Článek
Cizrnové kuličky s čokoládou
INGREDIENCE |
---|
200 g cizrnové mouky |
125 g másla |
40 ml plnotučného mléka |
2 lžíce medu |
špetka soli |
lžička jedlé sody |
2 lžíce vanilkového cukru |
Dokončení |
250 g kvalitní čokolády (80 % a více) |
mrazem sušené maliny |
jedlé zlato ve spreji (nebo ozdoba podle vlastní fantazie) |
POSTUP:
- Na mírném ohni si rozpusťte máslo, přidejte mouku a míchejte cca 10 minut.
- Přidejte mléko pokojové teploty, med, sůl, jedlou sodu a vanilkový cukr. Pomozte si šlehačem s metlou, aby se těsto dobře zpracovalo.
- 170 g čokolády nasekejte na drobné kousky a zamíchejte do hmoty. Nechte odpočinout v chladu asi půl hodiny. Vytvořte kuličky, které opět nechte v chladu odpočinout.
- Dokončení: Zbývajících 80 g čokolády rozpusťte ve vodní lázni, kuličky v ní namáčejte, odkládejte na pečicí papír nebo rovnou do papírových košíčků a posypejte lyofilizovanými malinami, dozdobte zlatem ve spreji.
Kuličky Rafaelo
INGREDIENCE |
---|
250 g másla |
100 ml vody |
250 g sušeného mléka |
250 g cukru moučky |
1 lžíce vanilkového cukru |
100 gramů blanšírovaných mandlí |
100 g mletého kokosu |
50 g jemně mletého kokosu na obalení |
POSTUP:
- Vše kromě kokosu na obalení spojte dohromady.
- Vyválejte kuličky, do každé vtlačte mandli a kuličky obalte v jemném kokosu.
Vosí hnízda
INGREDIENCE |
---|
Těsto |
150 g dětských piškotů |
60 g másla |
3 lžíce mléka |
100 g cukru moučka |
2 lžíce kakaa |
80 g mletých lískových ořechů |
5 lžic rumu |
Krém |
50 g másla |
50 g moučkového cukru |
1 žloutek |
4 lžíce rumu |
Ještě budete potřebovat: dětské piškoty na základnu, formičky na vosí hnízda, máslo na vymazání a cukr krystal na vysypání formiček
POSTUP:
- Těsto: Z umletých piškotů a ostatních surovin vypracujte kompaktní jemnou hmotu. Formičky na vosí hnízda vymažte máslem a vysypejte cukrem krystal.
- Z těsta si tvořte kuličky, ty natlačte do formiček, uprostřed vždy vytlačte důlek na náplň. Dejte do chladna.
- Náplň: Ze surovin na náplň vymíchejte hladký krém.
- Důlky naplňte náplní, každé hnízdo přiklopte kulatým piškotem a vyklopte z formičky.
Meruňkové lodičky
INGREDIENCE |
---|
200 g mletých mandlí |
250 g sušených nesířených meruněk nebo meruňkové pasty |
4 lžíce rumu |
70 g kvalitní čokolády (80 % a více) |
80 g blanšírovaných mandlí na ozdobu |
POSTUP:
- Meruňky rozmixujte v mixéru spolu s mletými mandlemi a rumem v hladké těsto a nechte ho zabalené ve fólii alespoň hodinu odpočinout v ledničce.
- Ze studeného těsta vytvarujte kuličky a prstem vytvořte důlek, vznikne kulatá lodička (můžete ji protáhnout do oválu). Lodičky opět dejte vychladit.
- Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni. Každou lodičku namočte důlkem do čokolády, čistou stranou položte na tác (na pečicí papír) a ozdobte mandlí.
Pomerančové knoflíky
INGREDIENCE |
---|
150 g měkkých sušených datlí |
150 g biopomerančů i s kůrou |
3 lžíce amareta |
3 lžíce arašídového másla |
1 lžíce medu |
nasekané pistácie na posyp |
POSTUP:
- Pomeranč důkladně umyjte, najemno nakrájejte a umelte na masovém mlýnku.
- Datle společně s rumem a arašídovým máslem rozmixujte, smíchejte s rozemletým pomerančem, přislaďte medem.
- Mezi dvěma archy pečicího papíru vyválejte placku a z ní vykrájejte kolečka, ozdobte je nasekanými pistáciemi a dejte vychladit.
Tip: Do koleček můžete nakonec špejlí vypíchnout dírky, budou vypadat jako opravdové knoflíky.