Článek
Majonézu lze buď zcela, nebo alespoň částečně nahradit bílým jogurtem. Bramborový salát tak dostane lehčí nádech a nepatrně zajímavější chuť. Navíc tak uděláte radost všem odborníkům na výživu.
Někdy stačí k obměně salátu přidání jiného druhu zeleniny. Vyzkoušet lze téměř vše – od sterilizovaného hrášku s kukuřicí po syrovou ředkev, kedlubnu, kapii, salátovou okurku či čínské zelí. Stačí popustit uzdu své fantazii a nebránit se experimentům.
Tradiční bramborový salát podle šéfkuchaře Zdeňka Marcína
INGREDIENCE | |
---|---|
1 kg lojovitých brambor varného typu A | 4 vejce uvařené natvrdo |
75 g mrkve (1 velká mrkev) | 160 g nakládaných okurek |
75 g celeru | 6 lžic majonézy |
75 g petržele | 2 lžíce hořčice |
1/2 střední cibule | sůl, pepř |
POSTUP:
- Brambory uvaříme ve slupce, a ještě vlažné oloupeme.
- Očištěnou zeleninu uvaříme a necháme vychladnout.
- Zeleninu i brambory nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy.
- Přidáme na kostičky nakrájené okurky, majonézu, hořčici, osolíme, opepříme a promícháme.
- Přilijeme 2 lžíce láku z okurek a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli.
- Promícháme a jemně vmícháme na kostičky nakrájená vejce.
- Dochutíme solí, pepřem a necháme aspoň 4 hodiny (nejlépe přes noc) v chladu uležet.
Recepty na bramborový salát bez majonézy
Tradiční bramborový salát s jablky
INGREDIENCE | |
---|---|
700 g brambor uvařených ve slupce | 1-2 citrony |
150 g celeru uvařeného v okyselené a osolené vodě | 1 lžíce nasekané petrželky |
250 g jablek | sůl |
1-2 lžíce konzervovaného křenu | pepř |
150-200 g majonézy nebo zakysané smetany | mrkev na ozdobu |
POSTUP:
- Oloupané vařené brambory ještě teplé promícháme s nakrájeným celerem, osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou a necháme vychladnout.
- Přidáme nakrájená jablka, zbytek citronové šťávy a petrželku, promícháme.
- Nakonec zalijeme majonézou nebo smetanou rozmíchanou s křenem a vše promícháme.
Kapr na štědrovečerním stole – nejlepší recepty na klasiku i novou inspiraci
Tradiční bramborový salát s uzeným masem či šunkou
INGREDIENCE |
---|
1 kg předem uvařených brambor |
100-200 g uvařené kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
2 natvrdo uvařená vejce |
1 cibule |
3-4 sterilované okurky |
2 sterilované kapie |
150 g vařeného uzeného masa nebo šunky, šunkového salám |
majonéza |
POSTUP:
- Ve slupce uvařené, oloupané a vychladlé brambory protlačíme spolu s uvařenou kořenovou zeleninou a natvrdo uvařenými vejci krájecím kolečkem do mísy.
- Přidáme jemně pokrájenou cibuli, kostičky sterilovaných okurek a kapii a nadrobno pokrájené uzené maso nebo šunkový salám.
- Vše spojíme majonézou a promícháme.
- Salát odložíme do chladna proležet.
