Hlavní obsah

Recepty na bramborový salát bez majonézy

Novinky, das

Tradiční bramborový salát je sice chuťově vynikající, ale rozhodně není pro celý trávicí systém nejlehčí. Pokud proto toužíte po změně, měli byste se soustředit na vyřazení ingrediencí, které váš žaludek zatěžují. Jednou z nich je například i majonéza. V celém pokrmu přitom vůbec není potřeba.

Foto: Profimedia.cz

Bramborový salát

Článek

„Existují i alternativní recepty na bramborový salát, v nichž kromě brambor naleznete jen panenský olivový olej, citronovou šťávu a vhodné koření. Ještě navíc je to velmi jednoduché,“ doporučuje Robert Žižka, ředitel z Pramenů zdraví.

Lehčí variantou může být i bílý jogurt.

Pokud chcete svůj salát ještě něčím ozvláštnit, skvělým doplňkem brambor je například červená řepa. Na takový salát se pak výborně hodí hořčicová zálivka, na kterou potřebujete dijonskou hořčici, sójovou smetanu, citronovou šťávu, trochu cukru, špetku soli a pepře.

Další variantou je bramborový salát s houbami, který je navíc velmi jednoduchý a jeho příprava vyžaduje minimum času. Stačí totiž jen smíchat uvařené brambory, houby v kyselém nálevu a nadrobno nakrájenou cibuli.

Bramborový salát s jogurtem I.

Foto: Hollandia

Bramborový salát s jogurtem

INGREDIENCE

  • 800 g brambor
  • 60 g červené cibule
  • 4 jarní cibulky
  • 8 lžic bílého selského jogurtu
  • 4 vejce
  • 4 nakládané okurky
  • česnek
  • hořčici
  • sůl
  • pepř
  • citronovou šťávu

POSTUP:

  • Brambory uvaříme ve slupce doměkka, poté oloupeme.
  • Vejce uvaříme natvrdo.
  • Brambory, vejce, jarní cibulku, červenou cibuli a nakládané okurky pokrájíme na kostičky.
  • Vše smícháme s utřeným česnekem.
  • Na dip do salátu budeme potřebovat bílý jogurt, hořčici, citronovou šťávu, sůl a pepř.
  • Vše smícháme dohromady a vmícháme do připraveného salátu.

Jak na skvělý vánoční punč bez bolehlavu

Vánoce

Bramborový salát s jogurtem II.

Foto: Mlékárna Valašské Meziříčí

Bramborový salát s jogurtem

INGREDIENCE

  • 1 bílý jogurt
  • 1 majonéza
  • 1 lžíce hořčice
  • 4 kg brambory ve slupce
  • 2 ks cibule
  • 1/2 celeru
  • 4 mrkve
  • sterilovaný hrášek
  • 4 nakládané okurky
  • 4 vejce natvrdo
  • 2 ks petržele
  • kari
  • pepř mletý
  • sůl

POSTUP:

  • Dáme vařit brambory ve slupce a poté necháme zchladit.
  • Mezitím nachystáme všechny ingredience na salát.
  • Studené brambory na vánoční bramborový salát oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
  • Přidáme nadrobno nakrájené vejce a na kostičky nakrájené nakládané okurky.
  • Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a uvaříme ve vodě do poloměkka.
  • Na drobno nakrájenou cibuli můžeme spařit horkou vodou, aby nebyla tak ostrá.
  • Hrášek scedíme.
  • Přidáme jogurt, majonézu, osolíme a opepříme dle chuti.
  • Vše důkladně promícháme, je-li bramborový salát málo pikantní, zakapeme citronovou šťávou.

