Článek
Stručný postup, jak nafiletovat vykuchaného kapra
Nejdříve odřízněte hlavu, řez udělejte hned nad skřelemi šikmo od hřbetu k břišní části tak, aby skončil těsně za prsní ploutví. Z hlavy můžete připravit vývar pro základ rybí polévky.

Skřele se nacházejí na předělu mezi hlavou a tělem, který chrání žábry před vnějším poškozením
Odřízněte ocasní ploutev.

Dále můžete kapra rozdělit podélným řezem na půlky anebo příčně na podkovy.

Podélným řezem kolem páteře rozřízněte kapra na dvě poloviny. Řez udělejte od hlavy směrem k ocasu a ostřím nože kopírujte silné žeberní kosti do cca jejích dvou třetin.

Obě poloviny kapra položte vnitřní částí dolů a opatrně odřízněte hřbetní kost a vznikne krásný filet z kapra. Řez opět začínejte směrem od hlavy k ocasní části.

Z filetu kapra bez hřbetní kosti odstraníme i kosti žeberní. Filet si obraťte kostmi nahoru a seřezávejte je směrem od páteře k břišní části. Použijte dlouhý tenký ostrý nůž, abyste odstranili více kostí najednou.

Nyní se ve filetu nacházejí už jen drobné kůstky, které jsou rozmístěny po celém trupu kapra. Hustými řezy ve vlákně masa je ale můžete rozporcovat na zhruba 3 milimetry krátké.
Jak zbavit kapra šupin
Pokud nevíte, jak kapra zbavit šupin, pak pro vás máme jednoduchý návod.

Jak zbavit kapra šupinVideo: Novinky