekanové ořechy
POSTUP:
- Mouku smícháme se zavařeninou a vytvoříme tužší těstíčko.
- Pracovní plochu lehce posypeme mandlovou moukou. Těsto vyválíme na tenký plát a vykrajujeme z něj různé tvary.
- Na každý kousek pomocí šípkové zavařeniny přilepíme pekanový oříšek.
- Cukroví usušíme v sušičce na ovoce či v troubě na 80 stupňů po dobu 12 hodin.
Recepty na raw vánoční cukroví aneb Zdravé mlsání plné živin

7. Pomerančové nepečené kuličky ze sněhového těsta (cca 25 kuliček)

Nepečené pomerančové kuličky ze sněhového těstaVideo: Novinky
INGREDIENCE
- 55 g sněhového cukroví
- pomerančová kůra ze 2 pomerančů
- 25 g sekaných pistácií
- 100 g rozehřáté mléčné čokolády
- 1 lžička ovocného likéru
POSTUP:
- Sněhové cukroví nahrubo nasekejte nebo rozdrolte do mísy, přidejte pomerančovou kůru, sekané pistáciové oříšky, rozehřátou čokoládu a ovocný likér.
- Vše smíchejte dohromady. Ze vzniklé hmoty ručně nebo pomocí dvou lžic vymodelujte kuličky, které následně obalte v rozpuštěné čokoládě a sekaných pistáciích.
- Můžete je ale podle chuti obalit například i ve strouhaném kokosu nebo kakaovém prášku.
Vosí hnízda neboli včelí úly: Recepty na oblíbené cukroví českých Vánoc

8. Čokoládové cizrnové kuličky

Čokoládové cizrnové kuličky
INGREDIENCE
- 200 g bio cizrnové mouky
- 125 g bio másla
- 40 ml bio mléka pokojové teploty
- 4 čajové lžičky bio medu
- špetka jedlé sody
- 4 čajové lžičky bio vanilkového extraktu
- 1,5 hrnku nasekané čokolády v bio kvalitě
- skořice, kakao nebo oříšky v bio kvalitě na ozdobu
POSTUP:
- Na mírném ohni v pánvi rozehřejte máslo a přidejte cizrnovou mouku.
- Míchejte asi 10 minut tak, aby se směs nepřipálila.
- Odstavte a přidejte mléko, med, jedlou sodu a vanilkový extrakt.
- Pomocí ručního šlehače vše dobře zapracujte.
- Přisypejte ¾ hrnku nasekané čokolády.
- Nechte asi hodinu a půl odpočinout.
- Ze směsi vytvarujte kuličky a dejte je opět na půl hodiny na chladné místo.
- Mezitím si připravte vodní lázeň a rozpusťte zbytek čokolády.
- Kuličky v čokoládě namáčejte, můžete je poté posypat skořicí, kakaem, nebo ozdobit nasekanými oříšky.
- Uchovávejte je na chladném místě.
Vánoční cukroví: Nejlepší recepty na tradiční druhy, jednoduché nepečené cukroví i vánočku
