Článek
Kapra s kysaným zelím pro Novinky upekl šéfkuchař O2 Arény Tomáš Kněž a karamelizovaná jablka připravil Jakub Kotyza, šéfkuchař skyboxů O2 Arény.
Na čtyři porce si musíme připravit následující suroviny: 800 g čerstvého filetovaného kapra, sůl, čerstvě mletý pepř a kmín podle chuti, hladkou mouku na poprášení kapra a 50 ml slunečnicového oleje. Dále pak 75 g cibule, 320 g kysaného zelí, citrónovou šťávu z jednoho citrónu, 300 g jablek a 50 g cukru krystal.
Jak na to?
Máme-li vše připraveno, můžeme začít s vařením. Na tuku si zesklovatíme na jemno nakrájenou cibuli, přidáme kmín, překrájené a vykapané kysané zelí, trochu vody a krátce podusíme. Dochutíme solí.
Ze staženého, filetovaného kapra si nakrájíme požadované porce, které osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem, poprášíme hladkou moukou a z obou stran opečeme na slunečnicovém oleji.
Na dno nádoby dáme větší část lehce podušeného, kysaného zelí, na které vyskládáme opečené porce kapra a poházíme zbylou částí zelí. Nádobu přikryjeme a vložíme do středně vyhřáté trouby cca na 12 minut. Poté porce kapra potřeme vypečenou šťávou a již bez poklice pečeme ještě cca 4 minuty.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřince, nakrájíme na silnější plátky a vložíme do citrónové vody, aby nám netmavla. Plátky jablek necháme okapat, obalíme v cukru a na rozehřáté pánvi z obou stran nasucho opečeme tak, až nám cukr začne karamelizovat.
Doporučenou přílohou jsou bramborové placky a na ozdobu si můžeme připravit chipsy z anglické slaniny.
Dobrou chuť!