Článek
Rybí polévka
INGREDIENCE
- 1 střední kapr
- 2 l vody
- sůl
- 20 kuliček černého celého pepře
- 10 kuliček nového koření
- 5 bobkových listů
- hrst hořčičného semínka
- 150 g mrkve
- 150 g řapíkatého celeru
- 150 g petržele
- 150 g cibule
- 150 g rajčat
- 150 g paprik
- 200 ml bílého vína
- 100 g fenyklu
- jíška
- 300 ml smetany
- 100 ml olivového oleje
Na knedlíčky z kapra
- 20 g kopru
- 50 g strouhanky
- 1 vejce
- šťáva a kůra z půlky citronu
- sůl, pepř
POSTUP:
- Zeleninu rozdělte tak, abyste měli jak na vývar, tak na vložku do polévky.
- Na oleji orestujte nakrájenou nebo nastrouhanou kořenovou zeleninu.
- Zalijte vínem, poté přilijte vodu a přidejte vykuchaného kapra i s hlavou spolu se zbytkem surovin.
- Po hodině vaření na mírném ohni polévku přeceďte.
- Zahustěte ji jíškou, přidejte na drobné kostičky nakrájenou zbylou zeleninu a povařte ji.
- Nakonec přidáte knedlíčky a polévku zjemníte polovinou smetany.
- Knedlíčky: Uvařeného kapra z polévky zbavte kůže a oberte maso. Dejte ho do mixéru, přidejte sůl, pepř, vajíčko, smetanu, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru, kopr a strouhanku. Rozmixujte do hladké hmoty, vytvarujte knedlíčky a uvařte je ve vroucí osolené vodě.
Houbový kuba
INGREDIENCE
- 500 g krup
- 200 g šalotky
- 2 pol. lžíce kachního (vepřového) sádla
- špetka mletého kmínu
- 5 g česneku
- 15 g čerstvé majoránky (nebo podle chuti sušené)
- 100 g másla
- 100 g sušených hub
- 100 g hlívy královské
- tymián
POSTUP:
- Den předem namočte kroupy.
- Na sádle v hrnci s nepřilnavým dnem orestujte šalotku s kmínem.
- Přidejte pokrájené sušené houby a nabobtnané kroupy. Zalijte vodou těsně nad okraj krup, osolte a vše provařte doměkka tak, aby se voda vyvařila.
- Je-li třeba, během vaření raději dolijte vodu, je to lepší než ji nakonec slévat, protože byste přišli o chuť restované šalotky.
- Přidejte pepř, česnek a čerstvou majoránku. Kubu odstavte z tepla a pomalu zamíchejte máslo.
- Hlívu opečte na sádle a nakonec ji přimíchejte do kuby, dochuťte ho česnekem, tymiánem a pepřem, podle potřeby přisolte.
Smažený kapr s bramborovým salátem
INGREDIENCE
- 2 kg filetů z kapra (2 kusy na porci)
- sůl
- hl. mouka
- vajíčka
- panko strouhanka
- přepuštěné máslo na usmažení
Bramborový salát
- 600 g salátových brambor
- 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 6 nakládaných okurek
- 2 vejce natvrdo
- 1 cibule
- 1 velké jablko granny smith
- 5 lžic majonézy
- 1 lžíce hořčice
- sůl
- pepř
- 1–2 lžíce láku z okurek
Ozdoba: marinovaná šalotka a salátová okurka
Marináda
- 100 g vody
- 100 g bílého vinného octa
- 100 g cukru
- 1 lžička soli
- několik kuliček pepře, nového koření
- 5 bobkových listů
- hrst hořčičného semínka
POSTUP:
- Kapr: Oprané a osušené kapří filety osolte a nechte chvilku odležet. Obalte je v trojobalu: v mouce, osolených rozšlehaných vejcích a panko strouhance.
- Vložte do rozehřátého přepuštěného másla a zvolna usmažte dozlatova.
- Salát: Uvařte brambory, propláchněte je studenou vodou, slijte a nechte vychladnout.
- Zvlášť uvařte vejce a zvlášť v osolené vodě oloupanou kořenovou zeleninu (vývar ze zeleniny můžete použít na polévku).
- Vychladlé suroviny nakrájejte na kostičky, přidejte nakrájenou cibuli, okurky, oloupané nakrájené jablko a vše promíchejte se zbytkem přísad.
- Ozdoba: Svařte všechny přísady na marinádu, nechte ji vychladnout a vložte do ní alespoň na hodinu „špagety“ ze salátové okurky a měsíčky šalotky.