Článek
V nabídce restaurací je česká rybí klasika, kterou stále častěji doplňuje i prvorepublikové šnečí menu nebo naopak zcela netradiční asijské pokrmy.
Nejvíce lidí vyráží do restaurací během svátků v Praze. Kromě sociodemografického vlivu místních obyvatel má na konečné číslo dopad i stále rostoucí počet turistů, kteří si chtějí dopřát sváteční večeři v dobré restauraci.
Lidé také již tolik nešetří a dopřávají si větší luxus, což se odráží i ve výši průměrné útraty. I proto tři čtvrtiny vánočních rezervací míří do restaurací ve vyšším cenovém segmentu, kde se utratí více než 600 Kč na osobu.
O svátcích má tak v Praze otevřeno každá třetí restaurace, v Brně každá čtvrtá.
Kam na štědrovečerní večeři v Praze a Brně
V hlavním městě můžete zavítat například na Vinohrady do belgické restaurace Bruxx, kde přímo na Štědrý den a na první svátek vánoční bude šéfkuchař Jan Pípal servírovat hostům vánoční šneky v kombinaci s belgickými pivy. Původem francouzskou pochoutku připravuje zapečenou s bylinkami a česnekem.
Vánoční menu bude servírovat také Kalina Kampa, mimo staročeské vánoční rybí polévky nabízí šneky hned ve třech variantách – po pražsku, po burgundsku nebo s omáčkou Bérnaise.
Pokud nedáte dopustit na tradici, navštivte restauraci Pod Zámkem. V romantickém zámeckém prostředí si vychutnáte tradičního houbového kubu, rybí polévku a smaženého kapra bez kosti s bramborovým salátem.
Láká vás něco exotičtějšího? Udělejte si rezervaci v restauraci Sia. Je to jediné místo v Praze, kde si můžete dát pravou pekingskou kachnu. Složitá příprava jednoho z nejslavnějších čínských receptů trvá dva dny. Kuchyni velí šéfkuchař Jiří Štift patřící k největším znalcům asijské gastronomie v České republice.
V moravské metropoli bude otevřena například designová restaurace Signature, kde servírují dvojí menu. Jedno české se šnečím tartiflette, rybí polévkou a smaženým kaprem a jedno odvážnější, které nabízí marinovaného sivena, humrový bisque a jehněčí hřbet.