Článek
INGREDIENCE (4 porce)
- 1 kg brambor uvařených ve slupce
- 6-7 kyselých okurek
- 2 menší červené cibule
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice Maille
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1-2 lžíce bílého jogurtu
- 5-6 lžic olivového oleje
- pepř, sůl
- limetková šťáva
- hrst sekané petrželky
Pokud se rozhodneme tuto verzi podávat na Štědrý den, doporučuje Ivka začít s přípravou alespoň dva dny před podáváním. Brambory se totiž lépe loupou, když je po uvaření necháme den odstát.
Sýrová kolečka: Recept pro ty, kdo nemusí sladké a hledají alternativu k cukroví
POSTUP:
- Jako první si připravíme brambory. Oloupeme je a nakrájíme. Na rozdíl od běžné podoby bramborového salátu Ivka nekrájí suroviny na malé kostičky, ale na větší plátky.
- Stejným způsobem si připravíme i cibuli – oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Červená cibule je do tohoto receptu nejlepší kvůli své specifické chuti a barvě, salát totiž krásně ozvláštní. „Určitě ale není problém vyměnit ji za jarní či klasickou, pokud doma zrovna červenou nemáme,” dodává kuchařka.
- Jako další nakrájíme kyselé okurky, opět na plátky, není třeba se bát ani jejího množství. „Okurkou bych nešetřila, protože salátu dodává křupavou a kyselou chuť,“ dodává Ivka Sarauerová.
- Všechny nakrájené ingredience smícháme v misce a začneme s ochucováním.
- Důležitou ingrediencí je hrubozrnná hořčice, do misky jí přidáme tři lžíce.
- Salát zalijeme 5 až 7 lžícemi olivového oleje.
- Přidáme sůl, čerstvý pepř a zhruba hrst petrželky. Během přípravy je důležité salát ochutnávat, abychom si ho doladili přesně podle našich představ.
- „Kdybyste měli libeček, on je takový hodně výrazný, specifický, v tom salátu chutná skvěle. Brambory s libečkem se obecně mají strašně rády,“ přidává tip na bylinku kuchařka.
- Vše pečlivě promícháme dohromady, ideálně rukama, ingredience se tak nejlépe spojí. Nejjednodušší a nejvíce odlehčená verze salátu je hotová, zájemci však mohou v receptu pokračovat.
TIP: Chceme-li salát ještě dochutit, přidáme také 1-2 lžíce zakysané smetany a 1-2 lžíce bílého jogurtu. „V tomto množství zůstane salát pořád lehký, zároveň se ale jeho chuť zjemní,” vysvětluje Iva Sarauerová.
Pokud máte jako ona rádi kyselejší chutě, můžete salát zakápnout trochou limetkové šťávy.
„Kdybychom to měli spočítat, tak je tenhle salát také opravdu levný, nejdražší asi bude hořčice,“ myslí si kuchařka. Poté, co salát dokončíme, je dobré ho zabalit a uložit do lednice odpočinout. Jako každý bramborový salát totiž chutná nejlépe až druhý den.