Hlavní obsah

Kapři letos nepodraží, stánků ale může být méně. Nejlevněji vyjde ryba ze sádek

Stánkový prodej živých kaprů bude na většině míst spuštěn během příštího týdne. Ceny budou stejné jako loni, stánky s živými kapry ale některé supermarkety poblíž svých prodejen zakázaly. Část jich tak bude přesunuta na jiná místa a může jich být méně. Nejlevněji vyjde kapr i jeho zpracování přímo na sádkách.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Prodej kaprů bude ve většině míst zahájen mezi 16. a 18. prosincem. Seznam prodejců živých ryb včetně sádek i stánků lze najít na internetových stránkách Státní veterinární správy. Obchodní řetězce Billa, Lidl a letos nově i Tesco prodej kaprů z kádí před svými obchody neumožní. Důvodem je především snaha o lepší podmínky zvířat.

„Prodejních stánků bude letos méně než vloni. Snahou prodejců je nyní zajistit náhradní prodej na nových místech v rámci obcí a měst a posílení ostatních stánků tak, aby Vánoce letošního roku byly zajištěny,“ sdělil Novinkám předseda představenstva společnosti Fish Market z Třeboně Rudolf Provázek. Počet by ale neměl klesnout nějak výrazně.

Ve větších městech je dráž

„Ceny kapra budou v letošním roce přibližně stejné jako vloni, v rozmezí 110 až 150 korun za kilo ve stánkovém prodeji. Ceny se liší i regionálně - nejnižší jsou již dlouhodobě v Moravskoslezském kraji, nejvyšší pak ve velkých městech jako Praha či Brno,“ dodal Provázek.

Zabraňte drastickému zacházení s kapry, nabádá Praha v kampani

Vánoce

Nejlevněji vyjde nákup čerstvých ryb přímo na sádkách, kde může cena klesnout i pod sto korun za kilo. Například sádky Nouzov ve Středočeském kraji prodávají kapra za 90 korun za kilo. Rybářství Chlumec nad Cidlinou, které má v Česku sedmery sádky, prodává kilo kapra za 98 korun.

Podstatně levnější může být na sádkách i následné zpracování ryb - zabití, vykuchání, odšupení a naporcování. To totiž většinou v ceně ryby není a zatímco na sádkách stojí okolo 80 korun, u stánku se může prodražit až o násobky. Pokud cena zpracování není na stánku jasně uvedena, je namístě si ji dopředu ověřit. „Při prodeji na váhu je také dobré kontrolovat pracovníka, zda váží správným způsobem. Může dojít k situacím, kdy je váha kapra úmyslně navyšována. Typicky je ryba vážena buď v míse se zbytkovou vodou, nebo je nejprve zvážena, pak teprve vykuchána, ovšem spotřebiteli je naúčtována cena i za hlavu a vnitřnosti, které však neobdrží,“ uvedla spotřebitelská organizace dTest.

„Pokud kapra chcete čerstvého, nejlepší doba je den, maximálně dva dny před kuchyňskou úpravou. Zatímco pro hovězí je doba zrání až čtyři týdny, u kapra či pstruha je to 10 až 15 hodin. Chuť kapra ze supermarketu proto kvůli dlouhé logistice nebude nikdy taková jako při nákupu v prodejně ryb nebo u stánkového prodejce živých ryb,“ míní majitel firmy Rybniční hospodářství Adolf Vondrka.

Totální cenový úlet řetězců u čokoládových kolekcí

Ekonomika
Související témata:
Sádky

Výběr článků

Načítám