Článek
„Při použití mouky bez lepku bychom měli postupovat podle speciálních receptů, které jsou tomuto typu mouky uzpůsobeny. Bezlepková mouka totiž ztrácí některé zásadní vlastnosti klasické mouky, a proto ji nedoporučuji použít v receptech, které jsou primárně vytvořeny např. pro pšeničnou mouku,“ vysvětluje MUDr. Jana Dajková, odborný garant projektu Bezlepkoví.
Jak postupovat při přípravě klasických receptů původně určených pro pšeničnou mouku |
---|
Bezlepková mouka více saje vodu, a proto je třeba použít asi o 1/10 menší množství mouky, než je v receptu, anebo naopak dát více vody (pokud se do těsta přidává). |
Pokud je v receptu prášek do pečiva a používáme bezlepkovou mouku, je třeba ho dát asi dvojnásobné množství. |
Těsto z bezlepkové mouky drží kvůli absenci lepku hůře pohromadě, je křehčí a drobí se. Proto se doporučuje přidat navíc vejce nebo malé množství ořechů, oleje, jogurtu či medu. |
Bezlepkové cukroví je dobré péct kvůli jeho křehkosti na pečícím papíru. |
Výběr z tradičních receptů
1. Vanilkové rohlíčky
Suroviny: 190 g bezlepkové mouky, 50 g kukuřičné mouky hladké, 50 g cukru (moučka), 160 g Hery, 100 g mletých ořechů, 1 žloutek, na obalení cukr (moučka) smíchaný s vanilkovým cukrem |
Postup: Suché suroviny promícháme, přidáme změklý tuk a vejce. Dobře prohněteme a necháme odležet asi 1 hodinu (můžeme i přes noc) v chladnu. Z těsta tvarujeme rohlíčky tradičním způsobem, nebo si vyválíme silnější plát těsta (0,8 – 1 cm) a kulatou formičkou vykrajujeme půlměsíčky. Ty pokládáme na vysypaný plech. Pečeme při teplotě asi 170 °C do zrůžovění. Z plechu je nesundáváme horké, jsou v tu chvíli křehké. Ještě teplé obalujeme ve směsi cukru s vanilkou. |
2. Nepečené kokosové kuličky
Suroviny: 200 g kokosu, 120 g másla, 2 - 3 lžičky citronové šťávy, 1/2 bílku, 200 g cukru, 4 - 5 lžiček rumu |
Postup: Necháme změknout máslo. Následně ho vyšleháme spolu s cukrem, kokosem a bílkem. Přidáme rum a citronovou šťávu podle chuti. Ze vzniklé hmoty tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu. Kokosové kuličky dáme do chladu, aby ztuhly. |
3. Bezlepkové linecké cukroví
Suroviny: 400 g bezlepkové mouky, 100 g rýžové jemné mouky, 250 g másla, 150 g cukru moučky, 1 vejce, 1 chemicky neošetřený citron, marmeláda na slepení |
Postup: Smícháme mouky a cukr, přidáme nastrouhanou kůru z citronu, máslo a vejce. Těsto necháme v lednici odpočinout, poté vyválíme a vykrajujeme, pečeme na 180 stupňů 8 minut. Následně slepujeme marmeládou. |