Článek
Zázvorky s kurkumou a růží
INGREDIENCE (25 kusů): | |
---|---|
Těsto | |
140 g hladké mouky | 14 g sušeného zázvoru |
50 g vajec | 2 g sušené růže |
125 g cukru moučky | 1 g kurkumy |
3 g prášku do pečiva | 1 g soli |
Na dokončení | |
100 g bílé čokolády | 50 g Ruby čokolády |
10 g olivového oleje | maldonská mořská sůl |
POSTUP:
- Vejce s cukrem, zázvorem, solí a kurkumou vyšlehejte do husté pěny. Ručně, stěrkou, vmíchejte zbylé ingredience.
- Těsto nechte zakryté sáčkem asi půl hodiny odpočinout v ledničce. Poté z něj na lehce pomoučněném vále vyválejte placku 3 až 4 mm silnou a formičkami vypichujte tvary.
- Zázvorky odkládejte na plech s pečicím papírem a nechte je půl hodiny zaschnout. Pečte v troubě při 150 °C asi 15 až 20 minut. Upečené zázvorky musí zůstat světlé. Nechte je vychladnout na mřížce.
- Bílou čokoládu smíchejte s olejem a rozpusťte ji ve vodní lázní, dávejte pozor, aby poleva nebyla příliš horká. Zvlášť rozpusťte opatrně Ruby čokoládu. Na hladinu s bílou čokoládou lžičkou naneste nepravidelné cákance Ruby čokolády a zázvorky namáčejte.
- Dozdobte krystalky soli. Nechte okapat a zatuhnout na mřížce. Skladujte v suchu a chladnu.
TIP: Místo kurkumy můžete použít skořici, skvěle se se zázvorem doplňuje. Orientální chuť dokáže přidat jemně namletý kardamom.
Vejce velikosti S váží přibližně 50 g. Vejce L až 73 g. Rozdíl je velký, a to je důvod, proč je lepší vajíčka, žloutky i bílky vážit stejně jako mouku nebo cukr.
Biskupský chlebíček: recepty od Josefa Maršálka a Ivety Fabešové
Perníčky Pryaniki s pomerančem a badyánem
INGREDIENCE (na 40 perníčků): | |
---|---|
Těsto | |
125 g cukru moučky | 6 g jedlé sody |
300 g hladké mouky | 5 g mleté skořice |
50 g žitné mouky | 5 g mletého hřebíčku |
100 g kandované pomerančové kůry | 3 g mletého badyánu |
60 g měkkého másla | 1 pomeranč – kůra |
60 g medu | 2 g soli |
100 g vajec | |
Poleva | |
75 g bílků | 200 g cukru moučky |
POSTUP:
- Vejce, med a cukr vyšlehejte ve vodní lázni do pevné pěny, poté přidejte zbývající přísady a vymíchejte hladké těsto, které necháte přes noc odpočinout.
- Z odpočinutého těsta vykrojte dílky o 20 g a vytvořte z nich koule. Rozložte je na plech s pečicím papírem dále od sebe a pečte v předem vyhřáté troubě při 160 °C dvacet až pětadvacet minut dozlatova.
- Bílky dobře vymíchejte s cukrem dohladka, ale nešlehejte. Upečené, vychladlé perníčky v nich pomocí vidličky namáčejte, nechte okapat na mřížce.
- Skladujte ve vzduchotěsné nádobě, ale až po úplném zatuhnutí polevy.
TIP: Můžete použít jakékoliv kandované ovoce a koření, vždy je pouze nutné dodržet uvedenou gramáž, aby perníčky nebyly tuhé.
Recept na grilášky, slovenské tradiční vánoční cukroví
Pařížské rohlíčky babičky Josefky
INGREDIENCE (na 60 rohlíčků): | |
---|---|
Sněhová hmota | |
100 g bílků | 2 g mleté skořice |
200 g cukru krupice | 1 citron – kůra |
100 g cukru moučky | 2 g soli |
100 g vlašských ořechů | |
Náplň | |
250 g smetany ke šlehání | 75 g másla |
50 g kakaa | 20 g espressa |
70 g cukru krupice | 2 g soli |
100 g hořké čokolády, 70% | |
Poleva | |
200 g hořké čokolády | 40 g olivového oleje |
POSTUP:
- Korpusy: Bílky, cukr krupici a sůl zahřejte ve vodní lázni na 60 °C. Zkoušku provedete tak, že cukr mezi prsty musí být úplně rozpuštěný. Vyndejte z lázně a mixérem vyšlehejte tuhý sníh.
- Do tuhého a téměř vychladlého sněhu stěrkou přimíchejte směs ořechů, skořice, citronové kůry a cukru moučky. Hmotou naplňte sáček s řezanou zdobicí trubičkou a na plech s papírem nastříkejte malé rohlíčky.
- Pečte je 2 hodiny při 90 °C. Nechte vychladnout v troubě.
