Hlavní obsah

Lžíce medu před spaním pomůže zhubnout ještě před Vánoci

Vánoce jsou pro řadu z nás příležitostí, jak rychle a snadno nabrat několik kil navíc. Všudypřítomná vtíravá vůně čerstvě upečeného cukroví, delikatesy v podobě domácích bramborových salátů a řízků většinou zbaví silné vůle i ty, kteří si jinak dokážou požitek ze sladkého a tučného jídla odepřít.

Foto: Profimedia.cz

Medová dieta slibuje zhubnutí až 1,3 kilogramu týdně.

Článek

K tomu, abyste naopak před Vánoci shodili pár kil, pomůže obyčejný med. Kombinace přírodních cukrů ho dělá ideální dietní potravinou. Podle britských dietologů není žádný problém do svátků zhubnout až jednu konfekční velikost.

Lžíce medu před spaním by podle britské studie měla nastartovat organismus tak, že okamžitě začne spalovat tuky, zatímco budete spát. Také funguje jako prevence proti závislosti na sladkostech. Údajně díky této nové revoluční metodě hubnutí totiž další den nebudete mít sebemenší chuť na cokoli, co obsahuje cukr.

Deník Daily Mail informoval, že díky medové dietě by se mělo podařit zhubnout tři libry týdně. To je přesně 1,3 kilogramu. Dietní program je předmětem celoživotního průzkumu nutričního poradce Mika McInnese. Nahrazení medu za cukr, třeba večer do horkého nápoje, aktivuje mechanismy v mozku, které začnou pracovat tak, že mohou kolikrát devastující chuť na cukr úplně utlumit.

Med snižuje hladinu glukózy v krvi

„I na první pohled relativně zdravé potraviny jsou plné skrytých cukrů a bílé mouky, které tělo velmi rychle přeměňuje na cukr,” říká McInnes. „To znamená, že naše hladina cukru je celý den na svém maximu. Tělo je cukrem přetíženo a do krve uvolňuje hormon inzulín, který odesílá krevní cukr do jater, aby tam byl přeměněn na tuk a uložen na těle,” dodává.

„Mnoho studií dokazuje, že pokud vypijeme čaj s medem, cukry z něj se chovají v těle úplně jinak než bílý cukr,“ tvrdí McInnes a vysvětluje, proč je med mnohem zdravější než cukr. Většina dietologů podle něj chybně umisťuje med do kategorie špatných cukrů. Vědci z Dubaje kupříkladu prokázali, že po konzumaci medu nedojde ke zvýšení krevní glukózy, ale naopak ke snížení. U bílého cukru dochází k opaku.

Díky medu mozek spaluje tuky

Po konzumaci potravy s vysokým obsahem sacharidů se zvýší hladina krevní glukózy. A tzv. gliové buňky, které vyživují neurony v mozku, reagují obranným mechanismem. Zabrání přístupu nadměrného množství glukózy k neuronům. Tělo ze slinivky vyloučí inzulín a cukry začne ukládat do tuku. Mozek se ale dostane kvůli omezení přísunu glukózy do stresu a začne se chovat hladově, nutí svého majitele k další konzumaci cukrů.

Koloběh se tak opakuje a tělo tloustne. Po konzumaci medu ale k prudkému nárůstu glukózy nedojde. A to platí zvláště v noci, kdy se mozek kvůli gliovým buňkám dostává do stresu nejčastěji. Pokud si člověk dopřeje lžíci medu před usnutím, gliové buňky nereagují obranně a dodávají neuronům celou noc dostatek glukózy, mozek nezažívá stres a začne spalovat tuky.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám