Hlavní obsah

Recept na Masarykovo cukroví

1:12
1:12

Poslechněte si tento článek

O tomto ořechovém cukroví se říká, že bylo nejoblíbenějším cukrovím Tomáše Garrigua Masaryka. Zda to tak skutečně bylo, se již pravděpodobně nedozvíme, Masarykovo cukroví by ale nemělo chybět na vánoční tabuli milovníků ořechů. Jeho příprava je velmi jednoduchá, upéct ho zvládnou i úplní začátečníci.

Foto: Martin Siebert

Masarykovo cukroví

Článek
INGREDIENCE:
300 g hladké mouky 1 žloutek
100 g cukru moučka 170 g lískových oříšků
200 g másla 1 lžíce kakaa

POSTUP:

  1. Ořechy nasucho na pánvi nebo v troubě opražte a v utěrce třete tak dlouho, až z nich opadají slupky. Druhá možnost je koupit ořechy už oloupané. V obou případech pak ořechy na dvě hodiny namočte do studené vody, to zajistí, že pak půjdou v těstě dobře krájet.
  2. Z mouky, cukru, žloutku a másla vypracujte hladké těsto a zapracujte do něj osušené oříšky. Z těsta vytvarujte dva válečky o průměru asi čtyři centimetry, zabalte je do fólie a nechte do druhého dne v lednici.
  3. Ostrým nožem pak krájejte pět až osm milimetrů tlusté plátky a pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem při 170 °C asi deset minut dorůžova.
  4. Ještě horké cukroví můžete obalit v moučkovém cukru.

Recept na tradiční ořechy plněné krémem

Vánoce
Související témata:

Výběr článků

Načítám