Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
150 g hladké mouky | 1 žloutek |
150 g mletých vlaškých ořechů | 70 g moučkového cukr |
150 g másla | 1 vanilkový cuk |
Na krém: | |
300 ml smetany na šlehání | 2 čokoládové tyčinky – Ledové kaštany |
POSTUP:
- Ve velké míse promíchejte mouku, na jemno umleté vlašské ořechy, moučkový a vanilkový cukr. Pak přidejte nakrájené máslo, žloutek a vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a nechte přes noc uležet v chladu.
- Na krém v hrnci s tlustým dnem zahřejte smetanu, nalámejte do ní čokoládové kaštany, a až se rozpustí, dejte do chladu. Druhý den ze směsi ušlehejte hustý krém.
- Připravte si formičky na ořechy, do každé dejte kousek těsta a vmáčkněte tak, aby vznikl prostor na plnění.
- Ořechy pečte 10 až 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Poté je ihned vyklopte z formiček.
- Vychladlé půlky ořechů plňte krémem a spojujte. Dejte do plechové krabice do chladu. Za pár dní budou křehké.
TIP: Ořechy můžete do poloviny namáčet v rozpuštěné čokoládě.
Další možnosti krémů na plnění ořechů
- Karamelová náplň: domácí karamel vyšlehejte s povoleným máslem.
- Máslovo-oříškový krém: vyšlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem, přidejte mleté vlašské ořechy, trochu tuzemského rumu.
- Krém z lískových oříšků: do krému místo vlašských ořechů přimíchejte opražené a nastrouhané lískové oříšky.
Čtyři tipy na netradiční vosí hnízda
Vánoce