Hlavní obsah

Jak na zdravější cukroví? Stačí ubrat cukr a přidat živiny. Vyzkoušejte naše recepty

Dobré jídlo je požitek a k Vánocům patří stejně nezbytně jako vánoční stromek, zejména pak cukroví. To ale u mnohých z nás dnes působí i jako strašák, a tedy něco, kvůli čemuž může snadno přijít vniveč veškeré úsilí, jež jsme během celého roku v rámci snahy o zhubnutí vynaložili.

Foto: Profimedia.cz

Zdravější pečení.

Článek

Většina odborníků se shoduje, že cukroví o Vánocích nemusí vůbec nikomu ublížit, je ale zapotřebí hlídat množství a vše následně vyvážit dostatečným pohybem.

„Pokud během svátků budeme tělu dopřávat dostatek pohybu a zamyslíme se nad množstvím a velikostí konzumovaných porcí, není důvod si nedopřát vánoční dobroty v klasické podobě. Je důležité, aby energetický výdej převyšoval energetický příjem,“ radí nutriční specialistka Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Řešením ale také může být snížení energetické hodnoty každého cukroví. Žádnému cukroví obvykle neublížíte, pokud z receptu uberete třetinu až polovinu množství cukru. Samozřejmě musíte hledět na to, aby nedošlo k zásadní změně konzistence těsta

Vosí hnízda neboli včelí úly: Recepty na oblíbené cukroví českých Vánoc

Vánoce

„Rozhodně se vyhněte jen záměně bílého cukru za třtinový. Energeticky jsou na tom totiž téměř stejně a tmavší cukr rozhodně není dietnější. Propagován je pro částečný obsah minerálních látek. V konzumaci cukrů je také mylně podporována fruktóza, která má sice nižší glykemický index, ale rizikově zvyšuje hladinu triglyceridů a cholesterolu v krvi,“ zmiňuje Kateřina Šimková.

Jedinou výhodnou alternativou cukru je v podstatě sirup z kořene čekanky. „Jeho základem, a to ze 71 %, je rozpustná vláknina inulin, která má na zdraví pozitivní účinky. Čekankový sirup obsahuje malé procento cukru, díky čemuž téměř nepřispívá ke kalorické hodnotě pokrmu, ale zároveň má stejnou sladivost jako bílý cukr nebo med,“ upozorňuje odbornice.

Kokosové kuličky Rafaelo. Recepty na cukroví oblíbené nejen na Vánoce

Vánoce

Sladivost můžete získat i z přirozeně sladkých surovin, jako je med, skořice, sušené ovoce, ořechy, vysokoprocentní čokoláda, banán či mrkev.

Pozor na polevy a náplně

Dalším zdrojem energie, cukru a tuku bývají náplně a polevy. Zkuste tedy i zde volit méně kalorické varianty.

Pro plnění si například připravte domácí marmeládu s malým množstvím cukru a balzamikové redukce.

Domácí marmeláda
2 kg mraženého ovoce, např. maliny a lesní ovoce, rozmixujte se 100 g cukru a přidejte 200 ml redukce balzamika. Tu získáte smícháním 0,5 l vína, 0,5 l balzamika a 125 g třtinového cukru. Směs svařte na cca 0,25 l.

Pro plnění lze použít oříškové krémy bez přidaného cukru, obalovat cukroví lze v drcených nepražených oříšcích či semínkách. Ty jsou skvělým zdrojem tuků zdravých pro srdce, bílkovin, vlákniny, vitamínů B, vitamínu E a mnoha dalších minerálních látek a antioxidantů.

Mezi méně tučné patří kešu, pistácie, vlašské ořechy, arašídy nebo dýňová a lněná semínka.

Polevu připravujte z kvalitní vysokoprocentní čokolády.

Recepty na nepečené cukroví, které připraví snadno a rychle i začátečník

Vánoce

Volte mouku s vyšším množstvím živin 

Nahraďte tradiční bílou pšeničnou mouku celozrnnou, špaldovou, teffovou či pohankovou.

„První zmíněná z nich má nižší glykemický index, špaldová zase vysoký podíl minerálních látek a mnohem výhodnější složení bílkovin. Teffová je bezlepková a oplývá výjimečnými nutričními hodnotami. Teff je oceňován pro obsažené bílkoviny, které se v rostlinné stravě vyskytují spíše sporadicky, má vysoký obsah vápníku, vlákniny a železa,“ doporučuje Šimková.

Inspirace na zdravější varianty cukroví

Linecké cukroví ze špaldové mouky

Foto: Bonavita

Linecké cukroví.

