Hlavní obsah

Klasické recepty na vánoční cukroví podle našich babiček

Novinky, ema

Mnohé české domácnosti jsou při přípravě vánočního cukroví velmi konzervativní. Nejčastěji se u nás pečou vanilkové rohlíčky a linecká kolečka, průměrná domácnost vyprodukuje na osm druhů cukroví a většinou pečou lidé podle stále stejných receptů.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční cukroví peče většina českých domácností.

Článek

V trávení svátků jsou Češi velmi konzervativní, většina obyvatel České republiky je na Vánoce v rodinném kruhu, v čemž také držíme evropské prvenství. Co se týče domácího cukroví, to připravuje 80 % domácností. Pečeme stále to samé a tak trochu zapomínáme na recepty, podle nichž pekly naše babičky a starší generace.

„Hospodyňky se stále drží stejných receptů a tradiční druhy cukroví, jako jsou například sádlovky nebo ischelské dortíčky, se na českých stolech objevují málokdy. Je škoda, že lidé zapomínají na původní recepty, podle nichž pekly naše babičky. Přitom výborných receptů na vánoční cukroví existuje nespočet. Například Masarykovo cukroví patří k těm, na které se skoro zapomnělo, přitom je vynikající a jeho příprava je opravdu snadná,“ řekl Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada.

Tradiční recepty na vánoční cukroví

Vánoce

Důležitý plán pečení

Při pečení více druhů cukroví není v lidských silách připravit vše najednou. Proto je dobré začít perníčky, protože ty potřebují na odležení nejdelší dobu. Následují vanilkové a ořechové druhy a různé sušenky. Naopak nepečené cukroví stačí připravit pár dní před Vánocemi. Těsto na všechny druhy pečeného cukroví je dobré připravit den předem.

Vyzkoušejte lety osvědčené recepty, které z českých kuchyní pomalu, ale neúprosně mizí. Takové tradiční cukroví zpestří vánoční stůl a potěší i chuťové buňky.

1. Vanilkové rohlíčky

Suroviny: Mouka hladká 560 g, máslo 450 g, vlašské ořechy mleté 200 g, cukr moučka 130 g, vanilkový lusk a cukr moučka na obalení
Postup: Do mísy nakrájíme na drobné kousky studené máslo z lednice, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme v tužší těsto podobné lineckému. Z hotového těsta tvoříme malé kuličky, které následně rukou rozválíme na válečky a z nich tvarujeme rohlíčky.Rohlíčky pokládáme na plech s papírem a pečeme na 180° zhruba 10–12 minut (dle velikosti). Připravíme si moučkový cukr na obalení a přidáme do něj vanilkový lusk, který podélně rozřízneme a špičkou nože vyškrábneme drobounká semínka. Ta následně smícháme s moučkovým cukrem. Jeden lusk velmi dobře ochutí přibližně 500 g cukroví. Rohlíčky obalujeme čerstvě upečené, ještě vlažné, protože tím do sebe část cukru vsáknou a budou ještě křehčí a lahodnější.
Foto: www.monchocolatier.cz

2. Ořechovo-ovocné cookies

Suroviny: 3/4 hrnečku medu, 1/2 hrnku másla, 1 1/4 hrnku celozrnné mouky, 1/2 čajové lžičky soli, 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva, 2 vejce, 2 hrnky nasekaných ořechů, 2 hrnečky nasekaného sušeného ovoce
Postup: Máslo si nechte trochu změknout a pak ho utřete s medem. Přidejte obě vejce a ušlehejte. Poté přidejte mouku, sůl, prášek do pečiva a vše smíchejte. Nakonec přidejte nasekané ořechy a sušené ovoce a vše opět smíchejte. Na plech dejte pečicí papír, lžící si naberte trochu těsta a formujte z nich cookies. Pečte při 130° asi 20 minut.
Foto: CEEF

3. Husarské koláčky plněné pikantní marmeládou

Suroviny: 300 g hladké mouky, 100 g ořechů, 200 g másla, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky
Postup: V míse smícháme všechny sypké suroviny včetně ořechů. Přidáme nakrájené máslo. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme ho v chladničce odpočinout do druhého dne. Těsto rozkrájíme na čtvrtiny, z každé vyválíme váleček o průměru cca 2 cm a odkrajujeme asi 0,5cm kousky. Z nich tvarujeme kuličky, které pokládáme na plech vyložený papírem na pečení. Poté do nich vytlačíme koncem vařečky důlky. Pečeme v předehřáté troubě při 180° asi 7 minut. Koláčky necháme vychladnout. Smícháme 150 g rybízové marmelády a 75 g moučkového cukru a plníme do důlků.
Foto: Martin Siebert

