Článek
Cukrář Jan Moučka z rodinné cukrárny ve Strančicích se s námi podělil o ne tolik známý recept na medové koule. Zajímavé na něm je, že se nejdřív upeče korpus, který se následně rozmixuje a pracuje se s ním dál.
INGREDIENCE
Na korpus
- 200 g moučkového cukru
- 500 g hladké mouky
- jedlá soda
- 4 pl medu
- 2 vejce
- 60 g másla
Na kuličky
- kondenzované (karamelové) mléko (salko)
- máslo (celé)
POSTUP:
- Suroviny na korpus smícháme dohromady.
- Vytvoříme těsto, které následně vyválíme na plech.
- Vložíme do trouby a pečeme na 150 stupňů do zlatova.
- Po upečení dáme těsto vychladit.
- Po vychladnutí těsto rozmixujeme na sypkou hmotu.
- Třetinu z rozmixovaného těsta si dáme stranou.
- Zbytek dáme do misky, přidáme kondenzované mléko a máslo a vytvoříme hmotu.
- Z hotové hmoty následně tvoříme kuličky, které ve zbytku rozmixovaného těsta obalíme.
- Na závěr dáme kuličky vychladit do ledničky a je hotovo.
Historie pečení cukroví sahá až do 16. století, kdy jej pekli pohané, aby ochránili rodinu, zvířata, ale i dům před temnými silami. Vánoční cukroví totiž dle nich mělo tajemnou moc a vázalo se k němu mnoho rituálů, mýtů a pověr.
Například podle pověr je důležité dávat pozor jak při přípravě těsta, tak při samotném pečení. Když hospodyňka cukroví spálí, čeká ji vážná nemoc, naopak, když se jí podaří, znamená to v příštím roce hodně zdraví.