Hlavní obsah

Cukroví pro začátečníky: matcha kuličky, vosí hnízda, rafaelo a nepečená roláda

Nepečené sladké je jednoduché a zvládnete ho, i když nejste v kuchyni jako doma. Kromě toho ho budete snadno vyrábět s dětmi, aniž byste se museli bát, že se spálí o plech.

Foto: Profimedia.cz

Nemáčené matcha kuličky

Článek

Nemáčené matcha kuličky

INGREDIENCE:
100 g sušeného polotučného mléka 125 g másla
100 g moučkového cukru 30 ks loupaných mandlí na ozdobu
6 g Matcha čaje v prášku

POSTUP:

  1. Sušené mléko promíchejte s moučkovým cukrem a práškovým čajem Matcha. Přidejte povolené máslo a zpracujte v hladké těsto.
  2. To nechte v lednici asi hodinu odležet a ztuhnout. Pak z těsta tvarujte malé kuličky, které můžete vkládat do papírových košíčků.
  3. Cukroví ozdobte mandlí a uložte do chladu. Připravujte jen několik dní před konzumací.

Recepty na bezlepkové cukroví

Recepty

Vosí hnízda

Foto: Profimedia.cz

Vosí hnízda

INGREDIENCE:
240 g dětských piškotů 2 lžíce kakaa
200 g moučkového cukru 40 ml mléka
135 g másla 40 ml rumu
Náplň:
1 žloutek 1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka
1 sáček vanilkového cukru 50 ml rumu
Dokončení:
100 g dětských piškotů 150 g moučkového cukru

POSTUP:

  1. Piškoty rozmixujte nebo namelte najemno. K piškotovému prášku přidejte cukr, na kousky nakrájené máslo, kakao a doprostřed udělejte dolík.
  2. Přilijte mléko a rum a rukama zadělejte měkké těsto. Pokud budete mít pocit, že nikdy nemůže držet pohromadě, vydržte a hněťte dál, trvá to asi 12–15 minut, než je těsto opravdu hladké a nelepivé.
  3. Pokud se přece jen stále drobí, přidejte ještě kapku mléka nebo rumu.
  4. Připravte si vaječný likér na náplň. Smíchejte všechny suroviny a šlehačem je lehce našlehejte. Vyrobíte ho stejně jako klasický vaječňák, jen místo standardního použijete karamelové kondenzované mléko.
  5. Formičku na vosí hnízda vysypte moučkovým cukrem (udělejte si hromádku z cukru a formičkou ho vždy naberte a vysypte zpět). Vmáčkněte dovnitř prstem kousek těsta. Naplňte trochou likéru a zavřete piškotem a vyklopte. Kuličky dělejte na poslední chvíli, uchovejte je v chladu, jinak se zkazí.

TIP: Formičky na vosí hnízda jsou dvojí: ty otevíratelné a ty, ze kterých se cukroví vyklepává. Pokud se na koupi formičky teprve chystáte nebo jich děláváte opravdu velké množství, tak vězte, že ta otevíratelná je podstatně pohodlnější – můžete si odpustit vzteklé klepání formičkou o stůl, když se těsto ne a ne vyklopit.

Vánoční cukroví Jana Fabiánová peče i jako veganka. Jde to i bez mléka, másla a vajíček, tvrdí

Vánoce

Domácí rafaelo

Foto: Profimedia.cz

Domácí rafaelo

INGREDIENCE:
1 plechovka kondenzovaného mléka50 ks mandlí
200 g strouhaného kokosu
Na obalení:
150 g strouhaného kokosu

POSTUP:

  1. Strouhaný kokos smíchejte s kondenzovaným mlékem a nechte do druhého dne v chladu nasáknout.
  2. Pomocí lžičky z hmoty tvarujte kuličky, do každé vmáčkněte mandli a celou kuličku obalte v kokosu.
  3. Toto nepečené cukroví stačí připravit až pár dnů před Vánoci, ale v chladu vydrží minimálně dva až tři týdny.

Vánoční oříškové kroužky podle Besky

Vánoce

Kuličky z nepravého marcipánu

Foto: Profimedia.cz

Kuličky z nepravého marcipánu

INGREDIENCE:
100 g sušeného mléka 10 g másla
200 g moučkového cukru 50 celých loupaných mandlí
4 lžíce smetany
Dokončení:
100 g čokoládové polevy 150 g mandlových lupínků

POSTUP:

  1. Sušené mléko smíchejte s moučkovým cukrem, smetanou a povoleným máslem.
  2. Hmotu propracujte rukama, pokud se bude hodně lepit, přidejte moučkový cukr, naopak pokud bude směs stále sypká, přidejte trošku másla.
  3. Z hmoty tvořte stejnoměrné kuličky, do nichž zabalte vždy jednu mandli.
  4. Kuličky vložte do papírových košíčků a lžičkou je polijte rozehřátou čokoládovou polevou. Než poleva ztuhne, ozdobte kuličky mandlovými lupínky. Cukroví uložte do chladu, vydrží několik dní, můžete ho ale konzumovat i bez uležení.

Medovníčky s povidly podle cukrářky Sugar MaMa

Vánoce

Kakaová piškotová roláda nepečená

Foto: Profimedia.cz

Kakaová piškotová roláda nepečená

INGREDIENCE:
130 g moučkového cukru 3 lžíce rumu
3 lžíce kakaa 8 lžic silné kávy
500 g dětských piškotů
Krém:
150 g moučkového cukru 150 g změklého másla
vanilkový cukr 150 g strouhaného kokosu

POSTUP:

  1. Piškoty rozemelte nebo rozdrťte válečkem, přidejte prosátý moučkový cukr a kakao, zakápněte rumem a přidejte vychlazenou silnou kávu, abyste získali vláčnou hmotu. Zabalte ji do fólie a nechte v chladu ztuhnout.
  2. Na krém dobře prohněťte máslo s kokosem a s oběma cukry.
  3. Těsto vyválejte přes fólii nebo pečicí papír do obdélníku. Potřete krémem, zaviňte, obalte povrch v kokosu, zabalte do fólie a nechte ztuhnout.
  4. Ztuhlou roládu krájejte na tenká kolečka. Konzumovat ji můžete v podstatě okamžitě, může se ale i nechat odležet v chladu.

Nejoblíbenější cukroví Josefa Maršálka

Vánoce

Výběr článků

Načítám