Článek
Šneci jako jídlo nemusí znít každému lákavě, ale každopádně se jedná o velkou pochoutku a gurmánský zážitek. Málokdo ale ví, že kdysi byli šneci běžnou součástí štědrovečerní večeře.
„Tradice jíst šneky vznikla po stoleté válce ve Francii, když chudí lidé neměli co jíst, začali jíst žáby a šneky. Později to začalo chutnat i bohatým lidem a stala se z toho delikatesa,“ popsal tradici majitel šnečí farmy Roman Khusnutdinov.
Dále uvádí, že šneci se pojí s Vánoci proto, že se jedná o vhodné postní jídlo. Nicméně šneci se samozřejmě dají konzumovat celoročně. Maso je velice bohaté na bílkoviny.
První zmínky o konzumaci šneků v Česku pocházejí z 16. století, především od šlechticů a bohatých rodin, například Rožmberků. Postupem času se pochoutka přesunula z chudších vesnic do měst a ze šneků se stalo jídlo bohatých.
Vánoční tradice šneků je pak spojena s obdobím první republiky, kdy na štědrovečerním stole měly šneky mnohé měšťanské rodiny. Na šneky se často chodilo odpoledne při sváteční vycházce do restaurací, ale někteří si je také připravovali doma.
Zvyk pak po druhé světové válce na dlouho vymizel. Tato tradice se v posledních letech opět vrací a i vy ji můžete následovat s našimi recepty. Profesionální kuchař nám ovšem neposkytl přesné gramáže, protože je nemá - vše dělá totiž podle oka a chuti.
Šnečí pomazánka
INGREDIENCE
- česnek
- mascarpone
- šneci
- parmezán
POSTUP:
- Šneky nejdřív i s ulitou vaříme v osolené vodě 40 minut.
- Po uvaření vyndáme šneky z ulit a rozmixujeme.
- Najemno si nastrouháme parmezán.
- Přidáme mascarpone.
- Na závěr vše smícháme.
Zapečené filé s máslem a parmezánem
INGREDIENCE
- 1 kg šneků müller (menší ulity)
- bobkový list
- nové koření
- 50 g soli
- víno (nebo ocet)
- parmezán
Na burgundské máslo
- 250 g másla
- 2 stroužky česneku
- sůl
- petrželka
POSTUP:
- Šneky nejdříve uvaříme v osolené vodě s trochou vína 40 minut.
- Okořeněné filé ze šneků pečeme 7 minut v troubě na 180 stupňů.
- Poté dáme na filé máslo (burgundské), dokud se nerozteče.
- Na závěr posypeme parmezánem.
Šneci po burgundsku
INGREDIENCE
- šneci (maxima)
- mrkev
- celer
- petržel
- česnek
- cibule
- pórek
- jedlá soda
- víno
Na burgundské máslo
- 250 g másla
- 2 stroužky česneku
- sůl
- petrželka
POSTUP:
- Šneky vaříme 4 minuty.
- Vyndáme maso z ulit.
- Prázdné ulity dáme na hodinu vařit do vody s jedlou sodou.
- Filé ze šneků vaříme dvě hodiny ve vodě s vínem a dalšími ingrediencemi (mrkev, celer, petržel, česnek, cibule, pórek).
- Hotové filé vložíme do ulity.
- Ulity s filé zaděláme burgundským máslem.
- Následně opět pečeme, dokud se máslo nerozteče.
Šnek na žampionech
INGREDIENCE
- šneci (müller)
- žampiony
- sůl
- burgundské máslo
- olivový olej
- rozmarýn
- víno
Na burgundské máslo
- 250 g másla
- 2 stroužky česneku
- sůl
- petrželka
POSTUP:
- Maso ze šneků vaříme 40 minut bez ulity v osolené vodě.
- Uvařené šneky smícháme s žampiony a pomažeme burgundským máslem.
- Na pánev si dáme olivový olej a rozmarýn a smažíme šneky s žampiony.
- Přidáme víno.
- Na závěr osolíme.
- Jídlo je do 3 minut hotové.
Šnečí filé na listovém těstě
INGREDIENCE
- šneci (müller)
- žampiony
- víno
- sůl
- burgundské máslo
- listové těsto
- rajčata
- parmezán
Na burgundské máslo
- 250 g másla
- 2 stroužky česneku
- sůl
- petrželka
POSTUP:
- Osmažíme krájené žampiony.
- Přidáme šnečí filé, trošku vína, sůl a burgundské máslo.
- Filé pak s žampiony zabalíme do listového těsta s rajčaty a parmezánem.
- Dáme péct.
Grilovaní šneci
INGREDIENCE
- šneci (muller)
- olivový olej
- česnek
- rozmarýn
- víno
- máslo
Na burgundské máslo
- 250 g másla
- 2 stroužky česneku
- sůl
- petrželka
POSTUP:
- Do olivového oleje vymačkáme česnek a přidáme rozmarýn, víno, máslo a kousek burgundského másla.
- Do této směsi přidáme šneky v ulitách.
- Následně grilujeme.