Článek
Tomáš Kněž, který je mj. kapitánem vítězného týmu Gourmet Team Challenge v rámci kuchaře roku 2009/2010, připravil recept, který se skládá z pečeného sivena doplněného pažitkovými bramborami s máslem a smetanou, listovým špenátem, rajčaty a pěnou z brambor a česneku.
Na čtyři porce budeme potřebovat: 2 ks sivena, sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti, 50 ml slunečnicového oleje, 75 g šalotky a 3 stroužky česneku. Dále pak 900 g loupaných brambor, 150 ml smetany, 80 g másla, 5 g pažitky, 400 g listového špenátu a 200 g rajčat.
Postup
Omyté brambory ve slupce potřeme olejem, osolíme a zabalené v alobalu upečeme. Před expedicí z alobalu vybalené, ještě teplé brambory rozpůlíme a lžící vydlabeme do horké smetany s rozpuštěným máslem, dochutíme solí a dobře, ale zlehka vmícháme čerstvě nasekanou pažitku.
Na slunečnicovém oleji zpěníme šalotku a česnek, přidáme oloupaný a na kostičky nakrájený syrový brambor a ještě chvilku restujeme, zalijeme vodou a nebo pokud máme, rybím vývarem. (Použijeme jen takové množství vody nebo rybího vývaru, které zahustí rozvařený brambor) Vaříme až do změknutí brambor. Přidáme smetanu a ponorným mixérem důkladně rozmixujeme a dochutíme solí. Před podáváním přidáme trochu másla a ponorným mixérem znovu našleháme.
Očištěného sivena vyfiletujeme, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a na oleji z obou stran opečeme. (Nejdříve však stranu s kůží, po otočení na každou porci dáme kousíček másla).
Listový špenát připravíme na másle se zpěněnou šalotkou a česnekem, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Blanžírované a oloupané rajče rozkrojíme na čtvrtky a zbavíme jadřince, před podáváním prohřejeme.
A teď už jen dobrou chuť!