Rybí polévka: Recepty na tradiční i netradiční variace
Vánoční bramborový salát podle šéfkuchaře Lukáše Holého
INGREDIENCE | |
---|---|
1 kg brambor typ A anebo brambory Grenaille, které se vám budou snadno a rychle vařit | 100 g kvalitní uzené slaniny |
1 menší cibule bílá nasekaná najemno | 100 g sýra s modrou plísní |
1 menší cibule červená nasekaná najemno | 3 kuličky nového koření |
1 svazek jarní cibulky nasekané najemno | 2 listy bobkového listu |
2 lžíce jemně nasekané pažitky | 1 větvička čerstvého rozmarýnu |
200 g kvalitní a tučné zakysané smetany | sůl, pepř na dochucení |
5 lžic pivní majonézy |
Na pivní majonézu |
---|
3 žloutky |
lžička ostré hořčice |
50 ml černého piva (např. Balthasar 13 Ossegg Praha) |
šťáva a kůra z jednoho citronu |
sůl, pepř a drcený kmín |
200 ml slunečnicového oleje |
POSTUP:
- Nejprve připravíme majonézu: Tyčovým mixérem spojíme žloutky, hořčici, pivo, pepř, kmín, sůl a citron, a potom postupně přidáváme olej a šleháme do požadované konzistence majonézy.
- Poté dobře umyjeme brambory pod studenou vodou a uvaříme do měkka v osolené vodě, do které jsme přidali divoké koření a větvičku rozmarýnu. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na větší kostky. My jsme použili brambory Grenaille, tak jsme nemuseli loupat a jen jsme je rozpůlili.
- Všechny druhy cibulí pokrájíme velmi najemno, dáme si záležet.
- Zakysanou smetanu osolíme a opepříme, spojíme s majonézou.
- Uzenou slaninu nakrájíme na malé kostičky a na rozpálené pánvi orestujeme do zlatova, slijeme tuk a necháme vychladnout.
- Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
- Všechny ingredience vložíme do mísy a promícháme pečlivě se smetanovo-majonézovou zálivkou, aby se vše spojilo v kompaktní hmotu.
- Dochucujeme solí a pepřem, se solí už opatrně, sýr je docela dost výrazný.
- Salát můžeme ozdobit červenou cibulkou nakrájenou na jemné plátky, nasekanou chilli papričkou, kterou zbavíme semínek a pažitkou.
Recepty na nepečené cukroví, které připraví snadno a rychle i začátečník
Bramborový salát s houbami
INGREDIENCE |
---|
500 g salátových brambor |
300 g uzené slaniny |
400 g žampionů |
200 g nakládaných okurek |
1 svazek jarní cibulky + trochu pažitky |
1 lžíce majoránky |
sůl a černý pepř |
francouzská hořčice |
100 g majonézy |
POSTUP:
- Neoloupané brambory nakrájíme na silnější plátky a uvaříme v osolené vodě.
- Vodu scedíme a poté necháme brambory vychladnout.
- Houby nakrájíme na plátky, okurku na půlkolečka, jarní cibulku na tenké plátky, pažitku nasekáme nadrobno.
- Slaninu nakrájíme na silné kostičky, opečeme na pánvi dokřupava, poté přidáme k bramborám.
- Přebytečný tuk slijeme, na pánvi ho nechte pár lžic. Na tomto tuku opečeme houby.
- Když vychladnou, smícháme je s bramborami, přidáme majonézu, hořčici, okurky, pažitku, vše důkladně promícháme.
- Salát dle chuti dochutíme solí, pepřem a majoránkou.
Jak na skvělý vánoční punč bez bolehlavu
Bramborový salát s lučinou
INGREDIENCE | |
---|---|
120 g lučiny smetanové | 150 g mraženého hrášku, spařeného |
1,5 kg brambor uvařených ve slupce | 4-5 nakládaných okurek |
0,5 kg mrkve, oloupané a uvařené | 2 lžíce plnotučné hořčice |
3 vejce, uvařená, oloupaná | 2 lžíce majonézy |
1 velké jablko | sůl a pepř podle chuti |
POSTUP:
- Uvařené brambory necháme vychladnout, poté oloupeme, nakrájíme na kostičky spolu s mrkví, okurkami a vajíčky.
- Jablko nastrouháme nahrubo.
- V míse smícháme lučinu, hořčici, majonézu, sůl a pepř. Přidáme brambory, mrkev, hrášek, vejce, okurky a jablko.
Tip: Přidejte lžičku lučiny přímo na talíř.
Vánoční zvyky a tradice, které navodí tu pravou sváteční atmosféru
Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky a nápoje