Článek
Kapra má většina z nás spojeného hlavně se štědrovečerní večeří a na talíř se nám během roku dostane jen velmi zřídka. Šéfkuchař pražské restaurace Fluidum Ondřej Soukup ale ukázal Novinkám jednoduchou přípravu kapra nastudeno, kterého můžete podávat nejen jako skvělý předkrm k vánoční večeři, ale i kdykoliv během roku. A to nejdůležitější - kapr ve sladkokyselém nálevu je ideálním pomocníkem proti kocovině.
Třeboňský kapr marinovaný v kořenové zelenině ( recept pro 4 osoby ) | |
---|---|
MASO | |
vykostěné filety kapra | 400 g |
NÁLEV | |
bílý vinný ocet | 2 dcl |
voda | 2 dcl |
mrkev | 100 g |
cibule | 200 g |
celer | 100 g |
sůl, pepř, cukr | podle chuti |
Postup | |
---|---|
Nálev: Svaříme sklenici octa spolu s vodou, na nudličky nakrájenou mrkví, celerem a cibulí, ochutíme na sladko-kyselo solí, octem a čerstvě umletým pepřem. | |
Filety kapra poklademe na dno zapékací misky. Zalijeme je vroucím nálevem tak, aby byl kapr zcela ponořený, a dáme na 8 minut do trouby rozpálené na 200°C. | |
Vyndáme a necháme do druhého dne proležet v chladničce. V lednici nám takto připravená ryby vydrží nejméně 14 dní. Podáváme s čerstvým pečivem. |