Článek
Hodně lidí si v současnosti vánoční cukroví kupuje, pokud k nim ale nepatříte a raději si upečete své vlastní, určitě oceníte pomoc. Tu nabízejí kuchyňské roboty, které - na rozdíl od členů rodiny - nekontrolovatelně neochutnávají.
Moderní kuchyňské roboty jsou tiché, účinné a navíc velmi hezké. Kromě standardních mísících, mixovacích či hnětacích funkcí nabízejí i velmi specializované druhy příslušenství, třeba pro výrobu domácích těstovin.
Častou dovedností je tzv. planetární systém mixování, při němž se háky nebo nože pohybují po eliptických drahách ve třech různých směrech a zároveň kmitají kolem střední osy. Díky tomu jsou přísady, například různá těsta nebo omáčky, mixovány rychle, stejnoměrně a důkladně.
„Výměna zastaralého kuchyňského robota za nový přinese snadnější strouhání, mletí, krouhání, krájení, odšťavňování i lisování. A ještě vás potěší nižší spotřeba elektřiny,“ radí Petr Štursa, produktový manažer eshopu Kasa. Pro běžnou domácnost jsou přitom podle něj zcela dostatečné produkty ve střední cenové kategorii, tj. za částky v rozmezí pěti až sedmi tisíc korun.
Kuchyňským hitem jsou spiralizéry
Velkým hitem jsou v poslední době kuchyňské spiralizéry, tedy spotřebiče, které dokážou zeleninu i ovoce nakrájet do atraktivní formy špaget, proužků nebo spirál.
Jídlo díky tomu skvěle vypadá, a tak třeba i děti, které běžně odmítají jíst zeleninu, ji v podobě nudlí bez problému zbaští.
„Spiralizér budete používat mnohem častěji, než si myslíte. A jeho cena vás mile překvapí, i kvalitní značkové přístroje pořídíte do 2000 Kč,“ upozorňuje odborník Tomáš Zezula ze sítě elektro prodejen Euronics.
Spiralizér tak můžete využít už při přípravě vánočního pohoštění, ale mile jím potěšíte i pod stromečkem.
Pod stromečkem potěší i odšťavňovače
Kdo by si myslel, že odšťavňovače jsou pouze záležitostí pro letní měsíce, velice by se mýlil. Ovocné a zeleninové šťávy jako zdroj vitamínů ocení organismus každého z nás v zimních měsících snad ještě více než v létě.
Motorové odšťavňovače jsou na trhu zastoupeny ve velkém cenovém rozptylu. My doporučujeme vybírat nejen podle výkonu motoru, ale také podle velikosti vstupního otvoru, kterým by měly projít i velké kusy zeleniny a ovoce, třeba celá jablka. Práce se tím zjednoduší a zrychlí.
Samozřejmostí musí být kvalitní nerezové sítko a také možnost umývat součásti odšťavňovače v myčce na nádobí.
Módní alternativou odšťavňovače jsou smoothie mixéry, které jsou výrazně levnější a můžete si je snadněji sbalit na cesty, svým výkonem se ale pochopitelně klasickým odšťavňovačům nevyrovnají.
„Při výběru odšťavňovače je dobré klást důraz na kvalitu motoru, který by měl zvládat nejen vysoké, ale i nízké otáčky, šetrné k zelenině. Velkou výhodou je, pokud výrobce nabízí na motor prodlouženou záruku,“ radí Linda Michalčíková ze společnosti Eta.
V rodinách, kde odšťavňovač ještě chybí, je tento přístroj ideálním tipem na dárek. V novém roce, až se budete zavazovat ke zhubnutí a zlepšení životosprávy, jako když ho najdete.
Sušičky ovoce obohatí vánoční jídelníček
Jako dárek pod stromeček, ale i jako spotřebič, který může pomoci s přípravou vánočních oslav, lze využít také sušičku ovoce.
Před Vánocemi na ní připravíte křížaly z jablek, švestek nebo hrušek, jež lze využít i ke zdobení stromků, společně se sušenými kolečky pomeranče a citronu.
Po zbytek roku pak sušičku využijete nejenom k sušení ovoce, ale také bylinek, zeleniny (vynikající a čím dál populárnější jsou tzv. zeleninové chipsy) a na podzim pak i k sušení hub.
„Základní typy sušiček vás mile překvapí cenou, seženete je už od 1200 Kč,“ upozorňuje Petr Štursa z Kasa. Pokud ale uvažujete využít sušičky i pro přípravu módních raw potravin, pak se podle něj vyplatí vybírat z lépe vybavených modelů, jejichž široká nabídka na letošním předvánočním trhu vás mile překvapí.
U modelů pro raw stravu sledujte kromě jiných vlastností hlavně teplotu sušení. Ta nemá přesáhnout 40 °C.
Zdravě uvaříte v halogenovém konvektomatu
Technicky i kulinářsky atraktivním dárkem k Vánocům může být halogenový konvektomat, tedy skleněný hrnec s víkem, kde se o šetrné vaření bez tuku postará cirkulující horký vzduch.
Výhodou takového způsobu přípravy jídla je zachování vyššího množství vitamínů než například při vaření, opékání, grilování anebo dušení.
Halogenový konvektomat zvládne potraviny i rozmrazit a v jistém smyslu nahradí mikrovlnnou troubu.
Předností konvektomatu je úspora času a energie. Řada rodin proto využívá konvektomat raději než klasickou horkovzdušnou troubu.
Příjemnou vlastností tohoto přístroje je možnost umývat jej v myčce. Cena se pohybuje okolo 1500 Kč.
Může se vám hodit na službě Zboží.cz: