Článek
Kapry zákazníci mohou nakupovat až do 23. prosince. Ceny se od minulých let výrazně nezměnily, i když na ulicích metropole můžeme narazit i na pár překvapení. „My jsme cenu tajili, dokud to šlo, abychom je měli skutečně nejnižší,“ prozradila Právu mluvčí Teska Jana Karasová.
Letošní trh s kapry neuspokojí jen ty spořivé, ale potěší i fanoušky zdravé výživy. Na Staroměstském náměstí totiž mohou narazit na jihočeské kapry, kteří jsou podle prodejců letos mimořádní. „Kapři byli přivezeni z rybníků okolo Blatné, kde je rybáři krmili speciální směsí, a díky tomu nejsou tak tuční,“ řekla mluvčí Vánočních trhů Hana Tietze.
„S blatenskými kapry máme opravdu výborné zkušenosti, každý rok jsou v perfektní kondici, ani se nestává, že by při prodeji docházelo k úhynům. Chuť, kterou si zákazníci oblíbili, je dána geologickým podložím rybníků, ve kterých je správný poměr mezi úrodným bahnem a čistým pískem, a rovněž i speciálním krmivem, které dostávají,“ vysvětlil prodejce blatenských kaprů Ondřej Matlach.
Za kapry z jihozápadních Čech si ovšem zájemci budou muset také připlatit. Za klasického do dvou kil zaplatí 79 korun za kilo a za výběrového nad dva kilogramy 89 korun.
Na co si dát pozor při výběru |
---|
Nakupovat u prodejců, kteří mají řádně označený stánek s uvedením původu prodávaných kaprů. |
V kádích by měla být čistá voda, aby zákazník na rybu viděl. |
Důležité je pohledem zkontrolovat kvalitu ryb v kádích, zda nejsou poškozené, dotlučené či poraněné, zda nejsou přidušené, tedy neplavou na boku, či dokonce břichem vzhůru. |
Při výběru velikosti kapra by se zákazník měl rozhodovat podle počtu strávníků a také podle toho, jestli bude vařit rybí polévku. Je lepší vybrat kapra nad 2,5 kg, aby měl jikry nebo mlíčí na polévku. Je třeba sáhnout po rybě z kádě kapr výběr. |
Nejvhodnější je nechat si kapra usmrtit na místě přímo od prodejce. Před uložením do lednice se musí vykuchat. Porcování přijde na řadu až teprve před samotnou kuchyňskou úpravou. |