Hlavní obsah

Plán pečení vánočního cukroví vám pomůže minimalizovat stres

Vánoce se kvapem blíží a s nimi i pečení vánočního cukroví. Je tedy nejvyšší čas si rozplánovat, kdy a co budete péct, abyste se nemusela stresovat, zda vše zvládnete včas a v té kvalitě, jak si představujete. Pokud ještě nejste v sestavování pečicího plánu zběhlá, poradíme vám, jaké druhy cukroví upřednostnit, aby se zvládly dostatečně uležet, a naopak se kterým je lepší sečkat, aby neleželo v krabicích příliš dlouho.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Není asi nikdo, kdo by nemiloval alespoň jeden druh vánočního cukroví. Ve většině rodin přitom platí, že to nejlepší cukroví je podle tradiční domácí receptury. I z tohoto důvodu mnoho žen peče každoročně alespoň to cukroví, které už pekly jejich babičky a jim samotným evokuje dětství.

Některé z nich nicméně každý rok před Vánoci absolvují doslova pečicí maraton, kdy jim nestačí ani osm druhů cukroví a mnohdy jich zvládnou i kolem patnácti až dvaceti.

V takový okamžik se bez pečicího plánu už neobejdete, zvlášť pokud si čas strávený v kuchyni u trouby chcete skutečně užít a nebýt ve stresu z toho, že nestíháte či že se vám nedaří vše, co jste si usmyslely. Pečení by mělo být především o radosti a také vzácném předvánočním okamžiku.

Kdy s pečením začít?

Většinou se začíná o prvním adventním víkendu, ale v některých rodinách se startuje tradičně až na sv. Mikuláše. V každém případě je to v čase, kdy do Štědrého dne zbývají zhruba čtyři týdny.

5 zlatých pravidel klidných Vánoc

Vánoce

Vzhledem k tomu, že jednotlivé druhy cukroví potřebují různý čas na uležení a mají také rozdílnou životnost, je důležité se při plánování pečení právě tímto řídit. Jako první pečeme perníčky, linecké cukroví, ale třeba i vánoční štolu. Nepečené druhy mají nejkratší životnost, stejně tak některé cukroví slepované krémem. Necháme tak jejich pečení až na poslední adventní neděli či skutečně poslední chvíli jako pečení vánočky.

Při plánování pečení je také důležité myslet na to, že mnohá těsta je lepší připravit jeden až dva dny před pečením, aby se dobře rozležela. Lépe se pak i rozvalují či vyklepávají z formiček.

Pokud si čas dokážete dobře rozvrhnout, pak vám i při pečení většího počtu cukroví zůstane dostatek času na klidné adventní večery s přáteli se svařákem, punčem, dýňovým latté či horkou čokoládou.

Plán pečení

Vytvořili jsme pro vás jednoduchý plán z nejoblíbenějších druhů cukroví.

Plán pečení cukroví
1. adventní víkend2. adventní víkend3. adventní víkend4. adventní víkend
Medové perníčky zdobení
Linecké cukrovíslepování
Zázvorky
Košíčky plnění
Marokánky
Vanilkové rohlíčky
Sádlové koláčky
Masarykovy suchárky
Pracny
Plněné ořechy
Škeble
Kokosky
Medové tlapky
Sněhové cukroví
Trubičky s krémem plnění
Mandlové cukroví
Sněhové pusinky
Vosí hnízda
Medové koule
Rumové koule
Laskonky
Rafaelo kuličky

Vaječný likér podle Josefa Maršálka: Vyzkoušejte letos netradiční indickou či karibskou příchuť

Vánoce

Výběr článků

Načítám