INGREDIENCE
100 g celozrnné špaldové mouky
130 g hladké špaldové mouky
200 g mandlové mouky
120 g másla pokojové teploty
kůra z 1 bio citronu
domácí marmeláda dle chuti

POSTUP:

  1. Nejprve smíchejte hladkou i celozrnnou mouku společně s moukou mandlovou.
  2. Poté přidejte nastrouhanou kůru z bio citronu, máslo a javorový sirup.
  3. Vypracujte těsto, které nechte odležet nejlépe do druhého dne v lednici.
  4. Odpočinuté těsto vyválejte (mezi dvěma pečicími papíry, těsto se lehce lepí) a vykrajujte oblíbené tvary, které dejte na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Pečte při 160 stupních 4–6 minut.
  6. Pak vytáhněte z trouby, a jakmile linecké vychladne, slepte ho oblíbenou marmeládou.

Mrkvánky

Foto: Zdravé stravování

Mrkvánky.

INGREDIENCE
300 g celozrnné pšeničné mouky
500 g čekankového sirupu
200 g ovesných vloček
200 g povoleného másla
200 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
150 g strouhané mrkve
vejce
8 g kypřicího prášku s vinným kamenem
4 g jedlé sody
4 g skořice
2 g soli

POSTUP:

  1. Ze všech ingrediencí vypracujte těsto.
  2. Podle chuti je možné přidat i rozinky nebo brusinky.
  3. Plech vyložte pečicím papírem.
  4. Tvořte malé bochánky. Nechte dostatečné rozestupy.
  5. Pečte při 180 °C 12 až 15 minut. Čím větší bochánek, tím více času na pečení.
  6. Když zlátnou okraje, je hotovo.
  7. Mrkvánky nechte chladnout na plechu.

Ořechy v čokoládě

Foto: Zdravé stravování

Ořechy v čokoládě.

INGREDIENCE
mandle hranolky
pistácie
směs sušeného ovoce
cukr krupice
kakaové máslo
bílá, mléčná a hořká čokoláda na polevu

POSTUP 

  1. Mandle posypte cukrem, přidejte trochu vody, promíchejte.
  2. Dejte sušit do trouby přibližně na 45 minut na 120 °C. Cukr nesmí zkaramelizovat.
  3. Rozpusťte kakaové máslo při nízké teplotě (pozor – rychle se přepaluje).
  4. Směs sušeného ovoce a pistácie obalte v kakaovém másle.
  5. Přidejte mandle s cukrem a dobře promíchejte.
  6. Nechte v ledničce mírně ztuhnout (průběžně promíchejte).
  7. Nakonec rozpusťte kvalitní čokoládu, směs vložte do čokolády, promíchejte.
  8. Lžičkou nabírejte a dávejte do muffinové formy, která dá směsi tvar.
  9. Nechte ztuhnout.

Medovníkové kuličky

Foto: Probio

Medovníkové kuličky.

INGREDIENCE na těsto

  • 200 g bio mouky celozrnné jemně mleté z dvouzrnky
  • 1 lžička sody
  • 80 g bio panely Probio
  • ½ lžičky perníkového koření
  • špetka soli
  • 2 lžíce medu
  • 30 g másla
  • 1 vejce

Na náplň

  • 150 g tahini pasty
  • 120 g zahřátého medu
  • sušené švestky
  • případně oříšky na obalení

POSTUP:

  • Z ingrediencí zpracujte těsto. 
  • Z těsta vytvořte placičky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte při 180 °C 10 minut. Nechte zchladnout.
  • Placičky rozmixujte najemno. Odeberte si 250 g směsi a smíchejte s medem a tahini pastou.
  • Švestky překrájejte na menší kusy a zabalte do vytvořené směsi.
  • Prsty tvarujte kuličky (nevyvalujte mezi dlaněmi, spíš pracujte články prstů).
  • Nakonec obalte ve zbylých drobečcích nebo najemno nasekaných oříšcích. 

 Bílkové lupínky s ořechy

Foto: Probio

Bílkové lupínky s ořechy.

INGREDIENCE

  • 3 bílky
  • 75 g moučkového cukru
  • 75 g špaldové hladké mouky
  • 50 g celých mandlí
  • 50 g celých lískových ořechů
  • 50 g vlašských ořechů

POSTUP:

  • Bílky vyšlehejte s 1 lžící moučkového cukru do hustého, lesklého sněhu.
  • Postupně zašlehejte i zbytek cukru.
  • K bílkům prosejte mouku, přidejte ořechy a zlehka míchejte, dokud se směs nepropojí.
  • Těsto rozprostřete do chlebíčkové formy (o délce asi 23 cm) vyložené pečicím papírem.
  • Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 20 minut do růžova.
  • Nechte zchladnout, poté zabalte do mikrotenového sáčku na dva dny.
  • Po dvou dnech rozbalte chlebíček, odstraňte z něj pečicí papír a nakrájejte na tenké plátky.
  • Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a při 170 °C sušte cca 7–10 minut.
  • Nechte na plechu zchladnout.

Vánoční zvyky a tradice, které navodí tu pravou sváteční atmosféru

Vánoce

Výběr článků

Načítám