Hlavní obsah

Recept na Betlémské hvězdičky podle Ivety Fabešové

Už před více než deseti lety prorazila Iveta Fabešová s ikonickým dezertem ve tvaru citronu. Od té doby se na její zákusky ve francouzském stylu stojí fronty. Návštěvu její cukrárny IF Café ve Werichově vile na pražské Kampě si nenechal ujít ani slavný designér bot Manolo Blahnik. Nedávno Fabešová otevřela další pobočku na Masaryčce.

Foto: Archiv Ivety Fabešové

Betlémské hvězdičky

Článek
INGREDIENCE:
260 g hladké mouky semínka z 1 vanilkového lusku
100 g mletých neloupaných lískových oříšků 120 g změklého másla
80 g moučkového cukru 2 žloutky
kůra z 1 citronu 100 g rybízové marmelády na slepení
Na polevu:
250 g moučkového cukru zhruba 2 lžíce vařící vody
šťáva ze 1/4 citronu

POSTUP:

  1. Na vále smícháte mouku, oříšky, cukr, kůru a vanilku. Přidáte na kostky nakrájené máslo a žloutky a vytvoříte kompaktní těsto.
  2. Dobře vypracované těsto vyválíte na tloušťku 3 mm. Pomocí formy z něho vykrájíte hvězdičky, které dáte na plech vyložený pečícím papírem.
  3. Vložíte do trouby předehřáté na 160 °C a pečete zhruba 15 minut. Po vyjmutí z trouby necháte vychladnout.
  4. Když budou hvězdičky chladnout, nachystáte si polevu. Cukr a citronovou šťávu dejte do mísy a postupně pomalu přidávejte vodu.
  5. Pomocí vařečky utřete hmotu do tuha. Chvilku to bude trvat.
  6. Když hvězdičky vychladnou, vezměte vždy dvě a slepte je marmeládou, ideálně rybízovou. Citronovou polevu následně natřete vždy na vrchní hvězdičku.
  7. Na závěr můžete hvězdičky dozdobit cukrovými perličkami.

Nejoblíbenější cukroví Josefa Maršálka

Vánoce
Související témata:

Výběr článků

Načítám