Hlavní obsah

Nejoblíbenější cukroví Josefa Maršálka

Pohybovat se v blízkosti cukráře Josefa Maršálka je příjemné a zároveň nebezpečné. Kaloricky. Nakazí vás stále dobrou náladou, prozáří vám den úsměvem a nabídne božské dorty, voňavé pečivo, cukroví, které se slastně rozplyne na jazyku. Milí čtenáři, nepočítejte kilojouly, stejně se neubráníte. S radostí se pusťte do vánočního pečení s Josefem a bez výčitek svědomí si vychutnejte každičký kousek.

Foto: Marie Bartošová

Zázvorky s kurkumou a růží

Článek

Zázvorky s kurkumou a růží

INGREDIENCE (25 kusů):
Těsto
140 g hladké mouky 14 g sušeného zázvoru
50 g vajec 2 g sušené růže
125 g cukru moučky 1 g kurkumy
3 g prášku do pečiva 1 g soli
Na dokončení
100 g bílé čokolády 50 g Ruby čokolády
10 g olivového oleje maldonská mořská sůl

POSTUP:

  1. Vejce s cukrem, zázvorem, solí a kurkumou vyšlehejte do husté pěny. Ručně, stěrkou, vmíchejte zbylé ingredience.
  2. Těsto nechte zakryté sáčkem asi půl hodiny odpočinout v ledničce. Poté z něj na lehce pomoučněném vále vyválejte placku 3 až 4 mm silnou a formičkami vypichujte tvary.
  3. Zázvorky odkládejte na plech s pečicím papírem a nechte je půl hodiny zaschnout. Pečte v troubě při 150 °C asi 15 až 20 minut. Upečené zázvorky musí zůstat světlé. Nechte je vychladnout na mřížce.
  4. Bílou čokoládu smíchejte s olejem a rozpusťte ji ve vodní lázní, dávejte pozor, aby poleva nebyla příliš horká. Zvlášť rozpusťte opatrně Ruby čokoládu. Na hladinu s bílou čokoládou lžičkou naneste nepravidelné cákance Ruby čokolády a zázvorky namáčejte.
  5. Dozdobte krystalky soli. Nechte okapat a zatuhnout na mřížce. Skladujte v suchu a chladnu.

TIP: Místo kurkumy můžete použít skořici, skvěle se se zázvorem doplňuje. Orientální chuť dokáže přidat jemně namletý kardamom.

Vejce velikosti S váží přibližně 50 g. Vejce L až 73 g. Rozdíl je velký, a to je důvod, proč je lepší vajíčka, žloutky i bílky vážit stejně jako mouku nebo cukr.

Biskupský chlebíček: recepty od Josefa Maršálka a Ivety Fabešové

Vánoce

Perníčky Pryaniki s pomerančem a badyánem

Foto: Marie Bartošová

Perníčky Pryaniki s pomerančem a badyánem

INGREDIENCE (na 40 perníčků):
Těsto
125 g cukru moučky 6 g jedlé sody
300 g hladké mouky 5 g mleté skořice
50 g žitné mouky 5 g mletého hřebíčku
100 g kandované pomerančové kůry 3 g mletého badyánu
60 g měkkého másla 1 pomeranč – kůra
60 g medu 2 g soli
100 g vajec
Poleva
75 g bílků 200 g cukru moučky

POSTUP:

  1. Vejce, med a cukr vyšlehejte ve vodní lázni do pevné pěny, poté přidejte zbývající přísady a vymíchejte hladké těsto, které necháte přes noc odpočinout.
  2. Z odpočinutého těsta vykrojte dílky o 20 g a vytvořte z nich koule. Rozložte je na plech s pečicím papírem dále od sebe a pečte v předem vyhřáté troubě při 160 °C dvacet až pětadvacet minut dozlatova.
  3. Bílky dobře vymíchejte s cukrem dohladka, ale nešlehejte. Upečené, vychladlé perníčky v nich pomocí vidličky namáčejte, nechte okapat na mřížce.
  4. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě, ale až po úplném zatuhnutí polevy.

TIP: Můžete použít jakékoliv kandované ovoce a koření, vždy je pouze nutné dodržet uvedenou gramáž, aby perníčky nebyly tuhé.

Recept na grilášky, slovenské tradiční vánoční cukroví

Vánoce

Pařížské rohlíčky babičky Josefky

Foto: Marie Bartošová

Pařížské rohlíčky babičky Josefky

INGREDIENCE (na 60 rohlíčků):
Sněhová hmota
100 g bílků 2 g mleté skořice
200 g cukru krupice 1 citron – kůra
100 g cukru moučky 2 g soli
100 g vlašských ořechů
Náplň
250 g smetany ke šlehání 75 g másla
50 g kakaa 20 g espressa
70 g cukru krupice2 g soli
100 g hořké čokolády, 70%
Poleva
200 g hořké čokolády 40 g olivového oleje

POSTUP:

  1. Korpusy: Bílky, cukr krupici a sůl zahřejte ve vodní lázni na 60 °C. Zkoušku provedete tak, že cukr mezi prsty musí být úplně rozpuštěný. Vyndejte z lázně a mixérem vyšlehejte tuhý sníh.
  2. Do tuhého a téměř vychladlého sněhu stěrkou přimíchejte směs ořechů, skořice, citronové kůry a cukru moučky. Hmotou naplňte sáček s řezanou zdobicí trubičkou a na plech s papírem nastříkejte malé rohlíčky.
  3. Pečte je 2 hodiny při 90 °C. Nechte vychladnout v troubě.
  4. Náplň: Za stálého míchání svařte všechny suroviny kromě čokolády, směs nechte velmi zvolna vařit asi 2 minuty. Přidejte čokoládu a ponorným mixérem rozmixujte.
  5. Nechte přes noc uzrát v lednici. Druhý den náplň maličko nahřejte a vyšlehejte dohladka. Sáčkem s řezanou trubičkou ozdobně nastříkejte na upečené rohlíčky a v lednici nechte ztuhnout.
  6. Dokončení: Rohlíčky namáčejte v rozpuštěné čokoládě dobře rozmíchané s olejem.

TIP: Rohlíčky se nedají déle skladovat, náplň by zkysla. Pokud máte doma šablony na laskonky, tato sněhová hmota se do nich dá rozetřít. Pečení pak zůstává stejné.

Laskonkám s čokoládovou náplní se na Moravě vždycky říkalo brikety. A ze všech nejraději je měla Josefova třídní učitelka z gymnázia Maruška Vávrová.

Recepty z oblíbených ořechových a proteinových krémů

Recepty

Biskupský chlebíček babičky Boženky

Foto: Marie Bartošová

Biskupský chlebíček babičky Boženky

INGREDIENCE (na 80 kusů):
Těsto
180 g hladké mouky 300 g rozinek
100 g cukru krupice 3 g mletého muškátového květu
100 g vajec 2 g soli
20 g medu 5 g mleté skořice
300 g kandovaného nebo sušeného ovoce 2 g jedlé sody
Na dokončení
50 g (1 vejce) na potření 50 g cukru krupice

POSTUP:

  1. Vejce s medem, cukrem, kořením, solí a sodou ušlehejte do husté pěny, stěrkou vmíchejte zbylé přísady a z hotové hmoty vyválejte na lehce pomoučeném vále 3 válečky, stejně dlouhé, jako je plech, na kterém se budou péct.
  2. Přemístěte je na plech s papírem na pečení, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte cukrem. Pečte ve vyhřáté troubě při 160 °C asi 25 minut dozlatova. Nechte zcela vychladnout.
  3. Skladujte ve vzduchotěsné dóze na suchém místě. Před podáváním nakrájejte ostrým vroubkovaným nožem na tenké plátky.

TIP: Ovoce můžete nahradit nebo doplnit kousky čokolády a ořechů. Zejména pistácie se budou na řezu krásně vyjímat.

Vánoční perníčky: recepty na tradiční, hned měkké a bílkovou polevu

Vánoce

Linecké hvězdičky s mandlemi

Foto: Marie Bartošová

Linecké hvězdičky s mandlemi

INGREDIENCE (na 40 kusů):
Těsto
300 g hladké mouky 30 g mletých mandlí
200 g másla 25 g žloutků
90 g cukru moučky
Na dokončení
200 g pikantní marmelády 100 g nahrubo sekaných mandlí
40 g bílků

POSTUP:

  1. Z mouky, mandlí, cukru a studeného másla vypracujte drobenku, do ní rychle přimíchejte žloutky. Vypracujte hladké těsto, které necháte v chladničce nejméně půl hodiny odpočinout.
  2. Těsto poté rozválejte na lehce pomoučněném válu na tloušťku asi 3 mm a vypíchejte formičkami hvězdičky nebo jiné tvary. Přeneste je na plech s pečicím papírem a do poloviny z nich vypíchněte uprostřed malý otvor.
  3. Bílky rozšlehejte vidličkou a mašlovačkou potřete hvězdičky s dírou uprostřed a posypte je nahrubo sekanými mandlemi. Pečte při 170 °C dozlatova, asi 15 až 20 minut.
  4. Vychladlé slepujte k sobě marmeládou: vždy spodní kousek bez díry a vrchní s otvorem. Skladujte v uzavíratelné dóze na suchém chladném místě.

TIP Josefa Maršálka: Říká se, že do originálního lineckého těsta z Lince patří mleté lískové oříšky a také koření. Nechám to na vás, protože i tato varianta bude luxusní.

Nepečené vánoční cukroví

Vánoce

Josefovy stříbrné rohlíčky

Foto: Marie Bartošová

Josefovy stříbrné rohlíčky

INGREDIENCE (na 65 rohlíčků):
Těsto
280 g hladké mouky 1 suchý prázdný vanilkový lusk
100 g mletých vlašských ořechů70 g cukru krupice
1 g soli 210 g másla
Na dohotovení
stříbrné třpytky

POSTUP:

  1. Začněte tím, že do mixéru (nebo mlýnku na kávu) dáte cukr krupici a prázdnou suchou vanilku. Mixujte, dokud se z cukru nestane vanilkový cukr.
  2. Ten přidejte k ostatním surovinám a vypracujte těsto. Oddělujte dílky o 10 g, z nich v dlani uválejte rohlíčky. Pečte je asi 20 minut při 160 °C na plechu s papírem.
  3. Zabarvená by měla zůstat pouze spodní část rohlíčků. Nechte je vychladnout a poté přestříkejte ještě na plechu třpytkami. Rohlíčky uložte ve vzduchotěsné dóze na suchém místě. Jednotlivé vrstvy proložte pečicím papírem.

Recepty na vánoční cukroví s ořechy

Vánoce

Výběr článků

Načítám