Článek
Lidé, kteří se o Silvestru vydávali do víru nočního života, obvykle večeřeli před odchodem z domova. Menu nebylo nijak luxusní, na stolech se objevovala bílá polévka s rýží, hovězí maso s cibulovou omáčkou a okurkami, kuřata s květákem, salát, suchárky, pilo se pivo a káva.
Chlebíčky podle vlastního gusta
Za zábavou se pak vyrazilo do módních tančíren a kabaretů. Lidé ale navštěvovali i večírky pro zvané v soukromých domech, kde se v honosných salonech tančilo, hrály společenské hry, nejčastěji o fanty, nebo se předváděly pantomimy.
První pohoštění se objevilo asi hodinu před půlnocí. Servírovaly se podnosy s řezy housek i chleba a další mísy s pečeným masem, většinou vepřovým. K mání byly také tácy s tence krájenými plátky uzenin, sýrů, s huspeninou a kolečky citrónů. Obložený chléb si z nich pak připravil každý sám podle svého gusta.
Punče, pivo i cukrová voda
Hospodářský rozkvět v dalších desetiletích se projevil i na rozmanitosti silvestrovského menu. Na stolech se objevovali kapouni s mušlemi, nadívaní šneci, kotlety s kadeřávkem, bažanti, srnčí i zaječí hřbety, uzený jazyk v aspiku, pečená drůbež, paštiky. Nechyběly ani saláty, k jejichž přípravě se užívala zelenina, pěstovaná v parou vyhřívaných sklenících. Zvláštní oblibě se těšily ústřice s citrónem a plátky šťavnatého ananasu se šlehanou slazenou smetanou.
U bufetového stolu měli hosté k dispozici především pivo, v mnohem menší míře červené a bílé víno. Mládež ale dávala přednost slaďounkému punči a také lahodné punčové bowli. Dámy ucucávaly cukrovou vodu, limonády či mražené mandlové mléko. Drahým šampaňským se šetřilo až na půlnoční přípitek.

Ilustrační foto
Čočka pro peníze, celerovka na kocovinu
Na Nový rok se už obědvalo v úzkém kruhu doma. Na stole nesměla chybět čočka, aby byly v rodině vždy peníze. Podle zlých jazyků se však servírovala hlavně proto, aby si lidé spravili žaludek pokažený předchozím hodováním a také aby se už víc nezatěžoval oslavami zubožený domácí rozpočet. Z téhož důvodu se podávala i hovězí polévka s drobnou krupicí zvaná miliónová. A jako osvědčený lék na posilvestrovskou kocovinu vévodil tabuli horký vývar s velkou dávkou celeru.
Tradice také velela, že se na novoročním stole nesmí objevit nic, co mělo peří, křídla nebo rychlé nohy. Jinak by totiž štěstí uteklo k sousedům a rodinný majetek by se v novém roce rozletěl.
Tři otázky pro Antonia Sandeva, šéfkuchaře restaurace Mirellie na pražských Vinohradech |
---|
Která jídla nesmějí chybět na silvestrovské a novoroční tabuli v Makedonii, odkud pocházíte? |
V Makedonii se tak jako u vás tradičně podává pečené selátko. Na stole nemůže chybět ani sarma, tedy zelné či vinné listy nadívané rýží, a gibanica, chléb podobný pitě. Menu se neobejde ani bez jehněčí nebo pikantní polévky z mořských ryb. Veškeré recepty na tyto i další tradiční pokrmy, které se v Makedonii na Silvestra a Nový rok podávají, se předávají z generace na generaci. |
Čím je u vás typická studená silvestrovská kuchyně a co budete mít na Nový rok u vás doma k obědu? |
U nás musí být na Silvestra vždy bramborový salát, který je dost podobný tomu českému. Velmi oblíbená je také nakládaná zelenina a pača, něco jako studený vepřový vývar. My doma letos pojmeme novoroční oběd v duchu tradic makedonské i české kuchyně. Nebude tedy chybět polévka z mořských ryb ani trocha čočky. |
Právě jste otevřeli novou restauraci. Na jaké silvestrovské a novoroční speciality se hosté mohou těšit? |
V obou pražských restauracích Mirellie se bude podávat pečené selátko a také silný telecí vývar s krupicí. Takže téměř tradiční české pokrmy. A mne samotného asi nejvíc osloví srnčí i zaječí hřbet, které se dají připravit podle tradičních i moderních receptů. |
Co jídávali na konci roku naši slavní
Vzpomenete si na doby, kdy se u nás lahůdky v obchodech nekupovaly, ale sháněly? Co se tehdy jedlo a pilo v rodinách známých tváří?
Jaroslav Svěcený, houslový virtuos
Na Silvestra jsme měli tři chody: polévku s játrovými knedlíčky plnou mlíčí, zajíce v černé omáčce s domácím knedlíkem a dojídali jsme také kapra se salátem. A co se pilo? Rodiče víno, které bylo na trhu, svíčku, nitranské knieža, hodonínské slunce, ostravský kahan, a děda si dával pivo. My, děti, jsme dostali malinovku a kofolu.
Michaela Maláčová, ředitelka soutěže krásy Česká Miss
Chybí mi to dodneška: jednohubky s česnekovou pomazánkou, očka. Maminka dělala pikantní pomazánku, která se mazala na kolečka rohlíku nebo na nakrájenou veku. My, holky, jsme pily džus a rodiče si určitě sehnali nějaké šumivé víno. Pokud se zadařilo, měli jsme tatarák. Ten maminka milovala.
Miroslav Donutil, herec

