Článek
Většina odborníků se shoduje, že cukroví o Vánocích nemusí vůbec nikomu ublížit, je ale zapotřebí hlídat množství a vše následně vyvážit dostatečným pohybem.
„Pokud během svátků budeme tělu dopřávat dostatek pohybu a zamyslíme se nad množstvím a velikostí konzumovaných porcí, není důvod si nedopřát vánoční dobroty v klasické podobě. Je důležité, aby energetický výdej převyšoval energetický příjem,“ radí nutriční specialistka Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.
Řešením ale také může být snížení energetické hodnoty každého cukroví. Žádnému cukroví obvykle neublížíte, pokud z receptu uberete třetinu až polovinu množství cukru. Samozřejmě musíte hledět na to, aby nedošlo k zásadní změně konzistence těsta
Vosí hnízda neboli včelí úly: Recepty na oblíbené cukroví českých Vánoc
„Rozhodně se vyhněte jen záměně bílého cukru za třtinový. Energeticky jsou na tom totiž téměř stejně a tmavší cukr rozhodně není dietnější. Propagován je pro částečný obsah minerálních látek. V konzumaci cukrů je také mylně podporována fruktóza, která má sice nižší glykemický index, ale rizikově zvyšuje hladinu triglyceridů a cholesterolu v krvi,“ zmiňuje Kateřina Šimková.
Jedinou výhodnou alternativou cukru je v podstatě sirup z kořene čekanky. „Jeho základem, a to ze 71 %, je rozpustná vláknina inulin, která má na zdraví pozitivní účinky. Čekankový sirup obsahuje malé procento cukru, díky čemuž téměř nepřispívá ke kalorické hodnotě pokrmu, ale zároveň má stejnou sladivost jako bílý cukr nebo med,“ upozorňuje odbornice.
Kokosové kuličky Rafaelo. Recepty na cukroví oblíbené nejen na Vánoce
Sladivost můžete získat i z přirozeně sladkých surovin, jako je med, skořice, sušené ovoce, ořechy, vysokoprocentní čokoláda, banán či mrkev.
Pozor na polevy a náplně
Dalším zdrojem energie, cukru a tuku bývají náplně a polevy. Zkuste tedy i zde volit méně kalorické varianty.
Pro plnění si například připravte domácí marmeládu s malým množstvím cukru a balzamikové redukce.
Domácí marmeláda |
---|
2 kg mraženého ovoce, např. maliny a lesní ovoce, rozmixujte se 100 g cukru a přidejte 200 ml redukce balzamika. Tu získáte smícháním 0,5 l vína, 0,5 l balzamika a 125 g třtinového cukru. Směs svařte na cca 0,25 l. |
Pro plnění lze použít oříškové krémy bez přidaného cukru, obalovat cukroví lze v drcených nepražených oříšcích či semínkách. Ty jsou skvělým zdrojem tuků zdravých pro srdce, bílkovin, vlákniny, vitamínů B, vitamínu E a mnoha dalších minerálních látek a antioxidantů.
Mezi méně tučné patří kešu, pistácie, vlašské ořechy, arašídy nebo dýňová a lněná semínka.
Polevu připravujte z kvalitní vysokoprocentní čokolády.
Recepty na nepečené cukroví, které připraví snadno a rychle i začátečník
Volte mouku s vyšším množstvím živin
Nahraďte tradiční bílou pšeničnou mouku celozrnnou, špaldovou, teffovou či pohankovou.
„První zmíněná z nich má nižší glykemický index, špaldová zase vysoký podíl minerálních látek a mnohem výhodnější složení bílkovin. Teffová je bezlepková a oplývá výjimečnými nutričními hodnotami. Teff je oceňován pro obsažené bílkoviny, které se v rostlinné stravě vyskytují spíše sporadicky, má vysoký obsah vápníku, vlákniny a železa,“ doporučuje Šimková.
Inspirace na zdravější varianty cukroví |
Linecké cukroví ze špaldové mouky
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
100 g celozrnné špaldové mouky | |||
130 g hladké špaldové mouky | |||
200 g mandlové mouky | |||
120 g másla pokojové teploty | |||
kůra z 1 bio citronu | |||
domácí marmeláda dle chuti |
POSTUP:
- Nejprve smíchejte hladkou i celozrnnou mouku společně s moukou mandlovou.
