Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
210 g hladké mouky | 1/2 lžičky citronové kůry |
20 g kakaa | 1/4 lžičky skořice |
70 g cukru moučka | 40 g mandlí |
1/2 lžičky vanilkového extraktu | 140 g másla |
Náplň: | |
150 g lískových oříšků | 70 g meruňkové marmelády |
100 g cukru moučka | 50 g másla |
3 lžíce rumu | |
Na dokončení: | |
100 g hořké čokolády | 6 lžic smetany ke šlehání |
45 ks mandlí nebo vlašských ořechů |
POSTUP:
- Z mouky, kakaa, cukru, vanilky, citronové kůry, skořice, mletých mandlí a másla vytvořte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte ideálně do druhého dne v lednici odležet. Těsto pak na pomoučené ploše vyválejte na asi tři milimetry silný plát.
- Vykrajujte kolečka, klaďte je na pečicí papír a pečte asi 10 minut při 170 °C. Papír z plechu vždy opatrně stáhněte a cukroví na něm nechte vychladnout, než upečete další várku.
- Čokoládu rozpusťte se smetanou a polovinu vychladlých koleček s ní potřete. Ještě než zatuhne, vmáčkněte do každého polovinu vlašského ořechu nebo mandle.
- Na náplň opražte lískové oříšky nasucho na pánvi nebo v troubě, v utěrce je pak třete tak dlouho, až z nich opadají slupky.
- Oloupané ořechy rozmixujte, smíchejte s cukrem, rumem, marmeládou (skvělá je i rybízová nebo brusinková) a máslem a zbylá kolečka tímto krémem plňte.
- Přitiskněte kolečka s polevou a nechte alespoň týden odležet v uzavíratelné krabici.
Recepty na bezlepkové cukroví
Recepty