Článek
Nejlevněji vychází smrk ztepilý, ale také nejdříve opadá. Lépe je na tom smrček pichlavý, jenž je k sehnání v zelené či stříbrné verzi.
Borovice též vydrží déle, ale nemusí mít tak hustou korunu, větve jsou řidší a více od sebe. Mezi top určitě patří jedle, která má pravidelný růst, je odolná, hustá, není tolik pichlavá, skoro neopadá, ale je tím pádem i nejdražší.
Prodejci živých stromků mají přesně stanovenou cenu (nejprodávanější jsou stromky mezi výškou 1,5 až 2 m), která je viditelně označena. Dobrý prodavač přidá také informaci, jak se stromkem co nejlépe zacházet.
Vybíráme stromek, který má souměrný tvar, pravidelně rozmístěné větve, jehličí je svěže zelené (nesmí být zaschlé nebo dokonce opadávat!). Stromek by neměl být jakkoliv deformovaný skladováním. Nikdy nekupujte zabalené stromky, vždy si je prohlédněte.
Když už máme stromek doma
Zakoupený stromek uložte do chladné místnosti, nikdy ne k oknu na sluníčko či blízko topení, protože by sesychal. Do vody je dobré přilít glycerin (k sehnání v lékárně), díky kterému nezamrzne voda a zároveň umožní nejlépe stromu pít.
Kmínek ponořte do vody až po kůru, není od věci mít i stojan na stromek, do kterého lze nalít vodu.
Stromky v květináči
Pokud chcete, aby vám stromek vydržel i na příští rok, případně jste jej mohli po Vánocích zasadit, pak vsaďte na kontejnerový vánoční stromek v květináči. Ten je ale citlivý na změny teplot a doma má být maximálně dva až tři dny. Může se stát, že dostane teplotní šok, venku zmrzne a následně uschne.
Postup by měl být takový, že jej první den necháte v chladnější chodbě, další den jej necháte v teplejší místnosti a až následně tam, kde bude na Štědrý večer stát. Do tří dnů jej dejte opět do chladnější místnosti a až následující den ven.
Pokud se o něj budete dobře starat, pak vydrží i do příštího roku nebo jej můžete na jaře vysadit na zahradě.