- Poté přidejte nastrouhanou kůru z bio citronu, máslo a javorový sirup.
- Vypracujte těsto, které nechte odležet nejlépe do druhého dne v lednici.
- Odpočinuté těsto vyválejte (mezi dvěma pečicími papíry, těsto se lehce lepí) a vykrajujte oblíbené tvary, které dejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte při 160 stupních 4–6 minut.
- Pak vytáhněte z trouby, a jakmile linecké vychladne, slepte ho oblíbenou marmeládou.
Mrkvánky
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
300 g celozrnné pšeničné mouky | |||
500 g čekankového sirupu | |||
200 g ovesných vloček | |||
200 g povoleného másla | |||
200 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů | |||
150 g strouhané mrkve | |||
vejce | |||
8 g kypřicího prášku s vinným kamenem | |||
4 g jedlé sody | |||
4 g skořice | |||
2 g soli |
POSTUP:
- Ze všech ingrediencí vypracujte těsto.
- Podle chuti je možné přidat i rozinky nebo brusinky.
- Plech vyložte pečicím papírem.
- Tvořte malé bochánky. Nechte dostatečné rozestupy.
- Pečte při 180 °C 12 až 15 minut. Čím větší bochánek, tím více času na pečení.
- Když zlátnou okraje, je hotovo.
- Mrkvánky nechte chladnout na plechu.
Ořechy v čokoládě
INGREDIENCE | |||
---|---|---|---|
mandle hranolky | |||
pistácie | |||
směs sušeného ovoce | |||
cukr krupice | |||
kakaové máslo | |||
bílá, mléčná a hořká čokoláda na polevu |
POSTUP
- Mandle posypte cukrem, přidejte trochu vody, promíchejte.
- Dejte sušit do trouby přibližně na 45 minut na 120 °C. Cukr nesmí zkaramelizovat.
- Rozpusťte kakaové máslo při nízké teplotě (pozor – rychle se přepaluje).
- Směs sušeného ovoce a pistácie obalte v kakaovém másle.
- Přidejte mandle s cukrem a dobře promíchejte.
- Nechte v ledničce mírně ztuhnout (průběžně promíchejte).
- Nakonec rozpusťte kvalitní čokoládu, směs vložte do čokolády, promíchejte.
- Lžičkou nabírejte a dávejte do muffinové formy, která dá směsi tvar.
- Nechte ztuhnout.
Medovníkové kuličky
INGREDIENCE na těsto
- 200 g bio mouky celozrnné jemně mleté z dvouzrnky
- 1 lžička sody
- 80 g bio panely Probio
- ½ lžičky perníkového koření
- špetka soli
- 2 lžíce medu
- 30 g másla
- 1 vejce
Na náplň
- 150 g tahini pasty
- 120 g zahřátého medu
- sušené švestky
- případně oříšky na obalení
POSTUP:
- Z ingrediencí zpracujte těsto.
- Z těsta vytvořte placičky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte při 180 °C 10 minut. Nechte zchladnout.
- Placičky rozmixujte najemno. Odeberte si 250 g směsi a smíchejte s medem a tahini pastou.
- Švestky překrájejte na menší kusy a zabalte do vytvořené směsi.
- Prsty tvarujte kuličky (nevyvalujte mezi dlaněmi, spíš pracujte články prstů).
- Nakonec obalte ve zbylých drobečcích nebo najemno nasekaných oříšcích.
Bílkové lupínky s ořechy
INGREDIENCE
- 3 bílky
- 75 g moučkového cukru
- 75 g špaldové hladké mouky
- 50 g celých mandlí
- 50 g celých lískových ořechů
- 50 g vlašských ořechů
POSTUP:
- Bílky vyšlehejte s 1 lžící moučkového cukru do hustého, lesklého sněhu.
- Postupně zašlehejte i zbytek cukru.
- K bílkům prosejte mouku, přidejte ořechy a zlehka míchejte, dokud se směs nepropojí.
- Těsto rozprostřete do chlebíčkové formy (o délce asi 23 cm) vyložené pečicím papírem.
- Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 20 minut do růžova.
- Nechte zchladnout, poté zabalte do mikrotenového sáčku na dva dny.
- Po dvou dnech rozbalte chlebíček, odstraňte z něj pečicí papír a nakrájejte na tenké plátky.
- Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a při 170 °C sušte cca 7–10 minut.
- Nechte na plechu zchladnout.