Článek
INGREDIENCE 20 ks |
---|
250 g cukru krupice |
250 g másla |
400 g salka (1 plechovka) |
1 velká špetka soli |
135 g mletých pekanových/vlašských ořechů |
135 g jemně sekaných pekanových/vlašských ořechů |
4 dortové oplatky |
Recepty na vánoční cukroví s ořechy
Vánoce
POSTUP:
- Do většího kastrůlku nasypte cukr, po celé ploše zakápněte vodou (zhruba 6 lžic) a nechte asi 1 minutu stát. Při vysoké teplotě přiveďte k varu (směsí ani trochu nehýbejte).
- Nechte vařit, dokud nedosáhnete jantarového karamelu (pozor, aby karamel nezhořkl, pozorně ho sledujte, a hned, jak zezlátne, ho sundejte z ohně). Měl by mít mezi 160 a 170 stupni.
- Karamel dejte stranou z ohně. Zašlehejte do něj máslo zhruba načtyřikrát. Pozor, bude to pěnit do výšky a nahoru půjde horká pára. Energicky míchejte metlou. Vraťte na plotnu a nechte provařit, aby se rozvařily možné kusy nerozmíchaného karamelu.
- Mezitím přidejte sůl. Následně přilijte salko a opět míchejte do spojení. Nakonec stáhněte z ohně a přimíchejte mleté a sekané ořechy. Nechte chvíli zchladnout.
- Připravte si první sušenkový plát a naneste na něj jednu třetinu směsi. Pomocí špachtle zarovnejte a přikryjte druhým plátem. Pokračujte stejně i s dalšími pláty.
- Promazané sušenky nechte v lednici ztuhnout asi hodinu a až poté zatižte (třeba prkýnkem) a nechte odpočinout přes noc. Druhý den nakrájejte na malé kousky podle svého přání. Skladujte v chladu.
Tip: Do karamelu můžete přidat skořici, vanilková semínka nebo perníkové koření.