Článek
Nemáčené matcha kuličky
INGREDIENCE: | |
---|---|
100 g sušeného polotučného mléka | 125 g másla |
100 g moučkového cukru | 30 ks loupaných mandlí na ozdobu |
6 g Matcha čaje v prášku |
POSTUP:
- Sušené mléko promíchejte s moučkovým cukrem a práškovým čajem Matcha. Přidejte povolené máslo a zpracujte v hladké těsto.
- To nechte v lednici asi hodinu odležet a ztuhnout. Pak z těsta tvarujte malé kuličky, které můžete vkládat do papírových košíčků.
- Cukroví ozdobte mandlí a uložte do chladu. Připravujte jen několik dní před konzumací.
Recepty na bezlepkové cukroví
Recepty
Vosí hnízda
INGREDIENCE: | |
---|---|
240 g dětských piškotů | 2 lžíce kakaa |
200 g moučkového cukru | 40 ml mléka |
135 g másla | 40 ml rumu |
Náplň: | |
1 žloutek | 1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka |
1 sáček vanilkového cukru | 50 ml rumu |
Dokončení: | |
100 g dětských piškotů | 150 g moučkového cukru |
POSTUP:
- Piškoty rozmixujte nebo namelte najemno. K piškotovému prášku přidejte cukr, na kousky nakrájené máslo, kakao a doprostřed udělejte dolík.
- Přilijte mléko a rum a rukama zadělejte měkké těsto. Pokud budete mít pocit, že nikdy nemůže držet pohromadě, vydržte a hněťte dál, trvá to asi 12–15 minut, než je těsto opravdu hladké a nelepivé.
- Pokud se přece jen stále drobí, přidejte ještě kapku mléka nebo rumu.
- Připravte si vaječný likér na náplň. Smíchejte všechny suroviny a šlehačem je lehce našlehejte. Vyrobíte ho stejně jako klasický vaječňák, jen místo standardního použijete karamelové kondenzované mléko.
- Formičku na vosí hnízda vysypte moučkovým cukrem (udělejte si hromádku z cukru a formičkou ho vždy naberte a vysypte zpět). Vmáčkněte dovnitř prstem kousek těsta. Naplňte trochou likéru a zavřete piškotem a vyklopte. Kuličky dělejte na poslední chvíli, uchovejte je v chladu, jinak se zkazí.
TIP: Formičky na vosí hnízda jsou dvojí: ty otevíratelné a ty, ze kterých se cukroví vyklepává. Pokud se na koupi formičky teprve chystáte nebo jich děláváte opravdu velké množství, tak vězte, že ta otevíratelná je podstatně pohodlnější – můžete si odpustit vzteklé klepání formičkou o stůl, když se těsto ne a ne vyklopit.
Vánoční cukroví Jana Fabiánová peče i jako veganka. Jde to i bez mléka, másla a vajíček, tvrdí
Vánoce
Domácí rafaelo
INGREDIENCE: | |
---|---|
1 plechovka kondenzovaného mléka | 50 ks mandlí |
200 g strouhaného kokosu | |
Na obalení: | |
150 g strouhaného kokosu |
POSTUP:
- Strouhaný kokos smíchejte s kondenzovaným mlékem a nechte do druhého dne v chladu nasáknout.
- Pomocí lžičky z hmoty tvarujte kuličky, do každé vmáčkněte mandli a celou kuličku obalte v kokosu.
- Toto nepečené cukroví stačí připravit až pár dnů před Vánoci, ale v chladu vydrží minimálně dva až tři týdny.
Vánoční oříškové kroužky podle Besky
Vánoce
Kuličky z nepravého marcipánu
INGREDIENCE: | |
---|---|
100 g sušeného mléka | 10 g másla |
200 g moučkového cukru | 50 celých loupaných mandlí |
4 lžíce smetany | |
Dokončení: | |
100 g čokoládové polevy | 150 g mandlových lupínků |
POSTUP:
- Sušené mléko smíchejte s moučkovým cukrem, smetanou a povoleným máslem.
- Hmotu propracujte rukama, pokud se bude hodně lepit, přidejte moučkový cukr, naopak pokud bude směs stále sypká, přidejte trošku másla.
- Z hmoty tvořte stejnoměrné kuličky, do nichž zabalte vždy jednu mandli.
- Kuličky vložte do papírových košíčků a lžičkou je polijte rozehřátou čokoládovou polevou. Než poleva ztuhne, ozdobte kuličky mandlovými lupínky. Cukroví uložte do chladu, vydrží několik dní, můžete ho ale konzumovat i bez uležení.
Medovníčky s povidly podle cukrářky Sugar MaMa
Vánoce
Kakaová piškotová roláda nepečená
INGREDIENCE: | |
---|---|
130 g moučkového cukru | 3 lžíce rumu |
3 lžíce kakaa | 8 lžic silné kávy |
500 g dětských piškotů | |
Krém: | |
150 g moučkového cukru | 150 g změklého másla |
vanilkový cukr | 150 g strouhaného kokosu |
POSTUP:
- Piškoty rozemelte nebo rozdrťte válečkem, přidejte prosátý moučkový cukr a kakao, zakápněte rumem a přidejte vychlazenou silnou kávu, abyste získali vláčnou hmotu. Zabalte ji do fólie a nechte v chladu ztuhnout.
- Na krém dobře prohněťte máslo s kokosem a s oběma cukry.
- Těsto vyválejte přes fólii nebo pečicí papír do obdélníku. Potřete krémem, zaviňte, obalte povrch v kokosu, zabalte do fólie a nechte ztuhnout.
- Ztuhlou roládu krájejte na tenká kolečka. Konzumovat ji můžete v podstatě okamžitě, může se ale i nechat odležet v chladu.
Nejoblíbenější cukroví Josefa Maršálka
Vánoce