Hlavní obsah

Horké nápoje zahřejí a navodí tu správnou atmosféru nejen o Vánocích

Po předvánočním shonu potřebujete na pár minut vypnout a odpočinout si? Pak spojte příjemné s užitečným. Doplňte tekutiny, prohřejte organismus a vychutnejte si pohodový okamžik s lahodnými, a přitom nevšedními horkými nápoji.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční punč

Článek

Vánoční punč

INGREDIENCE

  • 500 ml červeného vína
  • 200 ml rumu
  • 750 ml slabého čaje
  • 100 g cukru (krystal)
  • 3 pomeranče
  • citron
  • 2 hřebíčky
  • kousek skořice (celá)

POSTUP:

  • Čaj smícháme s cukrem, pomerančovou a citronovou šťávou a vše přivedeme k varu.
  • Pak přilijeme rum s vínem a přidáme koření.
  • Punč opět zahřejeme až k bodu varu.
  • Horký vánoční punč naléváme do nahřátých sklenic.
  • Každou sklenici zdobíme polovinou plátku pomeranče a citronu.

Recepty na perníkové cappuccino, calimero a další oblíbené kávy

Vánoce

Horká čokoláda s likérem

Foto: archív firmy

Horká čokoláda s Baileys

INGREDIENCE

  • 220 ml mléka
  • 28 g čokoládového prášku
  • 4 cl Baileys Irish Cream Original
  • na ozdobení: strouhaná čokoláda, marshmallows nebo šlehačka

POSTUP:

  • Pomocí přístroje na espresso ohřejte mléko a nechte ho po dobu 10 minut zchladnout.
  • Vmíchejte čokoládový prášek a přilijte panáka irského krému.
  • Nakonec ozdobte strouhanou čokoládou, marshmallows nebo šlehačkou.

 Svařené víno

Foto: Profimedia.cz

Svařené víno. Ilustrační foto

INGREDIENCE

  • 1 litr kvalitního červeného vína
  • kůra z 1 pomeranče
  • citrónová tráva pomačkaná plochou stranou nože a nakrájená na kousky
  • 1 lžička tmavého cukru
  • 5 ks zázvoru naloženého v cukru
  • 2 lžičky sirupu z naloženého zázvoru
  • Do čajového sítka: 10 semínek kardamomu, 5 hřebíčků, 2 ks badyánu, 2 celé skořice

POSTUP:

  • Do konvice vložte pomerančovou kůru, citronovou trávu, cukr, zázvor a sirup, zalijte 1 litrem červeného vína.
  • Následně vložte do konvice sítko s kořením.
  • A na mírném ohni zahřívejte 30 minut.

Zázvorový čaj s vodkou

Foto: Amundsen

Zázvorový čaj s vodkou

INGREDIENCE

  • 4 cl vodky Amundsen
  • 15 cl horkého zázvorového čaje
  • med
  • citron

POSTUP:

  • Do sklenice nalijte vodku a přilijte horký zázvorový čaj.
  • Na závěr přidejte včelí med a citron.

Horký bavorák

Foto: archív firmy

Horký bavorák

INGREDIENCE

  • 4 cl Fernet Stock Citrus nebo Original
  • 12 cl toniku
  • citron

POSTUP:

  • Do sklenice nalijte fernetu, přilijte tonic a zahřejte ideálně na 70 stupňů.
  • Na závěr ozdobte plátkem čerstvého citronu.
  • Všem známá chuť populárního „bavoráka“ navíc odhalí v horké verzi nové ovocné tóny.

Horká medovina s ovocem

Foto: Regionální potravina

Horká medovina s ovocem

INGREDIENCE

  • 250 ml vody
  • 250 ml jablečného džusu
  • 200 ml Hřebečské medoviny bylinné hořké
  • ½ hrušky pokrájené na kousky
  • ½ jablka pokrájeného na kousky
  • 3 celé skořice
  • cukr

POSTUP: 

  • Do jedné nádoby nalijeme medovinu a pomalu zahříváme. Teplota nesmí přesáhnout 40 °C.
  • Ve druhé nádobě svaříme vodu, džus, skořici, hrušky, jablka a vše přecedíme.
  • Zamícháme dohromady a dochutíme podle chuti cukrem.

Hot Label

Foto: archív firmy

INGREDIENCE

  • 4 cl Staré žitné myslivecké Reserve
  • jablečný džus
  • kostky ledu
  • plátek jablka a tyčinka skořice

POSTUP: 

  • Nadávkujte pálenku a jablečný džus do džezvy a zahřejte.
  • Poté zažehněte flambovací pistolí a 2x až 3x tzv. přelijte.
  • Hořící nalijte do sklenky, ozdobte skořicí a plátky jablka na provonění a můžete podávat.

Výběr článků

Načítám