Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
Na těsto: | |
240 g hladké mouky | 1 vejce |
90 g moučkového cukru | 1 žloutek |
45 g másla | 1 lžička skořice |
30 g medu | 1 lžička jedlé sody |
Ozdobení a slepení: | |
povidla | zlatý jedlý sprej |
100 g karamelové čokolády | lyofilizované brusinky |
POSTUP:
- V míse od robotu zpracujete mouku, cukr, máslo, med, vejce, žloutek, skořici i jedlou sodu v hladké těsto. Vše zabalíte do potravinové fólie a necháte odpočinout 2-4 hodiny v lednici.
- Odpočaté těsto vyválíte přibližně na tloušťku 3 mm a začnete vykrajovat kolečka. Ta pokládáte na plech vyložený pečicím papírem s mírným rozestupem.
- Vykrojená kolečka pečete v předehřáté troubě na 190 stupňů přibližně 7-8 minut. Kolečka musí být světle hnědá. Nelekejte se, že budou tvrdší.
- Ve vodní lázni si rozpustíte čokoládu a opatrně do ní namáčíte polovinu upečených koleček. Jakmile čokoláda zatuhne, tak kolečka nastříkáte zlatým sprejem.
- Zbylou čokoládu si dáte do cukrářského sáčku, ustřihnete malinkou špičku a ozdobíte vrchní kolečka a na ně přidáte kousky lyofilizovaných brusinek.
- Na zbylé půlky nanesete za pomoci cukrářského sáčku povidla a spojíte s ozdobenými kolečky. Nechte odležet dva až tři dny v plechové dóze, aby cukroví hezky změklo.
Recept na Betlémské hvězdičky podle Ivety Fabešové
Vánoce
Vánoční oříškové kroužky podle Besky
Vánoce