Článek
Štrúdl punč
Suroviny: 4cl Hruškovice Williams R. Jelínek, hruškový nebo jablečný džus, cukr, koření na svařené víno, skořice |
Postup: Všechny ingredience dejte do kastrůlku a na mírném ohni ohřívejte cca 15 minut |
Mandarinkový punč
Jak na skvělý vánoční punč bez bolehlavu
Vánoce
Suroviny: 4 mandarinky na vaření, 4 mandarinky na odšťavení, 3 lusky skořice celé, 1 lžička celého hřebíčku, 4 celé badyány, 1 lžička mletého zázvoru, 200 ml jablečného sirupu, 3 lžíce třtinového cukru, 200 ml rumu |
Postup: Mandarinky odšťavněte nebo z nich ručně vymačkejte šťávu. Slijte do hrnce a vsypte nadrobno nakrájené zbylé mandarinky. Přidejte skořici, hřebíček, badyán a mletý zázvor. Přilijte jablečný džus, rum a oslaďte. Přiveďte k varu a krátce povařte. Základ na mandarinkový punč přeceďte do lahvičky a vložte do setu. Při podávání pouze zalijte sirup vroucí vodou a dozdobte kořením a měsíčkem mandarinky. |
Malinový punč
Suroviny: 150 g mražených malin, šťáva z jednoho citronu, 3 sáčky malinového čaje, třtinový cukr (dle chuti), badyán, skořice, hřebíček, rum, bílé nebo červené víno |
Postup: Do vroucí vody vhoďte sáčky s čajem, přidejte citronovou šťávu, cukr a koření. Ztlumte plamen a do hrnce vlijte rum a červené nebo bílé víno. Nakonec ke směsi přidejte mražené maliny a punč prohřejte. Horký punč nalijte do vyhřátých sklenic a podávejte. |
Horký sekt
Suroviny: 1x Rotkäppchen Sec, 4 hvězdy badyánu, 2 lusky kardamomu, 6 ks hřebíčku, 5 kousků celé skořice, 5-10 kuliček pepře, 1 bio pomeranč, 2 polévkové lžíce cukru, 100 ml hroznové šťávy |
Postup: Omyjte pomeranč a pomocí škrabky odstraňte kůru tak, aby zůstala bílá vnitřní část na pomeranči. Na tento recept využijeme pouze kůru, proto samotný pomeranč využijte třeba jako zdravou svačinku. Vložte pomerančovou kůru do hrnce a přidejte všechno ostatní koření a přísady s výjimkou cukru a hroznové šťávy poté zalijte sektem. Pomalu zahřejte na 75-80°C a nechte prohřívat, po 10 minutách přimíchejte cukr, hroznovou šťávu a prohřívejte dalších 5 minut. |
Horký exotický oříšek
Novoroční přípitky mohou být plné fantazie
Lifestyle
Suroviny: na 1 porci: 250 ml plnotučného mléka, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, špetka mleté skořice, 3 hřebíčky, 2 hvězdičky badyánu, 3 lžičky rozpustné kávy Jacobs s příchutí lískového oříšku, třtinový cukr, hoblinky z 1 čtverečku mléčné čokolády |
Postup: V kastrůlku ohřejte 250 ml plnotučného mléka spolu s kořením. Jakmile ucítíte, že se začíná uvolňovat vůně koření, přidejte dvě lžičky kávy. Až se káva v mléce rozpustí, můžete přestat směs ohřívat. Vše naservírujte do hrníčku, oslaďte dle chuti a navrch dozdobte hvězdičkou badyánu s nastrouhanými kousky čokolády. |
Svařené víno
Suroviny: 1 litr kvalitního červeného vína, kůra z 1 pomeranče, citrónová tráva pomačkaná plochou stranou nože a nakrájená na kousky, 1 lžička tmavého cukru, 5 ks zázvoru naloženého v cukru, 2 lžičky sirupu z naloženého zázvoruDo čajového sítka: 10 semínek kardamomu, 5 hřebíčků, 2 ks badyánu, 2 celé skořiceDo čajového sítka: 10 semínek kardamomu, 5 hřebíčků, 2 ks badyánu, 2 celé skořice |
Postup: Do konvice vložte pomerančovou kůru, citronovou trávu, cukr, zázvor a sirup, zalijte 1 litrem červeného vína. Následně vložte do konvice sítko s kořením. A na mírném ohni zahřívejte 30 minut. |
Hot coco bay
Suroviny: 50 ml Captain Morgan Original Spiced Gold, 50 ml likéru Baileys či vaječného likéru, 100 ml horké čokolády, 1 vanilkový lusk, šlehačka |
Postup: Na slabém plameni nechte ohřát čokoládu a dochuťte ji semínky z vanilkového lusku. Připravte si vysoký hrnek a nalijte do něj vaječný likér a rum. Přidejte čokoládu, dozdobit můžete také šlehačkou. Drink lze dochutit i skořicí nebo strouhanou čokoládou. |
Italská klasika po česku
Suroviny: Vaječný likér, Božkov mandlový, šlehačka |
Postup: Smíchejte vaječný likér s mandlovým a dobře prohřejte. Ozdobte šlehačkou a servírujte. |
Sharp Voice
Suroviny: 2 cl liči sirupu, 2 cl čerstvé citrónové šťávy, 2 cl džusu Granini černý rybíz, 10 cl perlivé Mattoni, chilli paprička k promíchání a na ozdobu |
Postup: Smícháme všechny ovocné složky, dolijeme perlivou minerální vodou a dozdobíme chilli papričkou. |
Perníkový koktejl
Suroviny: čerstvě namixovaná jablka, med, perníkové koření, skořice, citrónová šťáva, perlivá Mattoni |
Čerstvě rozmixovaná jablka smícháme se lžící medu, trochou perníkového koření a skořice, přidáme citronovou šťávu a dolijeme perlivou vodou. |
Pivní punč
Co s tělem po čtyřicítce dělá alkohol
Zdraví
Suroviny: 1 litr Litovel Červený pomeranč, 0,5 litru pomerančové šťávy (pomerančový nektar 50%), 0,25 litru silného extraktu čaje jablko–skořice, 0,25 litr likéru Griotka, 0,1 litru tuzemáku, 1 lžičku koření na punč, pomeranč, koktejlovou třešeň na ozdobu |
Postup: Vše smícháme a zahřejeme (maximálně do teploty 60 °C), podle chuti ještě můžeme ozdobit vanilkovým cukrem a medem. Poté podáváme v nižších sklenicích, na jejich ozdobu můžeme použít kousek pomeranče a koktejlovou třešeň. |