Vánoční perníčky: recepty na tradiční, hned měkké a bílkovou polevu

Vánoce

4. Sádlovky s důlkem plným marmelády

Suroviny: 170 g hladké mouky, 150 g sádla, 150 g moučkového cukru, 60 g kakaa
Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme do druhého dne odpočinout. Z těsta tvarujeme malé kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Do středu každé kuličky uděláme obráceným koncem vařečky důlek. Plech vložíme do trouby předem vyhřáté na 170° a pečeme asi 10 minut. Upečené sádlovky necháme vychladnout a pak plníme marmeládou.
Foto: Martin Siebert

5. Ischelské dortíčky v hořké čokoládě

Suroviny: 210 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g moučkového cukru, 40 g mletých neoloupaných mandlí, 140 g másla, citronová kůra, vanilka, na špičku nože skořice Náplň: 100 g cukru, 1 lžička rumu, 20 g rybízové marmelády, 150 g opražených rozmixovaných lískových ořechů
Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce uležet do druhého dne. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme tvary, které přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 170° asi 8 minut. Necháme vychladnout, polovinu tvarů potřeme marmeládou a druhou ořechovou náplní a opatrně spojíme k sobě, necháme ztuhnout a namáčíme vrchní stranou do rozehřáté čokoládové polevy. Ozdobíme půlkami ořechů nebo mandlí. Necháme zaschnout.
Foto: Martin Siebert

6. Sacher dortíčky

Suroviny: 420 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 280 g másla, 4 žloutky, kakao, vanilka, citronová kůra, čokoláda na vaření
Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta vyválíme plát, vykrajujeme tvary, v polovině vypíchneme střed a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 170° asi 8 minut. Necháme vychladnout a poté plné hvězdičky potřeme marmeládou, zakryjeme je vykrojenými hvězdičkami. Poté potíráme čokoládovou polevou.
Foto: Martin Siebert

Recepty na nepečené cukroví, které připraví snadno a rychle i začátečník

Vánoce

7. Křehké mušličky plněné drcenými ořechy

Suroviny: 280 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vejce Náplň: 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g moučkového cukru, špetka citronové kůry, lžíce rumu
Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a necháme ho v chladničce do druhého dne odpočinout. Z těsta vyválíme na pomoučeném válu plát asi 2 mm silný. Vykrajujeme z něj kolečka, do středu dáme malý kopeček připravené náplně, kolečko i s náplní v půlce přehneme a okraje těsta k sobě po obvodu přitiskneme. Rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předem vyhřáté na 170° asi 10 minut. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli vychladnout a následně obalujeme ve vanilkovém či moučkovém cukru.
Foto: Martin Siebert

8. Nadýchané ořechové rohlíčky z formičky

Suroviny: 100 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 125 g mletých vlašských ořechů, 1 lžička prášku do pečiva, 125 g másla
Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta odkrajujeme kousky a prsty je vtlačujeme do formiček rohlíčků tak, aby nebyly moc plné, těsto se při pečení vyfoukne. Formičky vložíme do trouby předem vyhřáté na 140° a pečeme asi 20 minut. Ještě horké vyklepneme z formiček. Necháme vychladnout, konce rohlíčků namáčíme do čokoládové polevy.
Foto: Martin Siebert

9. Masarykovo cukroví

Suroviny: 180 g vlašských ořechů, 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g krupicového cukru, 1 lžíce kakaa holandského typu, 1 žloutek, moučkový cukr na obalení
Postup: Ořechy na 2 hodiny namočíme do studené vody, pak je nahrubo nasekáme. Přidáme ostatní suroviny a zpracujeme těsto. Vytvarujeme z něj válečky o průměru asi 4 centimetry a necháme je v lednici nebo v mrazáku ztuhnout. Z válečků krájíme kolečka, klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme je v předehřáté troubě při 180° asi 8 minut. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli vychladnout a následně obalujeme ve vanilkovém moučkovém cukru.
Foto: Martin Siebert

