Článek
„Vánoční tabule aristokratické i lidové kuchyně se samozřejmě od sebe lišily, ale ani šlechta v 19. století na Štědrý den nehodovala nijak okázale. Přísně se totiž dodržoval půst, aby lidé mohli podle tradice večer spatřit zlaté prasátko,“ prozradil Miloš Kadlec.
Přesto z dnešního pohledu nepostrádalo šlechtické menu jistého luxusu. Během vánočních svátků se například nabízel předkrm v podobě placiček s kaviárem, ústřic či filetů z uzeného lososa s koprem; z ryb nechyběl vařený candát či kapr s křenem a ovocem.
Kapr od Dobromily
„Smažený kapr se poprvé objevil v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové z 2. poloviny 19. století, ale zavedení této tradice se váže spíše do období po vzniku Československa. Daleko běžnějším pokrmem býval kapr načerno známý již ve středověké kuchyni,“ pokračoval Miloš Kadlec s tím, že na dnešní zvyklosti se upravoval netradičně nasladko se silně kořeněnou tmavou omáčkou, pro jejíž přípravu se používal perník, med, sušené ovoce, pivo a víno.
Další oblíbenou variací býval kapr namodro uložený v aspiku z telecích nožiček a ozdobený kvítky z vyskládaných koleček mrkve a pórku.
„V aristokratických kruzích se podávaly například i pečené telecí ledvinky s makarony, květáková polévka, rizoto s raky či pstruh s holandskou omáčkou. Jako sladká tečka se na šlechtický stůl servíroval pudink, lívance s rybízovou zavařeninou a strouhaným tvarohem či velmi oblíbený jablečný závin,“ doplnil Kadlec.
Mimořádné a návštěvnicky oblíbené adventní prohlídky hradů a zámků ovšem nejsou pouze o jídle. Jednotlivé prostory krášlí nazdobené stromky i stromy úctyhodných rozměrů. Nechybí ani dárky, někde zabalené, aby fantazie pracovala, někde nezabalené, protože zvyk balení dárků je poměrně nový.
Adventní prohlídky, doplněné o výklad tradic v době adventní i vánoční, nabízí na severovýchodě Čech například na zámku v Hrádku u Nechanic, v Náchodě a Opočně, na Liberecku na Sychrově, Zákupech a na hradě Grabštejn a na Pardubicku jsou nazdobeny zámky Slatiňany a Litomyšl.
Večerní prohlídky
Otvírací doba jednotlivých objektů je uvedena na webových stránkách památek. A výjimkou nejsou ani večerní prohlídky.
„Otevřeno máme o víkendech, pro školy a objednané skupiny i ve všední dny. Každý pátek až do 15. prosince se konají i večerní prohlídky, kdy atmosféra je ještě pohádkovější. Zámek bude přístupný i během svátků 29. a 30. prosince,“ dodal kastelán zámku Tomáš Kořínek.
Vánoční stromek
Kult vánočního stromku byl na rakouském panovnickém dvoře přijat oficiálně v roce 1816 za vlády císaře Františka I. Do Čech se tradice vánočních stromků dostala ještě o několik let dříve, v roce 1812, a to do rodiny ředitele stavovského divadla Jana Karla Liebicha. Do běžných domácností se pak stromečky dostaly postupně až do poloviny 19. století. Stromky bývaly zpočátku zavěšovány ke stropu a zdobily se sladkým pečivem, jablky, ořechy, sušenými švestkami či hrozinkami.