Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
260 g hladké mouky | semínka z 1 vanilkového lusku |
100 g mletých neloupaných lískových oříšků | 120 g změklého másla |
80 g moučkového cukru | 2 žloutky |
kůra z 1 citronu | 100 g rybízové marmelády na slepení |
Na polevu: | |
250 g moučkového cukru | zhruba 2 lžíce vařící vody |
šťáva ze 1/4 citronu |
POSTUP:
- Na vále smícháte mouku, oříšky, cukr, kůru a vanilku. Přidáte na kostky nakrájené máslo a žloutky a vytvoříte kompaktní těsto.
- Dobře vypracované těsto vyválíte na tloušťku 3 mm. Pomocí formy z něho vykrájíte hvězdičky, které dáte na plech vyložený pečícím papírem.
- Vložíte do trouby předehřáté na 160 °C a pečete zhruba 15 minut. Po vyjmutí z trouby necháte vychladnout.
- Když budou hvězdičky chladnout, nachystáte si polevu. Cukr a citronovou šťávu dejte do mísy a postupně pomalu přidávejte vodu.
- Pomocí vařečky utřete hmotu do tuha. Chvilku to bude trvat.
- Když hvězdičky vychladnou, vezměte vždy dvě a slepte je marmeládou, ideálně rybízovou. Citronovou polevu následně natřete vždy na vrchní hvězdičku.
- Na závěr můžete hvězdičky dozdobit cukrovými perličkami.
Nejoblíbenější cukroví Josefa Maršálka
Vánoce