Článek
„Ne každý má rád kapra a krůta je jednou z možností, jak si na Vánoce pochutnat a neskončit s kostí v krku,“ usmívá se Miroslav Hanzal. A to i přesto, že on sám vánoční tradice striktně dodržuje.
Rok, co rok doma připravuje klasické vánoční menu s rybí polévkou a smaženým kaprem. Ozvláštňuje si ho ale tmavou omáčkou s vánočkou a kaprem na kyselo, po kterém vám prý slehne a můžete se tak rovnou pustit do cukroví.
Krůtí prsíčka nadívaná kandovaným ovocem a ořechovým chlebem s pečenou bramborovou kaší ze sladkých brambor, se salátkem z růžičkové kapusty (cca 4 porce) | |
---|---|
MASO | |
krůtí špalíčky | 4x180 gramů |
sůl | |
pepř | |
špejle nebo vepřová bránice | |
NÁDIVKA | |
zbylé odkrojky krůtího masa | 40 gramů |
smetana | 30 mililitrů |
sušené ovoce (švestky, meruňky, křížaly) | 100 gramů |
sušený ovocný chleba s ořechy (nebo jen chleba a oříšky) | 40 gramů |
sekaná čerstvá pažitka | |
sůl | |
pepř | |
BRAMBOROVÁ KAŠE | |
sladké brambory (batáty) | 1,5 kilogramu |
česnek | 3 stroužky |
máslo | 100 gramů |
tymián | |
sůl | |
pepř | |
cukr | |
SALÁT Z RŮŽIČKOVÉ KAPUSTY | |
růžičková kapusta | 160 gramů lístků |
červená cibule | 1 kus |
česnek | 1 stroužek |
máslo | 50 gramů |
olivový olej | |
sůl | |
pepř |
Postup |
---|
MASO: Krutí prsa nakrájíme na špalíčky. Pomocí úzkého dlouhého nože si ve špalíčcích vytvoříme vodorovný otvor a pomocí cukrářského pytlíku krůtu naplníme připravenou nádivkou. Poté otvor uzavřeme špejlí, jehlicí anebo celé krůtí maso zabalíme do vepřové bránice. Špalíčky zlehka opečeme na pánvi a poté, co získají zlatavou barvu, je dáme do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme asi 15 minut. |
NÁDIVKA: Odřezky krůtího masa rozmixujeme se smetanou. Do připravené hmoty přidáme sušené ovoce, ořechový chléb (popřípadě chléb a oříšky) a dochutíme solí, pepřem a sekanou čerstvou pažitkou. |
BRAMBOROVÁ KAŠE: Sladké brambory si oloupeme, nakrájíme na stejnoměrné kostičky a dáme do předem vymaštěného pekáče. Přidáme česnek, tymián, sůl, pepř a máslo. Vše zakryjeme alobalem a pečeme v troubě na 180° C přibližně 50 minut. Poté alobal sundáme a brambory ještě dalších 10 minut necháme v troubě na 200° C, aby chytily zlatavou barvu. Takto upečené brambory rozmixujeme mixérem a propasírujeme přes jemné sítko. Tím získáme hladké pyré. |
SALÁT Z RŮŽIČKOVÉ KAPUSTY: Růžičkovou kapustu rozebereme na lístečky, které zprudka asi 20 vteřin povaříme v osolené vodě. Poté je scedíme a rychle dáme zchladit do ledové vody. Nakrájíme si červenou cibuli a stroužek česneku na měsíčky a zlehka je orestujeme na pánvi. Přidáme povařené lístky kapusty, máslo a vše dochutíme solí a pepřem. |