Hlavní obsah

Recept na tradiční ořechy plněné krémem

Ořechy plněné krémem jsou oblíbeným vánočním cukrovím. Křehké těsto díky krému nikdy nebude suché. Ořechy lze ozvláštnit tak, že je namočíte do rozpuštěné čokolády.

Foto: Profimedia.cz

Ořechy

Článek
INGREDIENCE:
150 g hladké mouky 1 žloutek
150 g mletých vlaškých ořechů70 g moučkového cukr
150 g másla1 vanilkový cuk
Na krém:
300 ml smetany na šlehání2 čokoládové tyčinky – Ledové kaštany

POSTUP:

  1. Ve velké míse promíchejte mouku, na jemno umleté vlašské ořechy, moučkový a vanilkový cukr. Pak přidejte nakrájené máslo, žloutek a vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a nechte přes noc uležet v chladu.
  2. Na krém v hrnci s tlustým dnem zahřejte smetanu, nalámejte do ní čokoládové kaštany, a až se rozpustí, dejte do chladu. Druhý den ze směsi ušlehejte hustý krém.
  3. Připravte si formičky na ořechy, do každé dejte kousek těsta a vmáčkněte tak, aby vznikl prostor na plnění.
  4. Ořechy pečte 10 až 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Poté je ihned vyklopte z formiček.
  5. Vychladlé půlky ořechů plňte krémem a spojujte. Dejte do plechové krabice do chladu. Za pár dní budou křehké.

TIP: Ořechy můžete do poloviny namáčet v rozpuštěné čokoládě.

Další možnosti krémů na plnění ořechů

  • Karamelová náplň: domácí karamel vyšlehejte s povoleným máslem.
  • Máslovo-oříškový krém: vyšlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem, přidejte mleté vlašské ořechy, trochu tuzemského rumu.
  • Krém z lískových oříšků: do krému místo vlašských ořechů přimíchejte opražené a nastrouhané lískové oříšky.

Čtyři tipy na netradiční vosí hnízda

Vánoce

Výběr článků

Načítám