Hlavní obsah

České ženy pečou vánočku už sedm století

Krásná Lípa

Jen stěží bychom hledali Čecha, Moravana či Slezana, který by neznal slova už zlidovělé písně Vánoce přicházejí, kde se mimo jiné praví: naše teta peče léta na Vánoce vánočku. Vánočka patří na sváteční stůl a u nás má velkou tradici. České maminky, babičky i tety ji na Vánoce pečou už minimálně po sedm století.

Foto: Profimedia.cz

Vánočka na sváteční stůl patří.

Článek

O tu vůbec největší, jaká byla kdy v našich zemích upletena a pak upečena, se postarali pekaři a pekařky v Krásné Lípě u Rumburka, a to v roce 1867. Jak dokumentují dochované záznamy, její váha byla úctyhodná – takřka rovné čtyři metrické centy (400 kilogramů)!

Spotřebovali na ni tehdy dva metráky mouky, pětatřicet kilogramů cukru, čtyři kila kvasnic, stejné množství hrozinek, tři stovky slepičích vajíček a různé ingredience.

Vánočka připomíná Ježíška

O tomto sladkém vánočním pečivu psal vůbec poprvé Petr Chelčický, spisovatel, překladatel a náboženský i sociální myslitel, a to v první polovině 15. století. Nazýval ho ovšem staročeským slovem „calta“.

Naši předkové vánočku pojmenovávali různě – „húska“, „štědrovnice“, „štědrovka“, „vrkoče“, „pletence“…

Vánočka v podobě, jak ji známe dnes, symbolizuje novorozeně v peřince – tedy vlastně malého Ježíška. Mrkněte jak upéct dokonalou domácí vánočku - recept na Proženy.cz.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám