Hlavní obsah

Čtyři tipy na netradiční vosí hnízda

Novinky, Radka Vrzalová

Vosí hnízda patří mezi cukroví, které ve většině rodin zmizí z pověstných krabic uložených ve spíži nebo na balkoně jako první. Přidejte k těm klasickým i několik netradičních. Zvolit můžete bezlepkovou i klasickou variantu.

Foto: Radka Vrzalová

Bílá hnízda kokosová

Článek

Bílá hnízda kokosová

INGREDIENCE:
120 g jemně strouhaného kokosu + 5 lžic na obalení 100 g rozpuštěné bílé čokolády pokojové teploty
120 g bezlepkových piškotů + 30 piškotů na podložení50 g změklého másla
200 g salka 2 lžíce tuzemáku nebo bílého kokosového likéru
Krém:
100 g 70procentní čokolády 1 lžíce pomerančové marmelády
125 g smetany ke šlehání 33% 2 lžíce cukru moučka (nebo dle chuti)

POSTUP:

  1. Piškoty po částech rozmixujte, přidejte 100 gramů kokosu (zbytek si nechte na vysypání formiček), promíchejte a přidejte ostatní tekuté suroviny. Vytvořte rukou těsto, které nechte přes noc odpočinout v potravinové fólii v lednici.
  2. Na krém si svařte smetanu do bodu varu, vypněte, metličkou v ní rozmíchejte kostičky čokolády, přidejte cukr, marmeládu. Spojte metličkou v krém, který necháte vychladnout přes noc v lednici.
  3. Druhý den před zpracováním nechte při pokojové teplotě minimálně hodinu povolit těsto i krém.
  4. Z těsta v prstech tvarujte drobné válečky, které obalte v kokosu, a pomocí formičky na vosí hnízda vytvarujte, přitom obrácenou stranou vařečky vytvořte do hnízda důlek pro krém.
  5. Krém promíchejte a naplňte do zdobicího sáčku s kovovou špičkou, plňte hotová hnízda a každé uzavřete piškotem. Nechte řádně vychladit. Tvořte dva až tři dny před konzumací. Skladujte v plechové krabici.
  6. Všechny bezlepkové piškoty v recepturách můžete vyměnit za klasické. Náplně vosích hnízd můžete kombinovat

Nejoblíbenější cukroví Josefa Maršálka

Vánoce

Pistáciová hnízda s matcha práškem

Foto: Radka Vrzalová

Pistáciová hnízda s matcha práškem

INGREDIENCE:
720 g bezlepkových piškotů + 30 piškotů na podložení 60 g pistáciového krému čistého
100 g mletých nesolených pistácií + 5 lžic na obalení80 g změklého másla
2 g matcha prášku3 lžíce mléka
100 g cukru moučka
Krém:
100 g rozpuštěných tyčinek Kofila originál 100 g povoleného másla

POSTUP:

  1. Piškoty po částech rozmixujte, přidejte mleté pistácie, matchu a cukr, promíchejte a přidejte ostatní suroviny. Vytvořte rukou těsto, které nechte přes noc odpočinout v potravinové fólii v lednici.
  2. Na krém si ve skleněné misce na vodní lázni rozpusťte čokoládové tyčinky, nechte vychladnout na pokojovou teplotu a přišlehejte k nim povolené máslo, nechte vychladit.
  3. Druhý den před zpracováním nechte při pokojové teplotě minimálně hodinu povolit těsto i krém. Z těsta v prstech tvarujte drobné válečky, které obalte v mletých pistáciích, a pomocí formičky vytvarujte, přitom obrácenou stranou vařečky vytvořte do hnízda důlek pro krém.
  4. Krém promíchejte a naplňte do zdobicího sáčku s kovovou špičkou, plňte hotová hnízda a každé uzavřete piškotem. Nechte řádně vychladit. Tvořte dva dny před konzumací. Skladujte v plechové krabici.

Nepečené vánoční cukroví

Vánoce

Malinová extravagance s extra malinovým krémem

Foto: Radka Vrzalová

Malinová extravagance s extra malinovým krémem

INGREDIENCE:
120 g bezlepkových piškotů + 24 piškotů na podložení 80 - 100 g povoleného másla
30 g mrazem sušených malin 2 lžíce salka
100 g moučkového cukru + 2 lžíce na vysypání formiček 1 lžíce tuzemáku
Krém:
100 g povoleného másla 3 lžíce malinového pyré o pokojové teplotě
30 g cukru moučka

POSTUP:

  1. Piškoty po částech rozmixujte s mrazem sušenými malinami, promíchejte s cukrem a přidejte ostatní suroviny. Vytvořte rukou těsto, které nechte maximálně hodinu odpočinout v potravinové fólii v lednici.
  2. Na krém si vyšlehejte povolené máslo s moučkovým cukrem a přišlehejte malinové pyré pokojové teploty.
  3. Z těsta v prstech tvarujte drobné válečky. Formičku si lehce vysypte cukrem a vytvarujte vosí hnízdo, přitom obrácenou stranou vařečky vytvořte do hnízda důlek pro krém.
  4. Krém dejte do zdobicího sáčku s kovovou špičkou, plňte hotová hnízda a každé uzavřete piškotem. Nechte řádně vychladit.
  5. Tvořte dva až tři dny před konzumací. Skladujte v plechové krabici.

Vosí hnízda neboli včelí úly: Recepty na oblíbené cukroví českých Vánoc

Vánoce

Extra kakaová s falešným vaječným krémem

Foto: Radka Vrzalová

Extra kakaová s falešným vaječným krémem

INGREDIENCE:
160 g bezlepkových piškotů + 20 piškotů na podložení120 - 130 g změklého másla (záleží na kakau)
90 g cukr moučka + 2 lžíce na vysypání formiček 2 lžíce tuzemáku
60 g kakaového prášku
Krém:
3 lžíce salka 1 - 2 lžíce sušeného plnotučného mléka na dohuštění
2 lžíce tuzemáku

POSTUP:

  1. Piškoty rozmixujte, přidejte kakao a cukr, promíchejte a přidejte ostatní suroviny. Vytvořte rukou těsto, které nechte maximálně hodinu odpočinout v potravinové fólii v lednici.
  2. Na krém si vyšlehejte slazené mléko s alkoholem, dohustíte sušeným mlékem dle vlastního uvážení. Krém by měl volně stékat.
  3. Z těsta v prstech tvarujte drobné válečky. Formičku si lehce vysypte cukrem a vytvarujte vosí hnízdo, přitom obrácenou stranou vařečky vytvořte do hnízda důlek pro krém.
  4. Krém plňte lžičkou do středu hnízda a uzavřete piškotem. Nechte řádně vychladit. Tvořte dva až tři dny před konzumací. Skladujte v plechové krabici.

Recepty na vánoční cukroví s ořechy

Vánoce

Související články

Výběr článků

Načítám