Rybí polévka: Recepty na tradiční i netradiční variace

Vánoce

Slavnostní bramborový salát

Foto: Philips

Slavnostní bramborový salát

INGREDIENCE

Na salát

  • 400 g brambor ve slupce (nejlépe rohlíčkových na salát),
  • 400 g oloupané bulvy celeru,
  • 100 ml smetany na šlehání,
  • 50 g vlašských ořechů,
  • 1 červená cibule,
  • řeřicha na ozdobu

Na zálivku

  • 4 lžíce bílého vinného octa,
  • 4 lžíce olivového oleje,
  • 2 lžíce hroznového (nebo moučkového) cukru,
  • sůl

POSTUP: 

  • Celer naplátkujeme v salátovači a povaříme 5 minut.
  • Brambory povaříme ve slupce doměkka a necháme zcela vychladnout.
  • Oloupáme a pokrájejíme na plátky.
  • Smícháme ingredience na zálivku a opatrně promícháme s plátky brambor a celerem.
  • Vše uložíme nejlépe do vzduchotěsné mísy přes noc do lednice.
  • Salát rozdělíme do misek nebo dáme do jedné velké mísy.
  • Smetanu ušleháme do krémové (nikoli však tuhé) konzistence a přelijeme jí bramborový salát.
  • Posypeme sekanou cibulí a ořechy, ozdobíme řeřichou.

Kapr na štědrovečerním stole – nejlepší recepty na klasiku i novou inspiraci

Vánoce

Bramborový salát se zeleninou

Foto: Profimedia.cz

Bramborový salát

INGREDIENCE

  • 500 g brambor,
  • 200 g kořenové zeleniny,
  • 50 g hrášku,
  • 50 g cibule,
  • 2 mladé kedlubny,
  • malá salátová okurka,
  • šálek vody,
  • citrónová šťáva,
  • 1 lžíce oleje,
  • sůl, cukr, pepř,
  • 2 vejce uvařená natvrdo,
  • petrželová nať nebo pažitka

POSTUP:

  • Vychladlé oloupané brambory nakrájíme na kostičky, přidáme k nim nahrubo nastrouhanou měkkou kořenovou zeleninu, nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky rozkrájenou okurku a kedlubny.
  • Vše promícháme, zalijeme zálivkou z vody, citrónové šťávy, soli, cukru a oleje, nakonec podle chuti dosolíme a opepříme.
  • Připravený salát posypeme sekanou pažitkou.

Bramborový salát – recepty na nejoblíbenější a také netradiční variace

Vánoce

Žloutkový bramborový salát

Foto: Profimedia.cz

Žloutkový bramborový salát

INGREDIENCE

  • 750 g brambor,
  • 2 dl jogurtu nebo kyselého mléka,
  • 2 vejce natvrdo,
  • hořčice,
  • pažitka nebo mladá cibule,
  • sůl

POSTUP

  • Žloutky z vajec utřeme s hořčicí, rozředíme jogurtem nebo kyselým mlékem na omáčku, do níž přimícháme jemně nakrájenou pažitku nebo cibulovou nať.
  • Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na plátky, osolíme, okyselíme a promícháme s připravenou omáčkou.
  • Zdobíme sekaným bílkem a jemnými kroužky cibule

Houbový kuba: Staročeská pochoutka obohatí vánoční menu o tradici i živiny

Vánoce

Extra odlehčený bramborový salát

Foto: Profimedia.cz

Bramborový salát extra lehký

INGREDIENCE

  • 700 g uvařených oloupaných brambor,
  • 1 menší červené jablko,
  • 1 cibule,
  • 2 lžíce cukrového sirupu nebo přírodního cukru,
  • sůl,
  • 150 ml teplé vody,
  • vinný nebo jablečný ocet,
  • 2 lžíce oleje,
  • mletý pepř,
  • pažitka

POSTUP:

  • Brambory a jablko nakrájené na kostičky promícháme s nasekanou cibulí.
  • Sirup nebo cukr a sůl promícháme ve vodě, ochutíme octem, olejem a pepřem a promícháme s brambory.
  • Salát necháme v chladu odležet, před podáváním ho posypeme pažitkou.

Vánoční zvyky a tradice, které navodí tu pravou sváteční atmosféru

Vánoce
Související témata:

Související články

Recepty na naše legendy studené kuchyně

Naše studená kuchyně bývala kulinárním pojmem doma i ve světě. Do slavného Paukertova lahůdkářství se chodívalo na luxusní chlebíčky, aspiky či paštiky....

Šest tipů na rychlé obědy a večeře

Zavřené školy, home office, karanténa to všechno nás donutilo změnit stravovací návyky a mnohem více se otáčet i v kuchyni. Některé ženy tak začaly trávit...

Výběr článků

Načítám