- Náplň: Za stálého míchání svařte všechny suroviny kromě čokolády, směs nechte velmi zvolna vařit asi 2 minuty. Přidejte čokoládu a ponorným mixérem rozmixujte.
- Nechte přes noc uzrát v lednici. Druhý den náplň maličko nahřejte a vyšlehejte dohladka. Sáčkem s řezanou trubičkou ozdobně nastříkejte na upečené rohlíčky a v lednici nechte ztuhnout.
- Dokončení: Rohlíčky namáčejte v rozpuštěné čokoládě dobře rozmíchané s olejem.
TIP: Rohlíčky se nedají déle skladovat, náplň by zkysla. Pokud máte doma šablony na laskonky, tato sněhová hmota se do nich dá rozetřít. Pečení pak zůstává stejné.
Laskonkám s čokoládovou náplní se na Moravě vždycky říkalo brikety. A ze všech nejraději je měla Josefova třídní učitelka z gymnázia Maruška Vávrová.
Recepty z oblíbených ořechových a proteinových krémů
Biskupský chlebíček babičky Boženky
INGREDIENCE (na 80 kusů): | |
---|---|
Těsto | |
180 g hladké mouky | 300 g rozinek |
100 g cukru krupice | 3 g mletého muškátového květu |
100 g vajec | 2 g soli |
20 g medu | 5 g mleté skořice |
300 g kandovaného nebo sušeného ovoce | 2 g jedlé sody |
Na dokončení | |
50 g (1 vejce) na potření | 50 g cukru krupice |
POSTUP:
- Vejce s medem, cukrem, kořením, solí a sodou ušlehejte do husté pěny, stěrkou vmíchejte zbylé přísady a z hotové hmoty vyválejte na lehce pomoučeném vále 3 válečky, stejně dlouhé, jako je plech, na kterém se budou péct.
- Přemístěte je na plech s papírem na pečení, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte cukrem. Pečte ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 25 minut dozlatova. Nechte zcela vychladnout.
- Skladujte ve vzduchotěsné dóze na suchém místě. Před podáváním nakrájejte ostrým vroubkovaným nožem na tenké plátky.
TIP: Ovoce můžete nahradit nebo doplnit kousky čokolády a ořechů. Zejména pistácie se budou na řezu krásně vyjímat.
Vánoční perníčky: recepty na tradiční, hned měkké a bílkovou polevu
Linecké hvězdičky s mandlemi
INGREDIENCE (na 40 kusů): | |
---|---|
Těsto | |
300 g hladké mouky | 30 g mletých mandlí |
200 g másla | 25 g žloutků |
90 g cukru moučky | |
Na dokončení | |
200 g pikantní marmelády | 100 g nahrubo sekaných mandlí |
40 g bílků |
POSTUP:
- Z mouky, mandlí, cukru a studeného másla vypracujte drobenku, do ní rychle přimíchejte žloutky. Vypracujte hladké těsto, které necháte v chladničce nejméně půl hodiny odpočinout.
- Těsto poté rozválejte na lehce pomoučněném válu na tloušťku asi 3 mm a vypíchejte formičkami hvězdičky nebo jiné tvary. Přeneste je na plech s pečicím papírem a do poloviny z nich vypíchněte uprostřed malý otvor.
- Bílky rozšlehejte vidličkou a mašlovačkou potřete hvězdičky s dírou uprostřed a posypte je nahrubo sekanými mandlemi. Pečte při 170 °C dozlatova, asi 15 až 20 minut.
- Vychladlé slepujte k sobě marmeládou: vždy spodní kousek bez díry a vrchní s otvorem. Skladujte v uzavíratelné dóze na suchém chladném místě.
TIP Josefa Maršálka: Říká se, že do originálního lineckého těsta z Lince patří mleté lískové oříšky a také koření. Nechám to na vás, protože i tato varianta bude luxusní.
Nepečené vánoční cukroví
Josefovy stříbrné rohlíčky
INGREDIENCE (na 65 rohlíčků): | |
---|---|
Těsto | |
280 g hladké mouky | 1 suchý prázdný vanilkový lusk |
100 g mletých vlašských ořechů | 70 g cukru krupice |
1 g soli | 210 g másla |
Na dohotovení | |
stříbrné třpytky |
POSTUP:
- Začněte tím, že do mixéru (nebo mlýnku na kávu) dáte cukr krupici a prázdnou suchou vanilku. Mixujte, dokud se z cukru nestane vanilkový cukr.
- Ten přidejte k ostatním surovinám a vypracujte těsto. Oddělujte dílky o 10 g, z nich v dlani uválejte rohlíčky. Pečte je asi 20 minut při 160 °C na plechu s papírem.
- Zabarvená by měla zůstat pouze spodní část rohlíčků. Nechte je vychladnout a poté přestříkejte ještě na plechu třpytkami. Rohlíčky uložte ve vzduchotěsné dóze na suchém místě. Jednotlivé vrstvy proložte pečicím papírem.