Článek
Linecké cukroví - jednoduchý recept podle cukráře Jana Moučky
INGREDIENCE |
---|
350 g hladké mouky |
250 g másla |
120 g moučkového cukru |
2 vajíčka |
POSTUP:
- Do mísy prosejte mouku a smíchejte ji s moučkovým cukrem.
- Následně přidejte vychlazené a na kostičky nakrájené máslo a těsto prohněťte.
- Do misky vedle rozbijte vajíčka, spirálou promíchejte a přidejte do mísy s těstem.
- Všechny ingredience propracujte do hladkého těsta.
- Těsto zabalte do fólie a dejte do ledničky vychladit alespoň na 3 hodiny.
- Vychlazené těsto vyndejte, vyválejte a vykrajovátkem či malou skleničkou si připravte sudý počet koleček, do jedné poloviny můžete vypíchnout otvor.
- Troubu předehřejte na 150 °C. Vykrájená kolečka dejte na plech s pečicím papírem a pečte dozlatova, přibližně 5 minut.
- Kolečka namažte marmeládou nebo džemem, slepte a pocukrujte.
Tip: Marmeládu či džem nanášejte na kolečka pomocí kornoutu či sáčku na zdobení, aby se marmeláda nanesla rovnoměrně. Cukrem posypte horní díly cukroví ještě před lepením, vynikne tak kontrast mezi cukrovým posypem a džemem.
Vánoční perníčky: recepty na tradiční, hned měkké a bílkovou polevu
Linecké cukroví ze špaldové mouky
INGREDIENCE |
---|
250 g hladké špaldové mouky |
125 g změklého másla |
125 g moučkového cukru |
1 vejce |
1 lžička strouhané citronové kůry |
1 lžička vanilkového extraktu |
džem nebo marmeláda na slepování |
POSTUP:
- Mouku smíchejte s citronovou kůrou.
- Máslo utřete s cukrem a postupně vmíchejte vejce a vanilkový extrakt.
- Do máslové směsi zapracujte mouku – vznikne vám hladké těsto.
- Těsto zabalte do potravinové folie a uložte alespoň na hodinu do lednice.
- Vychlazené těsto vyválejte na pomoučené ploše a vykrajujte vámi vybrané tvary.
- Jednotlivé kousky cukroví klaďte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte při teplotě 170 °C dorůžova, asi 3-5 minut, podle tloušťky těsta a velikosti cukroví.
- Vychladlé kousky slepujte marmeládou.
Recepty na vánoční cukroví s ořechy
Linecké cukroví z rýžové mouky
INGREDIENCE |
---|
250 g másla |
kůra z bio citronu |
2 vejce |
500 g rýžové mouky |
120 g třtinového moučkového cukru |
rybízový džem |
POSTUP:
- Máslo utřete se žloutky, cukrem a citronovou kůrou.
- Přidejte mouku a vypracujte hladké těsto.
- Zabalte do fólie a nechte ideálně přes noc odležet v lednici, pak těsto na pomoučeném válu vyválejte na tenký plát.
- Pomocí vykrajovátek tvořte požadované tvary, dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 160 stupních 10 až 12 minut.
- Vychladlé cukroví slepujte džemem a zdobte moučkovým cukrem.
- Uchovávejte v suchu a chladu.
Může se vám hodit na Zboží.cz: Plechy na pečení, Formičky a vykrajovátka, Válečky na těsto, Džemy, marmelády a povidla