Článek
Marokánky s ořechy a kandovaným ovocem podle blogerky Slepičárna blog
INGREDIENCE |
---|
125 ml smetany 33% |
50 g másla |
200 g moučkového cukru |
50 g medu |
80 g hladké mouky |
250 g oříšků (vlašské ořechy, pekanové ořechy, mandle) |
250 g kandovaného ovoce (papája, jahody, meruňky, ananas) |
300 g hořké čokolády (ideálně 70%) |
POSTUP:
- Smetanu spolu s máslem a cukrem smícháme v hrnci a přivedeme k varu. Vaříme za stálého míchání asi 2 minuty. Poté vmícháme med, přidáme nasekané ořechy spolu s na malé kousky pokrájeným kandovaným ovocem. Vaříme na mírném plamenu přibližně 5 minut.
- Poté odstavíme a po chvilce (asi po 5 minutách) přidáme mouku a pořádně promícháme. Plechy vyložíme pečicím papírem. Směs nabereme velkou lžící a tvarujeme marokánky na plechu. Dáváme je dál od sebe a tvarujeme do výšky více než 1 cm. Marokánky můžeme dotvarovat i rukou namočenou ve vodě, nebude se to lepit.
- Troubu rozehřejeme na 200°C. Marokánky pečeme dozlatova, 10 až 15 minut (podle velikosti). Když je necháme v troubě déle a lehce se připálí, budou mít karamelovou chuť (ta nám vyhovuje více).
- Po upečení necháme marokánky na kuchyňské mřížce zcela vychladnout. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu. Marokánky otočíme a potřeme je pomocí mašlovačky rozpuštěnou čokoládou. Necháme zatuhnout. Můžeme jíst hned, nebo je uložit na suché a chladné místo.
TIP: Na marokánky můžeme použít i bezlepkovou mouku, jakékoliv ořechy a sušené ovoce. Přidat můžeme i sušenou citronovou kůru. Do smetany vmícháme mletou skořici, hřebíček a badyán. Dokonce můžeme přidat i alkohol – rum nebo whisky.
Nejoblíbenější cukroví Josefa Maršálka
Vánoce
Marokánky s ovesnými vločkami
INGREDIENCE |
---|
100 g jemných ovesných vloček bezlepkových Probio |
80 g ořechů – 40 g lískových ořechů a 40 g mandlí |
100 g sušeného ovoce – 30 g sušených švestek, 30 g sušených meruněk a 40 g rozinek |
200 ml mléka |
40 g másla |
60 g medu |
hořká čokoláda na přelití |
Postup:
- Ovesné vločky opečeme asi 2–3 minuty nasucho na pánvi. Získají díky tomu lehce oříškovou chuť. Dáme pozor, abychom vločky nespálili. Měly by být maximálně jen lehce dozlatova.
- Lískové oříšky opražíme také nasucho na pánvi, a to do té doby, než začne slupka praskat a odlupovat se. Až ořechy trochu zchladnou, promneme je v dlaních, aby se slupka oloupala. Pak je nasekáme najemno spolu s mandlemi.
- Sušené ovoce nakrájíme nadrobno a smícháme s ořechy a vločkami.
- V hrnci zahřejeme mléko, máslo a med. Horkou směsí přelijeme sypkou směs a mícháme asi 3 minuty, aby se tekutina rovnoměrně vsákla. Uhladíme vařečkou a necháme odpočívat asi 10 minut.
- Směs nanášíme na plech vyložený pečicím papírem. Můžeme to zkusit lžičkami, nejlépe to ale jde navlhčenýma rukama. Směs umačkáme do kompaktních placiček.
- Pečeme při 160 °C cca 25 minut dozlatova. Necháme vychladnout.
- Spodní stranu potíráme rozpuštěnou čokoládou a necháme zaschnout. Skladujeme v uzavřené krabičce v chladu. Vydrží zhruba 1–2 týdny.
Biskupský chlebíček: recepty od Josefa Maršálka a Ivety Fabešové
Vánoce
Vánoční štóla: Recept na tradiční tvarohovou a dvě další skvělé varianty
Vánoce
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky - pečení a moučníky