Hlavní obsah

Recept na išelské dortíčky

Išelské dortíčky sice patří k pracnějším typům cukroví, o to víc ale budete odměněni jedinečnou chutí kakaového těsta s rumem. Meruňková marmeláda chutě skvěle doplní a cukroví na stole určitě nezůstane ležet dlouho.

Foto: Profimedia.cz

Išelské dortíčky

Článek
INGREDIENCE:
210 g hladké mouky 1/2 lžičky citronové kůry
20 g kakaa 1/4 lžičky skořice
70 g cukru moučka 40 g mandlí
1/2 lžičky vanilkového extraktu140 g másla
Náplň:
150 g lískových oříšků70 g meruňkové marmelády
100 g cukru moučka50 g másla
3 lžíce rumu
Na dokončení:
100 g hořké čokolády6 lžic smetany ke šlehání
45 ks mandlí nebo vlašských ořechů

POSTUP:

  1. Z mouky, kakaa, cukru, vanilky, citronové kůry, skořice, mletých mandlí a másla vytvořte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte ideálně do druhého dne v lednici odležet. Těsto pak na pomoučené ploše vyválejte na asi tři milimetry silný plát.
  2. Vykrajujte kolečka, klaďte je na pečicí papír a pečte asi 10 minut při 170 °C. Papír z plechu vždy opatrně stáhněte a cukroví na něm nechte vychladnout, než upečete další várku.
  3. Čokoládu rozpusťte se smetanou a polovinu vychladlých koleček s ní potřete. Ještě než zatuhne, vmáčkněte do každého polovinu vlašského ořechu nebo mandle.
  4. Na náplň opražte lískové oříšky nasucho na pánvi nebo v troubě, v utěrce je pak třete tak dlouho, až z nich opadají slupky.
  5. Oloupané ořechy rozmixujte, smíchejte s cukrem, rumem, marmeládou (skvělá je i rybízová nebo brusinková) a máslem a zbylá kolečka tímto krémem plňte.
  6. Přitiskněte kolečka s polevou a nechte alespoň týden odležet v uzavíratelné krabici.

Recepty na bezlepkové cukroví

Recepty

Výběr článků

Načítám