Miroslav Donutil
Vždycky jsme měli obložené chlebíčky - sýr, turistický salám, vejce, okurka, vše, co se dalo sehnat. Naši pili vínečko a já něco nealkoholického. Silvestra ale odmalinka nenávidím. Pro mě je to zbytečně veselý den, mám rád veselé dny po celý rok a ne jeden v roce.
Tatiana Drexler, členka poroty soutěže StarDance

Tatiana Drexler
Na Silvestra jsme jedli hovězí polévku a těstoviny s mákem. Nikdy jsme neměli drůbež, protože se říkalo, že by nám uletěly peníze. No a pak jsme už jen mlsali cukroví, které zbylo z Vánoc, rodiče pili šampaňské a mně a sestře Soně maminka dělala vodu se šťávou.
Tereza Maxová, topmodelka
Měli jsme klasické chlebíčky se šunkou, sýrem a vejcem, ale také s bramborovým salátem a zbytky cukroví z Vánoc. Vždycky jsem se radovala, když maminka sehnala mandarinky. Pila jsem limonádu nebo vodu se šumákem - to jsem milovala.
Kulinářskou magií k růžové budoucnosti
V silvestrovském i novoročním jídelníčku se časem pevně zabydlela jídla, jež měla v nadcházejících dvanácti měsících člověku přivolat hlavně štěstí a zdraví. Proto by ve zmíněné dny ani dnes na stole neměly chybět:
Silvestr |
---|
Pečené selátko - pro šťastný konec každého podnikání. |
Ovar s křenem - pro uchování zdraví. V křenu je tolik prospěšných látek, že se označuje za evropský ženšen. Čerstvé kořeny obsahují vitamín C, vápník, hořčík, a dokonce mají účinky jako přírodní antibiotika. |
Bílá ovarová polévka s kroupami - pro podporu zdraví. Ječné kroupy působí příznivě v prevenci srdečně-cévních chorob, žaludečních a střevních potíží, jsou i dobrým prostředkem proti zácpě. A jako bonus jim kulinářská magie připisuje i velkou moc v oblasti sexu a plodnosti. |
Nový rok |
---|
Čočka - potravina štěstí a pokoje. Jedla se jako předkrm a věřilo se, že se její zásluhou příští rok v rodině rozmnoží peníze. |
Novoroční jablka - pro sílu, odvahu a zdraví. Nejlépe s hovězím masem a křenem, aby se spojily magické síly všech těchto potravin. |
Vepřové maso - zdraví a radost. Podávání vepřového se u nás odedávna spojovalo s bohatstvím. Navíc si chov prasete mohli dovolit i nepříliš majetní domkáři. |
Vepřový rypáček - pro svižnost a pracovitost. Proto jej podle tradice dostávala výhradně paní domu. |
Novoroční dort - proti bídě a hladu. Měl by mít hranatý tvar, který symbolizuje bohatství a blahobyt. |
Vánočka novoročka - pro celoroční štěstí. Do těsta se zapeče jeden jediný zelený hrášek. Kdo jej najde, tomu se bude následujících dvanáct měsíců vyhýbat smůla. |