Článek
Dnes existuje nesčetně receptů na tuto pochoutku, a proto v každé domácnosti chlebíček vypadá trošku jinak, což je patrné i u našich dvou receptů od cukrářských mistrů Ivety Fabešové a Josefa Maršálka.
Biskupský chlebíček podle Ivety Fabešové
Doba pečení: 40 minut
Doba přípravy: 30 minut
INGREDIENCE:
Na chlebíček
- 6 ks žloutků
- 1 vejce
- kůra z ½ citronu
- 150 g hladké mouky + na vysypání formy
- 120 g cukru krupice
- 5 g kypřicího prášku
- 100 g kandovaného ovoce
- 15 g sekaných mandlí
- 20 g rozinek
- 50 g másla + na vymazání formy
- plátky mandlí na dekoraci
Na čokoládovou polevu
- 150 g smetany ke šlehání (min. 33 %)
- 150 g hořké čokolády (55 %–70 %)
POSTUP:
- Žloutky, vejce, nastrouhanou kůru a cukr dejte do mísy a zahřejte ve vodní lázni (tzn. mísu dejte nad hrnec s horkou vodou, tak aby se miska nedotýkala vody) a šlehejte metličkou, dokud směs nedosáhne teploty 55 °C.
- Odstavte a vyšlehejte v mixéru do husté pěny. Přidejte všechny suché prosáté ingredience, kandované ovoce, mandle, rozinky a nakonec rozpuštěné a vychladlé máslo.
- Formu na chlebíček vymažte máslem, vysypte moukou a vlijte do ní těsto. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 40 minut. Vyjměte a nechte vychladnout.
- Během chladnutí si připravte čokoládovou polevu. Zahřejte v hrnci smetanu na 60 °C, nalijete ji do mísy na rozlámanou čokoládu a promíchejte. Chlebíček polijte čokoládovou směsí, navrch posypte plátky mandlí a dejte ztuhnout do lednice.
Navoďte si už nyní tu pravou atmosféru Vánoc s českými vánočními hity
Biskupský chlebíček podle babičky Boženky od Josefa Maršálka
INGREDIENCE
- 350 g hladké mouky
- 200 g cukru krupice
- 4 vejce
- 200 g rozinky
- 200 g kandované ovoce
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky muškátového květu
- 2 g jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- Na dokončení: vajíčko na potření
POSTUP:
- Vejce s cukrem, kořením, solí a sodou ušleháme do husté pěny, stěrkou vmícháme zbylé ingredience a necháme asi 30 minut odpočinout.
- Z hotové hmoty vyválíme na pomoučeném vále 4 válečky na délku plechu.
- Přemístíme je na plech s papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě při 160 °C dozlatova.
- Necháme zcela vychladnout a nakrájíme na tenké plátky.
- Skladujeme ve vzduchotěsné dóze na suchém místě.