Článek
Prodej kaprů bude ve většině míst zahájen mezi 16. a 18. prosincem. Seznam prodejců živých ryb včetně sádek i stánků lze najít na internetových stránkách Státní veterinární správy. Obchodní řetězce Billa, Lidl a letos nově i Tesco prodej kaprů z kádí před svými obchody neumožní. Důvodem je především snaha o lepší podmínky zvířat.
„Prodejních stánků bude letos méně než vloni. Snahou prodejců je nyní zajistit náhradní prodej na nových místech v rámci obcí a měst a posílení ostatních stánků tak, aby Vánoce letošního roku byly zajištěny,“ sdělil Novinkám předseda představenstva společnosti Fish Market z Třeboně Rudolf Provázek. Počet by ale neměl klesnout nějak výrazně.
Ve větších městech je dráž
„Ceny kapra budou v letošním roce přibližně stejné jako vloni, v rozmezí 110 až 150 korun za kilo ve stánkovém prodeji. Ceny se liší i regionálně - nejnižší jsou již dlouhodobě v Moravskoslezském kraji, nejvyšší pak ve velkých městech jako Praha či Brno,“ dodal Provázek.
Zabraňte drastickému zacházení s kapry, nabádá Praha v kampani
Nejlevněji vyjde nákup čerstvých ryb přímo na sádkách, kde může cena klesnout i pod sto korun za kilo. Například sádky Nouzov ve Středočeském kraji prodávají kapra za 90 korun za kilo. Rybářství Chlumec nad Cidlinou, které má v Česku sedmery sádky, prodává kilo kapra za 98 korun.
Podstatně levnější může být na sádkách i následné zpracování ryb - zabití, vykuchání, odšupení a naporcování. To totiž většinou v ceně ryby není a zatímco na sádkách stojí okolo 80 korun, u stánku se může prodražit až o násobky. Pokud cena zpracování není na stánku jasně uvedena, je namístě si ji dopředu ověřit. „Při prodeji na váhu je také dobré kontrolovat pracovníka, zda váží správným způsobem. Může dojít k situacím, kdy je váha kapra úmyslně navyšována. Typicky je ryba vážena buď v míse se zbytkovou vodou, nebo je nejprve zvážena, pak teprve vykuchána, ovšem spotřebiteli je naúčtována cena i za hlavu a vnitřnosti, které však neobdrží,“ uvedla spotřebitelská organizace dTest.
„Pokud kapra chcete čerstvého, nejlepší doba je den, maximálně dva dny před kuchyňskou úpravou. Zatímco pro hovězí je doba zrání až čtyři týdny, u kapra či pstruha je to 10 až 15 hodin. Chuť kapra ze supermarketu proto kvůli dlouhé logistice nebude nikdy taková jako při nákupu v prodejně ryb nebo u stánkového prodejce živých ryb,“ míní majitel firmy Rybniční hospodářství Adolf Vondrka.