Článek
Vánočka neodmyslitelně patří na vánoční stůl. Letos si s námi můžete upéct vánočku podle babiččina receptu cukráře Jana Moučky z rodinné cukrárny ve Strančicích. Není totiž nad to, připravit si poctivou domácí vánočku, kterou ocení každý člen rodiny. Pro ještě lepší kvalitu je pak dobré si připravit i vlastní mandle.
„Samozřejmě je možné si do vánočky koupit už blanšírované mandle, ale lepší je si je doma spařit a vyloupat. Samozřejmě je to pracné, ale stojí to potom za to,“ uvedl výhody vlastnoručně připravených mandlí Jan Moučka.
Vánočka se spojuje s Vánoci, protože tvarem připomínala Ježíška v zavinovačce. Věřilo se také, že její křížové pletení ochrání lidi u stolu před zlými silami.
K vánočce patřily i další magické zvyky. První hotovou měl dostat hospodář, aby se mu urodilo hojně obilí. Do těsta se také zapékala mince, a kdo ji našel, měl jistotu, že bude zdravý a šťastný po celý další rok. Na chudších stolech zastoupil penízek šípek nebo česnek. Připálená, sražená či natržená vánočka věštila do příštích časů velkou smůlu.
Vánočka: tradiční symbol českých Vánoc
Recept na vánočku
INGREDIENCE
Na těsto
- 750 g polohrubé mouky
- 200 g mléka
- 150 g cukru
- 4 vejce (žloutky)
- 150 g másla
- sůl
- kůra z citronu
- rozinky
- mandle
- kvásek
Na kvásek
- kostka droždí (40 g)
- cukr
- mouka
- mléko
Pekaři upekli vánočku dlouhou osm metrů
POSTUP:
- Nejdřív si vytvoříme kvásek.
- Všechny suroviny na kvásek musí být mírně vlažné.
- Do droždí dáme mléko, trochu mouky, trochu cukru, smícháme a dáme na teplé místo vykynout.
- Když nám kvásek vykvasí, vezmeme mouku, do mouky přidáme kvásek, rozehřáté máslo, žloutek, nasekané mandle, rozinky, kůru z citronu, sůl a cukr.
- Těsto následně necháme kynout 3 hodiny.
- Je ale důležité během kynutí každou hodinu těsto propracovat.
Pletení vánočky
- Těsto si rozdělíme na devět dílů, které postupně rozválíme na prameny.
- Na spodní řadu budou 4 díly. Čtyři vyválené prameny (copy) položíme vedle sebe.
- Prostřední dva uprostřed přeložíme přes sebe a následně přes ně přeložíme ty okrajové.
- Takto pokračujeme v pletení směrem dolů.
- Při dopletení první půlky vánočku otočíme, abychom hotovou část měli nahoře, a pokračujeme v pletení druhé půlky směrem dolů.
- Okraje pak spojíme do jednoho.
- Uprostřed spodního dílu si uděláme podélný důlek, na který následně vložíme střední část.
- Střední část se tvoří ze tří pramenů.
- Prameny opět položíme vedle sebe a pleteme od prostředku jako klasický cop.
- Po dokončení první půlky ji opět otočíme a doděláme druhou.
- Hotovou střední část vložíme na spodní patro a opět vytvoříme podélný důlek, do kterého vložíme poslední část.
- Ta se tvoří ze dvou pramenů, které mezi sebou propleteme jako do spirály.
- Na kraji na obou stranách si ale necháme nezapletené okraje, které vložíme pod vánočku, aby se nám nerozplétala.
- Následně ji dáme vykynout. Vykynuté těsto pomašlujeme a ozdobíme mandlemi nebo oříšky podle chuti.
- Pečeme 40 minut na 150 stupňů.
- Po upečení necháme vánočku úplně vychladnout, poté pocukrujeme.
Vánoční zvyky a tradice, které navodí tu pravou sváteční atmosféru
Může se vám hodit na Zboží.cz: