Hlavní obsah

Nepečené vánoční cukroví

Je velmi oblíbené, většinu druhů připravíte rychle a nemusíte hlídat troubu, aby se nespálilo. Nepečené cukroví prostě nesmí na vánoční tabuli chybět. Skvělá cukrářka Andrea Vávrová z průhonické restaurace Hliněná bašta se s námi podělí o recepty na mimořádně dobré kousky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Cizrnové kuličky s čokoládou

Článek

Cizrnové kuličky s čokoládou

INGREDIENCE
200 g cizrnové mouky
125 g másla
40 ml plnotučného mléka
2 lžíce medu
špetka soli
lžička jedlé sody
2 lžíce vanilkového cukru
Dokončení
250 g kvalitní čokolády (80 % a více)
mrazem sušené maliny
jedlé zlato ve spreji (nebo ozdoba podle vlastní fantazie)

POSTUP:

  1. Na mírném ohni si rozpusťte máslo, přidejte mouku a míchejte cca 10 minut.
  2. Přidejte mléko pokojové teploty, med, sůl, jedlou sodu a vanilkový cukr. Pomozte si šlehačem s metlou, aby se těsto dobře zpracovalo.
  3. 170 g čokolády nasekejte na drobné kousky a zamíchejte do hmoty. Nechte odpočinout v chladu asi půl hodiny. Vytvořte kuličky, které opět nechte v chladu odpočinout.
  4. Dokončení: Zbývajících 80 g čokolády rozpusťte ve vodní lázni, kuličky v ní namáčejte, odkládejte na pečicí papír nebo rovnou do papírových košíčků a posypejte lyofilizovanými malinami, dozdobte zlatem ve spreji.

Kuličky Rafaelo

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kuličky Rafaelo

INGREDIENCE
250 g másla
100 ml vody
250 g sušeného mléka
250 g cukru moučky
1 lžíce vanilkového cukru
100 gramů blanšírovaných mandlí
100 g mletého kokosu
50 g jemně mletého kokosu na obalení

POSTUP:

  1. Vše kromě kokosu na obalení spojte dohromady.
  2. Vyválejte kuličky, do každé vtlačte mandli a kuličky obalte v jemném kokosu.

Vosí hnízda

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vosí hnízda

INGREDIENCE
Těsto
150 g dětských piškotů
60 g másla
3 lžíce mléka
100 g cukru moučka
2 lžíce kakaa
80 g mletých lískových ořechů
5 lžic rumu
Krém
50 g másla
50 g moučkového cukru
1 žloutek
4 lžíce rumu

Ještě budete potřebovat: dětské piškoty na základnu, formičky na vosí hnízda, máslo na vymazání a cukr krystal na vysypání formiček

POSTUP:

  1. Těsto: Z umletých piškotů a ostatních surovin vypracujte kompaktní jemnou hmotu. Formičky na vosí hnízda vymažte máslem a vysypejte cukrem krystal.
  2. Z těsta si tvořte kuličky, ty natlačte do formiček, uprostřed vždy vytlačte důlek na náplň. Dejte do chladna.
  3. Náplň: Ze surovin na náplň vymíchejte hladký krém.
  4. Důlky naplňte náplní, každé hnízdo přiklopte kulatým piškotem a vyklopte z formičky.

Meruňkové lodičky

Foto: Jan Handrejch, Právo

Meruňkové lodičky

INGREDIENCE
200 g mletých mandlí
250 g sušených nesířených meruněk nebo meruňkové pasty
4 lžíce rumu
70 g kvalitní čokolády (80 % a více)
80 g blanšírovaných mandlí na ozdobu

POSTUP:

  1. Meruňky rozmixujte v mixéru spolu s mletými mandlemi a rumem v hladké těsto a nechte ho zabalené ve fólii alespoň hodinu odpočinout v ledničce.
  2. Ze studeného těsta vytvarujte kuličky a prstem vytvořte důlek, vznikne kulatá lodička (můžete ji protáhnout do oválu). Lodičky opět dejte vychladit.
  3. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni. Každou lodičku namočte důlkem do čokolády, čistou stranou položte na tác (na pečicí papír) a ozdobte mandlí.

Pomerančové knoflíky

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pomerančové knoflíky

INGREDIENCE
150 g měkkých sušených datlí
150 g biopomerančů i s kůrou
3 lžíce amareta
3 lžíce arašídového másla
1 lžíce medu
nasekané pistácie na posyp

POSTUP:

  1. Pomeranč důkladně umyjte, najemno nakrájejte a umelte na masovém mlýnku.
  2. Datle společně s rumem a arašídovým máslem rozmixujte, smíchejte s rozemletým pomerančem, přislaďte medem.
  3. Mezi dvěma archy pečicího papíru vyválejte placku a z ní vykrájejte kolečka, ozdobte je nasekanými pistáciemi a dejte vychladit.

Tip: Do koleček můžete nakonec špejlí vypíchnout dírky, budou vypadat jako opravdové knoflíky.

Výběr článků

Načítám