Hlavní obsah

Jak vylepšit chuť kapra a čeho se při smažení vyvarovat 

3:00
3:00

Poslechněte si tento článek

I když řada rodin dává přednost jiným slavnostním jídlům, kapr s bramborovým salátem pořád zůstává na štědrovečerním stole jedničkou. Foodblogerka Alena Kolaříková alias Bohyně kuchyně má pro naše čtenáře několik rad, jak vylepšit chuť kapra, a zároveň varuje před chybami, kterých se při jeho přípravě lidé nejčastěji dopouštějí.

Foto: Michal Vániš / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Smažený kapr v trojobalu

Článek

Jak chuť kapra ještě vylepšit?

Před smažením nechte kapra přes noc marinovat v mléce, do něhož můžete přidat bylinky nebo česnek pro zajímavější chuť. Skvěle se hodí čerstvý tymián, rozmarýn nebo petržel.

Jste zvyklí používat strouhanku ze starých tvrdých rohlíků? Vyzkoušejte to jinak! Připravte si čerstvý toastový chléb, natrhejte ho na kousky do mixéru a přidejte čerstvé bylinky – ke kaprovi se bude nejvíce hodit snítka petržele, tymiánu nebo kopru. Společně rozmixujte najemno a dále se směsí pracujte jako s klasickou strouhankou.

Nejčastější chyby při smažení kapra

Špatný výběr oleje

Použití oleje s nízkým bodem zakouření může způsobit nepříjemný zápach a chuť. Pro smažení kapra je vhodné používat oleje s vysokým bodem zakouření, jako je například slunečnicový nebo řepkový olej, ale také kvalitní olivové oleje.

Kapr na štědrovečerním stole – nejlepší recepty na klasiku i novou inspiraci

Vánoce

Místo rostlinného oleje ale můžete kapra smažit i na sádle nebo přepuštěném másle (ghí). Dodá to pokrmu jemnou, lahodnou chuť, která se skvěle hodí k tradičnímu vánočnímu jídlu.

Nesprávná teplota oleje

Pokud je olej příliš studený, kapr nasákne tukem a bude mastný. Naopak příliš horký olej může způsobit, že se ryba rychle připálí zvenčí, zatímco uvnitř zůstane syrová. Ideální teplota oleje by měla být kolem 170-180 °C. Nebojte se použít kuchyňský teploměr.

Nedostatečně osušené filety

Když kapra před obalením neosušíte, trojobal se může během smažení odlepovat a nebude mít správnou křupavost. Kapra vyndejte z mléka, ve kterém se marinoval, a odložte na papírovou utěrku. Pořádně osušte.

Příliš silný obal

Trojobal by měl být co nejtenčí, jinak může překrýt chuť ryby a také způsobit, že smažený kapr bude příliš těžký a mastný. Kapra jen lehce protáhněte moukou, po namočení do rozšlehaného vejce ho nechte důkladně odkapat a na obalení použijte jemnou strouhanku.

Přeplněná pánev

Pokud smažíte příliš mnoho kousků kapra najednou, teplota oleje rychle klesne a ryba se nebude smažit rovnoměrně. Kousky by měly mít kolem sebe prostor, aby zlátly a propékaly se i ze stran. Nezapomeňte také olej vyměnit, pokud se v něm začnou přepalovat kousky trojobalu nebo strouhanky.

Kapří hranolky, kapr na kari nebo na páře? Zkuste kulinářské tipy podle Pavla Berkyho

Vánoce

Rybí polévka: Recepty na tradiční i netradiční variace

Vánoce

Výběr článků

Načítám