Článek
Veterináři budou stejně jako v minulých letech prodejce kontrolovat. Loni zjistili závady ve dvou procentech kontrol, což bylo proti předloňsku zlepšení, tehdy šlo o chyby ve čtyřech procentech.
Nejčastějším prohřeškem bylo nenahlášení prodejního místa veterinářům, což musí zájemci udělat týden před zahájením prodejů. Mezi další prohřešky patří chyby v hygieně prodeje a problémy s dobrou životní pohodou zvířat.
Český kapr je chován v čistém prostředí, jeho maso tak má vyšší kvalitu i lepší chuť

„Z dlouhodobého hlediska se úroveň prodeje vánočních kaprů zlepšuje. Domnívám se, že je to díky osvětě i díky důslednému veterinárnímu dozoru, který se zaměřuje především na problémové prodejce z předchozích let,” uvedl v pondělí ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Veterináři sledují, zda mají ryby dostatek kyslíku a jestli prodejci nepřeplňují kádě. „Na každém stánku musí být k dispozici povinná výbava, do níž patří nože, palička na omračování ryb a stěrky. Pracovní plocha musí jít snadno čistit a dezinfikovat. Usmrcování ryb nesmí probíhat v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání,” dodal mluvčí.
Komerční banka vytáhla před Vánoci proti kaprům kvůli CO2

Ochránci práv zvířat, například Organizace Compassion in World Farming, pak dlouhodobě bojují za zákaz prodejů živých ryb, které si pak lidé odnesou domů nejčastěji v igelitové tašce.
„V důsledku toho se jí slepí žaberní destičky, funkce žaber se zhorší a ryba se dusí. Před domácím usmrcením bývá ryba přechovávána běžně ve vaně, což je pro ni absolutně nevhodné prostředí. Kvůli rozdílné teplotě vody může dojít k teplotnímu šoku, hrozí nedostatek kyslíku a chlor obsažený ve vodě může poškodit kůži i nervovou soustavu zvířete,” dodávají ochránci zvířat.