10. Perníčky

Suroviny: 650 g hladké mouky (nebo lze i namíchat hladkou s žitnou), 200 g moučkového cukru, 100 g másla, 4 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 1 prášek do perníku, cca 180 g medu, 20 g kakaa, skořice
Postup: Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a uložíme do chladničky odpočinout, nejlépe do druhého dne. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme různé tvary. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 180° dozlatova. Po upečení přetřeme žloutkem rozmíchaným s trochou studené vody. Po vychladnutí zdobíme cukrovou polevou (1 bílek, zhruba 150 g moučkového cukru, pár kapek citronové šťávy).
Foto: Martin Siebert

Recepty na retro vánoční cukroví

Vánoce

11. Staročeské pracny (medvědí tlapky)

Suroviny: 120 g vlašských ořechů, 150 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g másla, 1 vejce, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1 lžička kakaa
Postup: Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta odkrajujeme kousky a prsty je vtlačujeme do formiček tak, aby uprostřed vznikl důlek. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 180° asi 8 minut. Upečené pracny vyndáme, necháme chvilku zchladnout a ještě horké je vyklepneme z formiček a obalíme ve vanilkovém a moučkovém cukru.
Foto: Martin Siebert

12. Čokoládové oválky s pařížským krémem a mandlí

Suroviny – těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 140 g másla, 2 žloutky, 30 g kakaa, vanilka, citronová kůraKrém: 300 ml smetany ke šlehání, 150 g kvalitní čokolády, 30 g polohrubé mouky, 1 žloutek, 250 g másla
Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta vyválíme plát, vykrajujeme tvary a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 170° asi 8 minut. Necháme vychladnout, případně několik dní odležet. Před zdobením krémem dáme na každý oválek trochu malinové marmelády a půlku mandle. Krém: Smetanu přivedeme k varu, přidáme čokoládu a necháme ji rozpustit. Za stálého míchání opatrně přisypeme polohrubou mouku a provaříme. Stáhneme z plamene a vmícháme jeden žloutek. Hmotu zchladíme. Mezitím si necháme při pokojové teplotě povolit máslo, které vyšleháme spolu s čokoládovou hmotou. Krémem naplníme cukrářský sáček a zdobíme připravené korpusy. Dáme do chladničky zchladnout a poté namáčíme v čokoládové polevě, dozdobíme druhou půlkou mandle.
Foto: Martin Siebert

Linecké cukroví: recept na tradiční, bezlepkové a ze špaldové mouky

Vánoce

13. Karamelové slzičky polévané hořkou čokoládou

Suroviny: 210 g hladké mouky, 140 g mletých vlašských ořechů, 70 g moučkového cukru, 140 g másla, 1 lžíce kakaa, 2 žloutky, trocha nastrouhané kůry z citronuKrém: 1/2 karamelového salka, 250 g másla, čokoládová poleva na ozdobu
Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta vyválíme plát, vykrajujeme tvary a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180° asi 7 minut. Necháme vychladnout a několik dní odležet. Následně zdobíme karamelovým krémem. Krém: Zkaramelizované salko prošleháme s máslem. Krémem naplníme cukrářský sáček a ozdobíme jím slzičky. Necháme v lednici (nebo mrazáku) zatuhnout a na závěr namáčíme do čokoládové polevy.
Foto: Martin Siebert

14. Ořechy plněné krémem zdobené bílou čokoládou a drcenými ořechy

Suroviny: 350 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 120 g vlašských ořechů, 250 g máslaKrém: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 lžíce rumu, 50 g nastrouhaných vlašských ořechů
Postup: Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta odkrajujeme kousky a prsty je vtlačujeme do formiček tak, aby uprostřed vznikl důlek. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180° asi 8 minut. Upečené ořechy vyndáme z trouby, necháme chvilku zchladnout a ještě teplé vyklepneme z formiček. Necháme vychladnout a několik dní odležet. Následně plníme krémem. Krém: Změklé máslo vyšleháme s cukrem dohladka, přidáme rum a mleté ořechy. Krém dáme do cukrářského sáčku a plníme ořechy. Spojíme vždy dva kusy korpusu k sobě. Konce ořechů namáčíme v čokoládové polevě a posypeme drcenými ořechy.
Foto: Martin Siebert

Vánoční cukroví: Nejlepší recepty na tradiční druhy, jednoduché nepečené cukroví i vánočku

Vánoce

Související články

Kaprů pro vánoční stůl bude letos dostatek

I když ještě všechny výlovy tuzemských rybníků neskončily, první odhady ukazují, že kaprů pro předvánoční trh bude dostatek a že očekávanou poptávku českých...

Výběr článků

Načítám